dat kan heel goed. Boter is minder vet dan olie. Boter bevat nl 20% water (daarom spat het ook), en olie is 100% olie. Voor de rest is vet gewoon vet, wat voor basis het ook heeft: 9 kcal/gram, en geen kcal meer of minder.
Wil je écht de állerlekkerste gehaktballen maken? Bak ze dan niet in een dikke laag olie op hoog vuur, maar gebruik eventueel een mengsel van boter, olie of een andere vetstof. Zet in eerste instantie het vuur hoog en laat de braadpan goed heet worden, maar draai nadat je de ballen hebt toegevoegd het vuur lager.
Verhit een beetje boter in een koekenpan of braadpan. Leg de gehaktballen er in en bak eerst op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur daarna lager en bak kleine balletjes ca 10 minuten en grote ballen 20 minuten.
Geen nood: voeg wat ei toe, paneermeel of brokjes oud brood (eventueel geweekt in wat melk) en een scheut olijfolie. Met een beetje oefening kan je er smakelijke en voldoende malse gehaktballen van rollen.
Gehaktballen maken: het zit allemaal in je roltechniek
Na het rollen kun je ze het beste even in de koelkast zetten om tot rust te komen. Het vlees is namelijk niet meer zo koel door je handen. Na een uurtje zijn ze wat steviger en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
Het gebruik van een ei in de bereiding van gehaktballen dient voornamelijk om de consistentie van het mengsel te verbeteren. Indien het vleesmengsel voldoende vet bevat (bv. door een hoger percentage varkensgehakt) kunt u ook smakelijke gehaktballen rollen en bakken zonder ei.
Je handen niet gebruiken (en ze niet nat maken)
Dan ben je te lang en te veel aan het kneden, en daar worden je ballen weer taai en hard van dus dat is zonde. Voor een goeie bal wil je nog iets van de gehaktstructuur zien, en niet een gladde massa.
Bij 60-63ºC is je vlees medium en van binnen wel gaar, maar nog niet helemaal grijs. Liever well done? Ga dan voor 70 ºC of hoger. Een gehaktbal van varkensvlees mag ook een kerntemperatuur van 72 ºC hebben.
Voor de binding en de smaak kruidt de slager het vlees en voegt tevens zout toe. De hoeveelheid kruiden en zout zijn afhankelijk van de toepassing van het gehakt. Thuis kneden we ook graag een eitje en handvol paneermeel of gemalen oud brood door gehakt. Dat zorgt voor extra binding en stevigheid.
Voeg 50 ml water toe en braad de ballen, met de deksel op de pan, in 15-20 minuten helemaal gaar. Keer ze regelmatig en let er op of er voldoende vocht in de pan zit. Voeg anders nog een scheutje heet water toe.
Braad de ballen gaar
Hoewel de ballen nu van buiten prachtig bruin zijn, zijn ze van binnen waarschijnlijk nog rauw. Voeg daarom een glaasje lauw water - om spetteren te voorkomen - toe aan de ballen in de pan, zet het vuur laag en sluit de pan af met het deksel.
Mocht je je afvragen waarom dat natte brood een must is: het extra vocht in de gehaktballen voorkomt dat de vleesproteïnen tijdens het bakken krimpen en taai worden.
Want dan worden de gehaktballen wel het lekkerste. Dus niet in de simpele koekenpan gehaktballen bakken, maar in een echte braadpan. Alleen daar kun je de gehaktballen lekker lang laten braden.
Gebraden gehaktballen kun je, mits het niet te warm is, nog wel een paar uur buiten de koelkast bewaren. In de koelkast gedurende maximaal twee dagen.
Bij gemalen vlees, zoals gehakt, gehaktballen, hamburgers en worstjes, moet een kerntemperatuur van 70 graden of hoger worden aangehouden. Dit is om eventuele bacteriën af te doden.
Als je gebraden gehakt over hebt, kun je dit uitstekend invriezen. Zorg ervoor dat het gebraden gehakt eerst afkoelt tot kamertemperatuur en plaats het gehakt vervolgens in een luchtdichte verpakking. De verpakking dient uiteraard geschikt te zijn voor diepvriestemperaturen, zoals een diepvriesbakje of diepvrieszakje.
Neem 200 gram (biologisch) rundergehakt of half-om-half gehakt. Voeg een paar eetlepels paneermeel, zout, peper en wat fijngesneden bladpeterselie toe. Draai er met vochtige handen kleine balletjes van en kook ze de laatste 10 minuten mee in de soep. Dit is een basisrecept, maar daarop kun je natuurlijk volop variëren.
Houdbaarheid Gehaktbal
Beter is het om de bal gehakt meteen te braden, en rauw niet lang te bewaren. Een gebraden gehaktbal kun je ook twee dagen in de koelkast bewaren, ook weer goed afgedekt. In de vriezer kun je een rauwe gehaktbal met ei een maand bewaren, en zonder ei drie maanden.
Beschuit
Schuur twee beschuiten tegen elkaar en je krijgt vanzelf paneermeel. Waren alle dingen maar zo simpel. Dit is ook de reden waarom je in recepten voor oma's gehaktbal vaak een beschuitje ziet staan. Deze werden namelijk gebruikt in plaats van paneermeel.
Laat de pan goed opwarmen en plet ondertussen het gehakt plat met een vork of pureestamper. Bedek de bodem van de pan met een laag gehakt en doe de pan niet te vol. Laat het gehakt even aanbakken en roer het dan los met een vork of houten lepel. Laat het mooi bruin bakken.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Daarnaast is het een kwestie van niet te lang braden, daarvan drogen gehaktballen namelijk uit. En voor écht sappige gehaktballen is het absoluut de moeite waard om ze na kort aan te braden een tijdje te laten stoven, bijvoorbeeld in onderstaande tomatensaus.
Iedere gehaktbal weegt circa 155 gram.
Neem de tijd voor het draaien van mooie ronde gehaktballen. Je kunt rondere gehaktballen maken door met een natte vinger over de ruwe stukjes te gaan. Het afmaken van de gehaktballen doe je uiteraard in de pan. Zet een pan op hoog vuur en verhit hierin de boter.