Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Hamstrings zorgen voor het buigen van de knie. Samen met de adductoren (deze zitten aan de binnenzijde van het dijbeen) en de kuitspieren zijn dit de belangrijkste spieren van de knie. Doordat zij met hun pezen over het kniegewricht lopen, zorgen zij voor de stabiliteit in de knie.
Denk eens aan een alternatieve sport die geen belasting geeft voor de knie, bijvoorbeeld aqua-jogging. – Rekoefeningen vormen vaak onderdeel van de behandeling. – IJskoeling kan verlichting geven en de zwelling doen verminderen. – Gerichte krachttraining van de bovenbeenspieren.
In het kort
Als u steeds door uw knie zakt kan dat komen doordat uw voorste kruisband gescheurd is. De voorste kruisband kan scheuren doordat u een verkeerde (draaiende) beweging maakt. Een gescheurde kruisband ontstaat vaak tijdens het sporten.
Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. In het begin wordt de instabiliteit vaak alleen bemerkt tijdens het sporten of bij vermoeidheid.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Het is belangrijk om te blijven bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen zijn goed voor de knie. Bent u te zwaar, dan is afvallen belangrijk. Dat maakt de pijn in de knie vaak minder. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken.
Kenmerkende symptomen bij artrose van de knie zijn pijn en stijfheid van de knie. De knie kan gezwollen zijn als gevolg van vochtophoping of er kan tijdens het bewegen een krakend geluid te horen zijn. Indien er een ontsteking in uw kniegewricht aanwezig is kan uw knie warm aanvoelen.
Met name een hoog BMI is een risicofactor om artrose te ontwikkelen, omdat overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten. Ook inactiviteit en spierzwakte rond de knieën blijken een hogere risico te zijn voor gewrichtsslijtage dan de belasting van het hardlopen.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie. Irritatie aan de knie (tijdens inspanning) Roodheid. De knie is gezwollen.
Zoals: hardlopen, springen, zumba of steps. Deze sporten kunnen de knie juist teveel belasten. Doe vooral sporten waarbij de knie minder belast wordt. Goede sporten zijn, zwemmen, fietsen, crosstrainer en wandelen.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Als de knie stabiel aanvoelt, maar je er soms toch doorzakt duidt dit eerder op een meniscus- of kraakbeenletsel. Meestal gaat dit ook gepaard met een klik of scherpe pijn in de knie. Ook bij tal van andere aandoeningen kan er een gevoel van doorzakken ontstaan.
Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom? Het patellofemoraal pijnsyndroom geeft pijnklachten rondom de knieschijf. Deze treden op bij activiteiten als (trap)lopen, fietsen en hurken, maar ook bij zitten met gebogen knieën. Deze klachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan.
Soms blijft u steeds door uw knie zakken. U knie schuift dan naar voren en uw lichaam zakt even naar beneden. Soms kan het voelen alsof uw knie naar achteren schuift. Dit kan een teken zijn van een gescheurde knieband of kruisband.
Bij vocht in de knie heeft u last van de volgende klachten: Zwelling op de knie. Dikke knie. Pijn in de knie.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
Alleen is de cementlaag in je knie een zacht smeersel en je krijgt dat bot op bot en daardoor stijfheid en pijn in je knie. De knie kan aan de binnenkant of aan de buitenkant of aan beide kanten versleten zijn. Daarom staat je been soms in een andere stand. Je krijgt meer x-benen of o-benen.
Trap op meest effectief
Neem dan af en toe de trap naar boven! Het blijkt dat langzaam de trap oplopen twee keer zoveel energie kost als wandelen op normaal tempo: door de trap te nemen verbrandt je dubbel zoveel calorieën. Zelfs de trap aflopen is effectiever dan wandelen op een platte ondergrond.