Met de fluwelen kledinghangers is dit verleden tijd! Doordat de hangers met fluweel bekleed zijn kunnen de kledingstukken er niet vanaf glijden. De hangers zijn ook extra dun, zo kun je meer kledingstukken in je kledingkast kwijt en neemt het allemaal veel minder plek in.
Duurzamer dan draad of plastic, zullen luxe houten hangers je kleding beter ondersteunen en die essentiële schouderspiegelende vorm gedurende lange tijd behouden. Houten hangers houden je meest waardevolle spullen vast terwijl ze worden opgeborgen zonder misvormde kragen of pakkende pakken, overhemden en blouses.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Hoeden met een brede rand stof je af en berg je vervolgens ondersteboven op in een hoedendoos. Als je ze opvult met tissuepapier behouden ze hun vorm. Als leuk extraatje kan je van de stapel hoedendozen een supereenvoudig nachttafeltje maken, zo spaar je ook wat plaats uit.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
In plaats van de trui opvouwen, kun je beter de trui ophangen! Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
Een kledinghanger wordt gebruikt om kleding op te hangen in een kast of in schappen in een winkel. Bij standaard kledinghangers moet je eerst de halsopening uitrekken, hierdoor kost het veel moeite om de kleren er af en op te doen.
Hang broeken op aan de zomen van de broekspijpen, om het drogen te vergemakkelijken. Hang de broekspijpen naast elkaar. Hang de onderste zomen en iets over de waslijn en knijp ze vast. Als je twee waslijnen naast elkaar hebt, kun je de broekspijpen ook elk aan een lijn hangen.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Denk aan: een mooie basic jeans, een wit en/of zwart shirt, een fijne sweater, een little black dress, een wit overhemd, een tijdloze blazer en nog veel meer.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Wil je je ondergoed wel graag georganiseerd in je kast of lade hebben? Gebruik dan mandjes of ladeverdelers. Ladeverdelers kun je o.a. bij hier krijgen of nog simpeler zelf te maken, door een schoenendoos doormidden te knippen. Voor bh's, hemden, sokken en onderbroeken werkt het goed om ze in mandjes te bewaren.
Winterjassen kunnen het beste in een donkere, koele en droge ruimte bewaard worden. De meeste winterjassen kun je opvouwen, dat scheelt ruimte. Winterjassen van kwetsbare stoffen en wol kun je echter het beste bewaren aan een stevige, houten kledinghanger.
De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de 'normale' wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia.
OPROLLEN IS HET GEHEIM
Maak rolletjes van je kleding: je zult verteld staan van hoeveel je kwijt kunt in je koffer en je kleding kreukt zo veel minder snel. Kies wat je oprolt en wat je opvouwt. Kleding die heel snel kreukt, kun je beter wel opvouwen en in je koffer leggen.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Als je deze ophangt kunnen ze hun vorm kwijtraken en uitrekken. Het beste is om deze gebreide kledingstukken op te vouwen en op te bergen in lades of planken in de kast. Kleding die je het beste opgevouwen op kunt bergen zijn vooral gebreide en wollen truien en vesten, en spijkerbroeken.
Beter opvouwen
Om wollen truien zo lang mogelijk mooi te houden, kun je ze het beste opvouwen. Ophangen is een slecht idee, omdat de vezels zo kunnen uitrekken. Bovendien blijft het kledingstuk zo mooi in vorm.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.