Het is de aanduiding voor een rustdag, bij uitstek de wekelijkse zevende dag. Andere rustdagen, die niet op zaterdag vallen – zoals de Grote Verzoendag -worden echter ook aangeduid als 'sabbat'. In het Nieuwe Testament wordt de zevende dag aangeduid als sabbaton.
De joden hebben dit gebod altijd trouw opgevolgd, tot op de dag van vandaag. Datzelfde geldt voor de eerste christenen, die immers ook joden waren, en voor Jezus zelf. Enkele miljoenen christenen vieren ook nu nog de sabbat als rustdag, onder andere de zevendedags-adventisten en baptisten.
Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid.
Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
Jom Kippoer zelf begint op vrijdagavond 29 september en eindigt op zaterdagavond 30 september. Jom Kipoer is een enorm belangrijke dag in het joodse jaar. Volgens de traditie beslist “God” op deze dag over het lot van de mensen in het komende jaar.
Sjabbat sjalom (שַׁבָּת שָׁלוֹם): een algemene groet die gebruikt wordt bij het begin van de sjabbat.
Vrome joden bidden 's ochtends, 's middags en 's avonds. Ze eten geen varkensvlees en geen melk en vlees gelijktijdig. Verder dragen joodse mannen een hoed of een keppel. Jongens worden besneden en kinderen vieren hun Bar mitswa (jongens) of Bat mitswa (meisjes).
Hoe zit dat? De Joden hielden de rustdag in de tijd van de Bijbel, maar ook nu nog steeds op zaterdag. Om precies te zijn van vrijdagavond zonsondergang tot de zonsondergang van zaterdagavond. Veel christenen (joden en niet-joden) kwamen in de tijd van het Nieuwe Testament op de eerste dag van de week bij elkaar.
Het is goed om te weten dat sjabbat elke week op een ander tijdstip begint en eindigt. Deze begint namelijk een paar minuten voor zonsondergang op vrijdag en duurt tot ongeveer een uur na zonsondergang op zaterdag.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
In de traditie van de sjabbat zijn een aantal mooie symbolen te vinden. Het is dan ook een hele bijzondere dag, die God heeft geheiligd als een teken tussen Hem en de mensen die Hem dienen. De dag voorafgaand aan de sjabbat, de vrijdag, is dan ook een dag van voorbereiding.
Dit is de dag waarvan de Hebreeuwse Bijbel zegt: “Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt; zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat van de HEER, uw God; dan zult gij geen werk doen, . . .” (het vierde gebod, Exodus 20 vers 8-10; Deuteronomium 5 vers 12-14).
Vastenavond of Carnaval is in het Franse taalgebied bekend onder de naam Mardi Gras, dat Vette Dinsdag betekent. Oorspronkelijk was het de afsluiting van de Week van de Vette Dagen, beginnend op Jeudi Gras (Vette Donderdag). De week ging vooraf aan de veertig 'magere' dagen, oftewel de Vastentijd.
3 dagen vasten vernieuwt je hele immuunsysteem
Onderzoeken (bron) hebben aangetoond dat vasten gedurende slechts drie dagen niet alleen je immuunsysteem kan stimuleren, maar het ook volledig kan regenereren, wat weer helpt om een lang en gezond leven te garanderen.
Als we vasten, neemt de stoelgang toe en dalen de hartslag en de bloeddruk. De energie uit voedsel raakt op. De lever breekt vetten af en produceert ketolichamen, die een alternatieve energiebron vormen voor het brein.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
De zespuntige en achtpuntige ster, al dan niet binnen een cirkel, betekenen in de Christelijke traditie: Jezus Christus of het acroniem Jezus Christus, Gods zoon, Redder. Het is het teken van het goddelijke. Het had ook hier weer de functie van onheil afweren en geluk te brengen.
De Duitsers konden de naleving van de regel echter makkelijk controleren; de Jodenster moest zichtbaar op borsthoogte aan de jas worden vastgenaaid. Wie werd betrapt op het niet-dragen van de ster moest vreselijke gevolgen ondergaan: een boete van duizend gulden of zes maanden 'hechtenis' in een Duits kamp.
De meeste gelovigen hebben van jongs af aan leren bidden, zijn daarmee opgevoed en hebben vanuit de Bijbel, de godsdienstige opvoeding en verhalen van mensen begrepen dat bidden zinvol en daarom belangrijk is en echt helpt. Toch leven of komen er vragen.
Het gaat om twee kleine, zwartgelakte doosjes of 'huisjes' van leer, met daaraan lange leren riemen. Eén doosje wordt daarmee op het voorhoofd, het andere op een arm gebonden. Daarmee wordt heel letterlijk gedaan aan wat geboden is in de Thorá (Deut.