U kunt de uitslag van de test bij de GGD telefonisch of online krijgen.
Hoelang duurt de test? De duur van de PCR-test kan variëren van 45 minuten tot 4 uur, afhankelijk van de gebruikte apparatuur. Er is ook een snelle versie van de PCR ontwikkeld, de LAMP-methode. Deze duurt enkele tientallen minuten, maar wordt nog getest op betrouwbaarheid.
Waar vind ik mijn COVID-19 testresultaat terug? U kan inloggen op het CoZo-portaal via de knop "Inloggen" rechtsboven op www.cozo.be, met uw Belgische eID en pincode of de itsme-app. Van zodra het resultaat beschikbaar is, zal u het kunnen raadplegen via "Resultaten" in het menu.
CTPC staat voor 'Covid-19 Test Prescription Code'. Deze unieke code van 16 cijfers hebt u nodig voor een test in een afnamecentrum. U kan die CTPC krijgen via een arts of www.mijngezondheid.belgie.be.
Een snelle PCR-test kost 120 euro. Hebt u een niet-betalende CTPC-code voor een test, dan betaalt u 70 euro.
De PCR test is de meest betrouwbare test die je kunt laten uitvoeren. Bij Coronalab kost een PCR test € 69, deze kosten zijn inclusief een reiscertificaat. Je krijgt altijd op dezelfde dag de uitslag.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Staat er een positief testresultaat, en dat klopt niet? Neem dan contact op met het labo van je testcentrum (voor PCR-tests) of zorgverstrekker (voor snelle antigeentests). Hou je rijksregister- of BIS-nummer bij de hand. Vraag te checken wat er misgelopen kan zijn.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Legt u een positieve zelftest af, dan moet dit resultaat bevestigd worden door een PCR-test.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Positieve testuitslag met coronaklachten
U gaat minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie. U telt vanaf het moment dat u klachten kreeg. Dat is dag 0.
bij een positief resultaat van een zelftest moet je onmiddellijk in isolatie gaan. Het positieve resultaat moet ook bevestigd worden door een PCR-test in een testcentrum of -laboratorium. Contacteer NIET je huisarts, maar vraag een activatiecode voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Hoe lang moet ik in isolatie? U blijft minstens 7 dagen in thuisisolatie.
Online kunt u uw certificaten downloaden op websites zoals Mijn Burgerprofiel ((opent in nieuw venster)), mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)), MyHealthViewer ((opent in nieuw venster)) of HelenaCare ((opent in nieuw venster)).
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Vermijd voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon zoveel mogelijk contact met personen die een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van corona (RIVM.nl). U gaat altijd naar de GGD voor een test wanneer een zelftest niet vanzelfsprekend de beste optie is voor u.
De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die nog weinig virus heeft of weinig virus meer bij zich draagt. De PCR test wordt ook wel een NAAT (Nucleic Acid Amplification Test) test genoemd.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
Telefonisch. Bel met 0800 1202 voor de coronatest en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Het telefoonnummer is 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.
Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft: koorts. hoesten.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.