Ook na 20 uur is er echter nog steeds een spiegel van methylfenidaat in het bloed dat dus een interactie kan geven met alcohol. De spiegel methylfenidaat in het bloed is dan onder het niveau gezakt waarbij er nog een effect te zien is op de ADHD symptomen. Dit geldt ook voor kort werkend methylfenidaat.
Als je ADHD-medicatie zoals Ritalin, Concerta of dextro-amfetamine krijgt, houd je dan aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik. Dat betekent dat je af en toe 1 of 2 glazen alcohol kunt drinken.
Iemand met ADHD die alcohol drinkt, kan hierdoor eerder worden beïnvloed door aanwezige stimulansen om meer alcohol te drinken. De verhoogde impulsiviteit bij ADHD wordt vaak ook gelinkt aan een toename van alcoholgebruik, waardoor iemand eerder ontremd raakt en minder snel kan stoppen met drinken.
Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen. Ze versterken elkaar en dat kan makkelijk veel te veel worden.
Alcohol kan het effect van Ritalin versterken. Alcohol kan de bijwerkingen van Ritalin op het centraal zenuwstelsel (met name rusteloosheid, spreekdrang, angst en ontstemmingstoestanden, bij zeer hoge doses wanen en hallucinaties) verergeren. Bovendien kan alcohol nieuwe bijwerkingen van Ritalin oproepen.
ADHD medicatie, zoals Ritalin (Methylfenidaat) of Dexamfetamine, lijken op speed en kunnen het hongergevoel ook onderdrukken. Daarom is afvallen een van de bijwerkingen van deze medicijnen. Dokters schrijven deze medicijnen niet voor als afslankpillen.
Alcohol of drugs kunnen de symptomen van ADHD verlichten. Maar ze kunnen ook een vluchtmiddel zijn om even niet met de problemen geconfronteerd te worden die het gevolg zijn van ADHD (conflicten, financiële problemen,...).
De hersenen zijn bij mensen met ADHD in bepaalde gebieden onderactief. Dit kan er toe leiden dat je je moeilijk kunt concentreren en snel afgeleid raakt. Je kunt ook impulsief gedrag vertonen. Vaak ben je lichamelijk overactief of onrustig (hyperactiviteit).
De partner met ADHD had aan het begin van de relatie heel veel aandacht voor de ander. Deze 'hyperaandacht' is plotseling gestopt. Hierdoor voelt de ander zich onzeker, verwaarloosd of eenzaam. De partner zonder ADHD voelt zich erg verantwoordelijk en neemt veel praktische taken in het huishouden op zich.
Er zijn aanwijzingen dat methylfenidaat vaak gepaard gaat met de volgende bijwerkingen: verminderde eetlust, droge mond, misselijkheid, hartkloppingen, slaapproblemen.
Pijnstillers op basis van paracetamol kunnen in combinatie met alcohol tot leverbeschadiging leiden. Ontstekingswerende medicijnen zoals acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine®), ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen®), e.a., hebben een bloedverdunnend effect. In combinatie met alcohol kan dit tot bloedingen leiden.
Slaperigheid, als bijwerking van Ritalin, kan door blowen versterkt worden. Maar er kan ook een verergering van ADHD-symptomen optreden, zoals onrust. Het kan dus twee kanten op en van te voren is niet te voorspellen welke uitwerking het middel op iemand met ADHD heeft.
De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. De werking van methylfenidaat is vergelijkbaar met amfetamine, maar is minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan.
Autorijden & alcohol drinken
Als je deze bijwerkingen ervaart, mag je niet autorijden. Vaak komen deze bijwerkingen vooral in het begin van het gebruik voor. Je mag met methylfenidaat alcohol drinken, maar alcohol versterkt de bijwerkingen van dit medicijn.
Bij mensen die geen ADHD hebben maar wel ADHD-medicatie gebruiken, wordt het dopamine en noradrenaline niveau erg hoog. Het effect is te vergelijken met speed; je voelt je opgepept en vol energie. Sommigen gebruiken het om een nachtje door te halen.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Zo blijkt dat ADHD vaak gepaard gaat met snel wisselende relaties, soms ook met relaties met meerdere partners tegelijk. Deskundigen noemen dit promiscuïteit. De een kan dat een bijzondere kick vinden en genieten van de lust, voor de ander is het echter krenkend en veroorzaakt het een deuk in de vertrouwelijke relatie.
Ritalin is de merknaam van het medicijn methylfenidaat, een middel dat door artsen voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Mensen met ADHD hebben een lager niveau van dopamine en noradrenaline in hun hersenen.
Hoe methylfenidaat werkt bij ADHD is niet precies bekend. Je zou van een stimulerend medicijn niet verwachten dat het positief werkt op kinderen die overactief zijn. Toch blijkt dat 2 op de 3 kinderen met ADHD er rustiger door worden en zich beter kunnen concentreren. Uw kind krijgt zo een gemakkelijkere schooldag.
ADHD-ers hebben heel veel energie en ervaren dat ze daar dagelijks iets mee moeten. Het lichaam van iemand 'die continu aanstaat'- zoals ADHD-ers zichzelf herkennen- komt niet makkelijk tot rust en zo herstelt hun zenuwsysteem niet of moeilijker.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
Stoppen met de medicijnen kan in 1 keer. Het is niet nodig om steeds iets minder medicijn aan uw kind te geven (afbouwen). Dit is zo voor methylfenidaat of dexamfetamine.
Twee sporten die vaak goed passen bij mensen met ADHD, zijn badminton en tennis. Als je er plezier in hebt, lukt het je vaak heel goed om je op de bal of de shuttle te concentreren.