Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren: Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren. Gekookt en bewerkt voedsel.
Papier van de keukenrol, een stuk krantenpapier of het papieren zakje waarin groenten en fruitresten werden verzameld verteren vrij snel, omdat deze voornamelijk uit cellulose bestaan, het hoofdbestanddeel van de meest organische stoffen.
Compost is meststof uit plantaardig afval. Op natuurlijke wijze breken bacteriën en andere micro-organismen groente en fruitresten af. Deze beestjes verteren het geheel tot een bruinachtige substantie, die voedzaam is voor nieuwe planten en gewassen. Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien.
Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen. Een andere reden om voorzichtig te zijn met citrusschillen in de wormenbak, is dat deze schillen snel schimmelen.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ... Composteren kan je leren!
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Tomaten en aardappelschillen kunnen dus zeker geen kwaad voor de composthoop, ze zullen gewoon afbreken zoals al het andere organisch materiaal.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Citrusschillen en eierschelpen
Zo wordt dikwijls afgeraden om citrusschillen op de composthoop te gooien. Dit is absoluut geen probleem. Deze schillen zijn een bron van stikstof en zullen vergaan. Ook degene waar veel bewaarstoffen op en in gespoten zijn, worden verteerd.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Het is ook verstandig om een laagje compost toe te voegen en wie kippen heeft, kan nog een laagje kippenmest toevoegen. De laatste laag op de composthoop moet iets luchtigs zijn, bijvoorbeeld grasmaaisel, stro of bladeren.
Bewerkte voedingsmiddelen, zoals gekookte groenten, zijn moeilijker composteerbaar dan rauw afval omdat ze zacht zijn en makkelijk veranderen in een vochtige brij. Een natte composthoop is een verstikkende omgeving voor de bacteriën die het afval moeten verwerken, die hebben zuurstof nodig.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Natuurlijk afval
Kurk is bijvoorbeeld composteerbaar in een industriële composteerinstallatie. Maar in water of in de grond of zelfs in een composteervat thuis is dat niet het geval, omdat de temperatuur daar lager is. Groeten-, fruit- en tuinafval (GFT) kan je wel thuis composteren.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen.
Er zijn ook diverse organismen die logische wijs niet in een compostbak thuishoren, wij zetten er een aantal op een rij wat niet in een compostbak thuis hoort wat u misschien wel dacht; Etensresten bereid met sauzen en specierijen, Vet, Botjes en visgraten, Koffiepads, Kaaskorsten, Brood, Mosselschelpen.
In een grotere tuin voorzie je bij voorkeur drie compostbakken. In de eerste bak breng je vers groente-, fruit- en tuinafval samen. In de tweede bak meng je het materiaal uit de eerste bak met droog materiaal. In de derde bak laat je de compost afrijpen.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.