Giftige bolbloemen die vaak in huis worden gehaald zijn narcis, krokus, Amaryllis en tulp. Van deze bolgewassen zijn zowel de plant als vooral ook de bol giftig.
Vooral bollen vaak giftig
Narcissen, krokussen, hyacinten, sneeuwklokjes, amaryllissen en tulpen. Een opsomming van planten die we vaak in de tuin of in huis hebben staan. Alle plantendelen, maar vooral de bollen zelf zijn giftig. Wanneer een hond of kat hiervan eet, kunnen er vergiftigingsverschijnselen optreden.
Tulpenbollen zijn het giftigste deel van de plant, maar de stengels, bladeren en bloemen zijn ook giftig. "Tulpenvingers" is een irriterende huiduitslag die kan optreden bij mensen die tulpen hanteren voor werk of plezier. Het wordt ook wel "tulpenjeuk" en "tulpennagel" genoemd. Een chemische stof genaamd tuliposide is verantwoordelijk voor deze reactie.
Alle delen van de plant zijn eetbaar, maar het lekkerst zijn de geroerbakte gesloten bloemknoppen die smaken naar erwtjes en boontjes tegelijk. De grote, oranje bloemen zijn bovendien leuk als eetbare decoratie in soep.
Hoewel sommige soorten misschien niet schadelijk zijn, zijn veel giftig en is het het risico gewoon niet waard. Er zijn genoeg andere bollen die volkomen veilig zijn om te eten! Onze favoriete eetbare bollen en knollen die we bij SummerWinds verkopen, zijn onder andere: Knoflook.
Taro en dasheen worden voornamelijk gekweekt vanwege hun grote, eetbare zetmeelrijke knollen (ondergrondse wortel- en stengelstructuur). Taro wordt gekweekt in natte, rijstachtige omgevingen, is vezelig en heeft een sponsachtige textuur. Het wordt meestal geklopt om het zetmeel te extraheren, wat wordt omgezet in poi.
Rododendron en Azalea
Deze prachtige bloemen zien er plaatjesgeweldig uit als ze over een wit hek heen piepen, maar de hele plant is zeer giftig. Het eten van een bloem, stengel of blad kan leiden tot buikpijn, ademhalingsmoeilijkheden, verlamming, coma en zelfs de dood.
Om een aantal voorbeelden te noemen, narcissen, vingerhoedskruid en ridderspoor zijn allemaal prachtig, maar ook giftig. Mooi om te bekijken is de oleander, maar deze is niet voor consumptie geschikt. Het gif kan een groot effect hebben op het hart.
Taxus (Taxus baccata): bevat het zeer krachtige giftaxine dat eerst een prikkelende en daarna een verlammende werking op het hart en ademhalingscentrum van mens en dier heeft. Na het eten van zaden of naalden treden één à twee uur later symptomen zoals braken, diarree, buikkrampen of hallucinaties op.
Tulpen behoren tot de alliumfamilie, net als hyacinten en knoflook. De bollen hebben een ui-achtige smaak en de bloemblaadjes kunnen smaken naar erwten, komkommers of helemaal niets, afhankelijk van de tulpensoort. Zorg er altijd voor dat u onbespoten bollen gebruikt. Verwijder de bittere, gele kern van de bol, want die is giftig .
Narcissus, beter bekend als narcis, wordt als giftig voor mensen beschouwd . Deze prachtige maar gevaarlijke plant bevat verbindingen die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als ze worden ingenomen of verkeerd worden behandeld.
Nadat de voorjaarsbloeiende bloembollen gebloeid hebben, maken de bloemen zaaddoosjes aan en krijgen ze vaak slappe blaadjes en gaan ze hangen. De uitgebloeide bloemen en de zaaddoosjes kun je het beste wegknippen, maar de blaadjes moet je gewoon lekker laten zitten. Het is namelijk heel erg goed als ze afsterven.
Alle delen van de tulpen zijn giftig. Bij het verteren van grotere hoeveelheden kunnen ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden. Een langer huidcontact, bv. tijdens het vermeerderen van de bollen, kan tot tulpenbol dermatitis leiden, wat te merken is aan jeuken, zwellingen of het rood worden van de huid.
De amaryllis bevat lycorine, het is een giftig kristallijn alkaloïde dat in verscheidene planten uit de narcisfamilie voorkomt. Het is uiterst giftig, zo niet dodelijk, als het in bepaalde hoeveelheden ingenomen wordt.
Wanneer je je uitgebloeide tulpen niet wilt bewaren, kan je ervoor kiezen om ze uit de grond te halen en weg te gooien. Zo voorkom je dat je het volgende jaar wordt teleurgesteld door de minder rijkelijke bloei.
De blauwe korenbloem is eetbaar. Van de Centaurea Cyanus wordt ook thee gemaakt, de thee heeft een versterkend effect op je immuunsysteem. De korenbloem is een makkelijke plant qua verzorging. De bloemen kunnen zichzelf uitzaaien, zo kun je jaren genieten van deze mooie plant.
Melkdistel (Madarplant ): een giftige schoonheid
De symboliek in Vastu weerspiegelt deze giftigheid. Er wordt gedacht dat het instabiliteit en disharmonie brengt als het thuis wordt bewaard. En er zit ook wat wetenschap achter! De giftige aard van Milkweed maakt het een riskante keuze voor huishoudens, vooral die met nieuwsgierige kinderen of huisdieren.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
Lelie: Lelies staan voor onschuld en verfijning, maar ze kunnen ook worden gezien als erotische bloemen. In sommige culturen worden lelies geassocieerd met de sensualiteit en de verleiding, en worden ze gegeven als cadeau om iemand te verleiden of om de passie in een relatie te versterken.
Volkorenmeel is de gezondste keuze.
De meeste bloem die je in de supermarkt koopt, is rauw, wat betekent dat het niet is behandeld om ziektekiemen te doden die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, zoals salmonella en E. coli (de poepbacterie). Daarom raadt ook het Voedingscentrum het af om rauw koekbeslag te eten.
De uitzondering zijn natuurlijk eetbare bloembollen zoals uien, knoflook en prei . Deze planten uit de alliumfamilie zijn veilig om te eten en als de planten mogen bloeien, zijn de bloemen behoorlijk opvallend.
Verschillende knolgewassen zoals knolselder, rode biet, schorseneer, pastinaak en rammenas zijn een goede bron van kalium. Rammenas is een bron van calcium. Knolselder, radijzen en pastinaak zijn een goede bron van vitamine C en rammenas is rijk aan vitamine C.
Doorgeschoten spinazie is heel goed te eten, tjidens het oogsten de zaadkoppen gelijk er uit snijden. Laat niet te veel doorschieten, de plant gaat snel verhouten( de cellen worden dan harder).