Wanneer u tijdelijk uw vijverwater extra filteren is het toepassen van filterwatten goed en uniek. Filterwatten halen grove gedeeltes in uw vijver eenvoudig vast in uw vijverfilter. De filterwatten raken snel verzadigd en dienen daarom gemiddeld 1 keer per maand vervangen te worden.
Hoewel filterwatten in basis hetzelfde werken als filterzand en cartridges, zorgt hun fijne structuur ervoor dat het water beter door je filterpomp stroomt. Zo worden zelfs de allerkleinste, voor het oog onzichtbare vuildeeltjes, uit het water gefilterd!
Zitten er filterwatten in jouw aquariumfilter? Dan kun je deze het beste iedere één tot twee weken vervangen. Watten zijn zeer effectief in het filteren van het water, maar zijn moeilijk schoon te spoelen.
Filterwatten. Filterwatten vormen een ideaal filtermateriaal om vuil uit het water te filteren. Afhankelijk van de mate van verontreiniging loopt het echter snel vol en vermindert dan de waterdoorstroming van uw filter.
Benodigde hoeveelheid filterbollen
Zandfilterpompen worden standaard geleverd zonder filtermedium, dus zonder filterbollen of glasparels. Dit moet je er dus altijd apart bij bestellen. De hoeveelheid filterbolletjes die je nodig hebt hangt af van de grootte van je zandfilterpomp.
Je kunt het beste wekelijks de filterbollen controleren op vervuiling. Het is belangrijk om de filterbollen regelmatig te reinigen, zodat de kleinste vuildeeltjes goed uit het water gefilterd kunnen worden. Het reinigen kun je doen met de "backwash" functie op je Imntex zandfilterpomp.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
FILTERWATTEN AQUARIUM
Filterwatten zijn al jaren een materiaal die voor een goede fijne filtering zorgen. Ze zijn goedkoop in aanschaf en halen veel vuil uit het water. Filterwatten raken op een gegeven moment verstopt en dienen uitgespoeld te worden.
Een filter kun je reinigen onder de kraan. Dit kun je eventueel doen met een patroonfilter reiniger. Het is tevens mogelijk om filters in de vaatwasser te doen. Vergeet niet om de filter na 2 weken te vervangen.
In het kort uitgelegd wordt een stuk filterschuim in een hoek geplaatst. Met een luchtfilter of opvoerpompje wordt water van achter het filter naar het aquarium gepompt. Water stroomt door het filter weer terug en filtert daarmee het water. Het filter heeft op zich weinig onderhoud nodig.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Tips voor het reinigen van de filter
Om zo min mogelijk goede bacteriën te verliezen, kun je de filter schoonmaken in water uit je aquarium. Haal dus eerst een emmer water uit je aquarium en maak je filter daarin schoon. Zo kun je meteen een deel van het water verversen!
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.
Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken.
Zonder een goed aquarium filter zijn de aquariumvissen en aquariumplanten een kort leven beschoren. Het maakt niet uit wat je precies doet of wat je niet doet: zonder een goede filter wordt je aquarium een giftig mengsel met dode dieren. Dit geldt ook als je je aquariumfilter niet goed schoonmaakt.
Kies dan voor een aquariumfilter wat een debiet heeft van minimaal 4 keer de inhoud van het aquarium. Is je aquarium 50 liter, ga dan voor een filter met een debiet van minimaal 200 liter. Bij een aquarium van 100 liter, kies je voor een aquariumfilter met een debiet van minimaal 400 liter. Meer is zelfs nog wenselijk.
Pompje aquarium APS 50 van Tetra
Deze zeer stille APS 100 pomp is geschikt voor aquaria van 10 tot 60 liter. Via de bijgeleverde luchtregelaar is de luchtstroom gemakkelijk regelbaar. Wat zo fijn is aan dit klein aquarium pompje, is dat het in bezit is van geluiddempende kamers waar de lucht doorheen gaat.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Let op, het is verstandig om water binnen 24 uur op te drinken om iedere vorm van verontreiniging te voorkomen. Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt.