ADHD is niet officieel als een dierenziekte omschreven. Het is dus lastig om vast te stellen of dieren echt ADHD hebben. Vooral dieren die veel met mensen in aanraking komen lijken echt wel ADHD verschijnselen te vertonen.Vaak wordt dit gezien bij paarden en honden.
De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet.
Tussen 1850 en 2012 zijn wereldwijd slechts 56 van dit soort ziektegevallen beschreven. Het kunnen allerlei dieren zijn: van een hond, leeuw of tijger tot en met een krokodil, slang of een bij. De casus van de kip staat uitgebreid beschreven in het julinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie.
ADHD is niet officieel als een dierenziekte omschreven. Het is dus lastig om vast te stellen of dieren echt ADHD hebben. Vooral dieren die veel met mensen in aanraking komen lijken echt wel ADHD verschijnselen te vertonen. Vaak wordt dit gezien bij paarden en honden.
Allerlei situaties in het dagelijks leven kunnen bij honden en katten leiden tot stress. Voorbeelden zijn de komst van een nieuw huisdier, verandering van de gezinssamenstelling (baby, nieuwe partner), verhuizing, verbouwing en natuurlijk ook de vakantie.
Een hond met het syndroom van Down zal afwijkend gedrag gaan vertonen. Hij zal niet of nauwelijks communiceren, lopen zal niet of nauwelijks gaan en de hond zal vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Het gevolg zal zijn dat een hond met het syndroom van Down vaak op jonge leeftijd zal sterven.
[6] noemen de volgende kenmerken als typerend voor ADHD bij de hond: Persisterende rusteloosheid met een hoog activiteiten- en locomotiepatroon. Overdag niet kunnen slapen, zelfs niet bij afwezigheid van stimuli. Moeilijkheden om focus te houden, snel afgeleid: slecht of niet kunnen leren.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Dieren niet; een dier met een verdriedubbeld chromosoom (met uitzondering van de geslachtschromosomen) sterft kort voor of na de geboorte.
Het syndroom van down komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. Toch maakt het niet uit, want het hoeft je niet tegen te houden om te zijn wie je bent!
Zo zijn er autisme hulphonden die de persoon kalmeert bij angst, druk geeft op het lichaam en voor afleiding zorgt . De belangrijkste taak is dat de autisme hulphond een gevoel van veiligheid geeft, op straat, thuis, op het werk of op school. Een hulphond is maatwerk.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Wat is het cri-du-chat syndroom (5p-)?
Cri-du-chat syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening (ongeveer 1:50.000 pasgeborenen). Het syndroom wordt zo genoemd omdat baby's met dit syndroom een heel hoog huilgeluid hebben, dat lijkt op het huilgeluid van katten.
Hoewel het internet gonst van de berichten over katten met downsyndroom, komt deze aandoening niet voor bij katten. Het is gewoonweg niet mogelijk. Allereerst even wat informatie over downsyndroom: Het is een afwijking waar jaarlijks 1 op de 600 tot 900 mensenbaby's in Europa mee wordt geboren.
Mensen met Down worden steeds ouder. 90 jaar geleden werden ze gemiddeld 9 jaar. Nu ligt die leeftijd al op 60 jaar.
Van ieder chromosoom hebben we twee exemplaren. We hebben dus 23 paar chromosomen. Iemand met het downsyndroom heeft 47 chromosomen en dus één chromosoom extra in elke cel. Van chromosoom nummer 21 heeft deze persoon namelijk geen twee, maar drie exemplaren.
Drie genetische oorzaken
95%, klassieke vorm met trisomie 21 in alle cellen, niet-erfelijk. 3-4%, vorm met translocatie van chromosoom 21, wel erfelijk. 1-2%, mozaïcisme, niet-erfelijk.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.