Over het algemeen moet je bij Split minstens twee uur voor de vertrektijd aanwezig zijn bij een continentale vlucht en drie uur bij een intercontinentale vlucht.
De luchthaven van Split is de tweede drukste luchthaven in Kroatië, na de hoofdstad Zagreb luchthaven Pleso.
Een taxi naar het centrum van Split kost 20 kuna starttarief plus 10 tot 12 kuna voor iedere kilometer. De totale prijs ligt dan tussen de 260 en 310 kuna. Een taxi naar Trogir kost 80 tot 100 kuna.
Openbaar vervoer in Split
Het busbedrijf Promet Split is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de stad. Niet alleen het centrum maar ook de buitenwijken behoren tot het netwerk van 35 buslijnen, waarvan 2 nachtbussen en 24 bussen voor de wijdere omgeving. Hier kun je de dienstregelingen vinden.
Beste dag om te vliegen
Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer. De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag.
Vanaf Keulen Airport vlieg je naar maar liefst 32 landen, waaronder Griekenland en Spanje. Het vliegveld is rustiger dan bijvoorbeeld Schiphol, maar begint steeds populairder te worden. Dit is niet zo gek, want vliegen vanaf Keulen Airport is meestal zeer voordelig!
De prijs van een taxirit is relatief laag en elke taxi heeft een meter. Het starttarief is ruwweg 25 kuna (iets meer dan € 3) en dan een euro per km, je moet vaak wat betalen voor bagage, ongeveer 5 kuna per stuk. Op zon- en feestdagen en 's nachts zijn de prijzen ongeveer 20% hoger.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Uit eten gaan in aanzienlijk goedkoper in Kroatie dan in Nederland. In het toeristengebied zijn de prijzen hoger dan in de rest van Kroatie, maar nog steeds is het prima betaalbaar en vaak goedkoper dan in Nederland. In Split zijn daarom de restaurants en eettenten iets duurder dan wanneer je iets zoekt rondom Stobrec.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
Er is genoeg te beleven in Split. Door de vele restaurants, bezienswaardigheden en activiteiten kun je jezelf altijd bezighouden. Echter moet je niet denken dat je hier 5 dagen kunt vertoeven. Voor Split heb je maar 2 dagen nodig, afhankelijk van je tempo natuurlijk.
Voor je bezoek aan Split, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. De ideale plek om te overnachten is tussen Bacvice Beach en de oude stad. Zo zit je op loopafstand van zowel het strand als de oude stad met haar vele bezienswaardigheden.
Er is meer dan genoeg te zien en doen in Split en het historische centrum is prachtig. Bovendien is Split een ideale uitvalsbasis om meer te zien van het zuiden van Kroatië. Zo kun je vanuit Split mooie dagtrips maken naar onder andere de Krka watervallen of Trogir. Bekijk mijn tips om te doen in Split en omgeving!
Als stelregel kan men uitgaan dat 7 Kroatische Kuna gelijk is aan 1 Euro. Glas Cola kost: 12,00 Kuna.
Het reisadvies voor Kroatië is groen met oranje delen.
Een prachtige oude stad, de moeite waard voor een dag bezoek, Wij hebben Split bezocht met een gids en die stad heeft veel historie te bieden, Een echte aanrader. Tijdens onze rondreis door Kroatië hebben we vele steden en dorpen bezocht echter Split is toch een van onze favorieten.
Split is na Zagreb de grootste stad van Kroatië en een ontzettend leuke stad voor een stedentrip. Waarom? Een groot deel van het oude stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bevat een wirwar van smalle straten en pleinen vol mooie eeuwenoude gebouwen.
Het Bacvice strand is het meest populaire strand in de stad. Het strand, ook wel Bace genoemd, is zeker een van de symbolen van Split. Wat dit strand zo bijzonder maakt? In de eerste plaats het feit dat het zo dicht bij het centrum ligt, slechts 5 minuten lopen van het centrale busstation.
Als je online incheckt is de kans kleiner dat je geweigerd wordt omdat je dan al een stoel aangewezen krijgt. Passagiers die op de luchthaven inchecken lopen meer kans geweigerd te worden op de vlucht omdat de meeste stoelen dan al vergeven zijn.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Steeds vaker kiezen Nederlandse passagiers ervoor om vanaf Duitsland te vliegen. Het is goedkoper en voor veel Nederlanders redelijk dichtbij. De populairste Duitse vliegvelden voor Nederlanders zijn Düsseldorf Airport, Weeze Airport, Munster-Osnabrück Airport en Keulen Airport.