Wat is de regelmatige bestuurder?

Als u een autoverzekering afsluit, geeft u op wie de regelmatige bestuurder van de auto is. De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Vaak is de verzekeringsnemer zelf de regelmatige bestuurder, maar het kan ook zo zijn dat het iemand anders is, bijvoorbeeld uw partner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Is mijn auto ook verzekerd met een andere bestuurder?

Ja, je autoverzekering is ook geldig als iemand anders achter het stuur zat bij het ontstaan van de autoschade. Wel moet de bestuurder een rijbewijs hebben én moet je hem toestemming hebben gegeven om in je auto te rijden. Daarnaast moet het gaan om een incidentele uitleen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unive.nl

Wie bouwt schadevrije jaren op regelmatige bestuurder?

Schadevrije jaren opbouwen als regelmatige bestuurder

De verzekeringsnemer bouwt de schadevrije jaren op. Wanneer er een andere regelmatige bestuurder op de polis vermeld staat, worden er geen schadevrije jaren opgebouwd door hem of haar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unitedconsumers.com

Wie is hoofdbestuurder auto?

De hoofdbestuurder van een auto is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Vaak sluit de hoofdbestuurder van de auto de autoverzekering af. Bovendien staat de auto meestal op naam van de hoofdbestuurder. Een andere term voor hoofdbestuurder is ook wel regelmatige bestuurder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Welke bestuurders zijn verzekerd?

Bij schade is je partner dus gewoon verzekerd als hij of zij in jouw auto rijdt. Andere bestuurders die incidenteel in je auto rijden zijn ook gewoon verzekerd. Leen je de auto een keer uit aan de buurman? Dan zijn eventuele schades die hij maakt gewoon verzekerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Regelmatige bestuurder (autoverzekering), wie is dat? Lastenvrij

25 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik de auto van mijn zoon op mijn naam verzekeren?

Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

Een autoverzekering sluit je af op het kenteken van een auto. Dus als je je auto wilt uitlenen aan bijvoorbeeld vrienden, dan zijn zij gewoon verzekerd als zij met jouw toestemming in je auto rijden en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Of de schade is verzekerd, hangt af van de dekking van je autoverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ditzo.nl

Kan ik de auto van mijn vader rijden?

Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar, rijden met de auto van iemand anders. Controleer wel of de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de vroegere groene kaart) nog geldig is voor u met de wagen de weg op gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pv.be

Kan mijn kind in mijn auto rijden?

Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Kan je schadevrije jaren opbouwen op de auto van je ouders?

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Kan ik mijn schadevrije jaren kwijt raken?

Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt na schade? Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Als u 1 of meerdere schades claimt, raakt u standaard 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren behouden?

Schadevrije jaren zijn maar beperkt geldig. Als je je autoverzekering opzegt, blijven je opgebouwde schadevrije jaren bij de meeste autoverzekeraars maximaal drie jaar geldig. Heb je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam gehad? Dan raak je je eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Kunnen schadevrije jaren vervallen?

Schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars na 3 jaar. U moet dus binnen 3 jaar opnieuw een verzekering afsluiten waarbij u de schadevrije jaren gebruikt, want anders zijn ze niet meer geldig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering. Dus als u de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij/zij uit eigen zak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lancyr.nl

Hoeveel auto's mag je op je naam hebben staan?

De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unive.nl

Wat als ik schade rij in andermans auto?

Schade die je bij een andere auto hebt veroorzaakt wordt met de WA-verzekering gedekt. Schade aan je eigen auto is met een WA-autoverzekering niet gedekt. Als je schade aan je eigen wil verzekeren kan je een WA-beperkt casco of een allrisk autoverzekering afsluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verzekering.nl

Kun je 2 auto's op je naam zetten?

Het is toegestaan voor jezelf of voor een partner een 2de auto op eigen naam te verzekeren. En dat kán soms goedkoop dankzij een gezinsregeling oftewel tweede gezinsautoregeling. Wat daarentegen NIET mag is de auto van jouw kind op eigen naam verzekeren. Je zoon of dochter zal zélf een autoverzekering moeten afsluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedkopeautoverzekering.nl

Hoeveel pk mag je rijden als je 18 bent?

Over het algemeen kun je als 18- tot 24-jarige bestuurder auto's tot 100 kW oftewel 136 pk vermogen verzekeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedkopeautoverzekering.nl

Kan ik de auto van mijn moeder verzekeren?

Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op netpolis.nl

Wie is aansprakelijk bestuurder of eigenaar?

Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wat is een afwijkende bestuurder?

Iedereen die met uw toestemming in uw auto rijdt, is gewoon verzekerd. Maar als iemand binnen uw gezin evenveel of zelfs meer van de auto gebruik maakt dan u, moet u deze persoon opgeven als afwijkende bestuurder in uw digitale Verzekeringsmap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op inshared.nl

Wat als je tegen een paal rijdt?

Weet in ieder geval dat als je bij een eenzijdige aanrijding bent betrokken, ook als er (slechts) een lantaarnpaal of paaltje is beschadigd, je dit moet melden bij de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ebhlegal.nl

Kan iedereen in mijn auto rijden?

We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Is mijn vriendin verzekerd in mijn auto?

Wat als diegene schade rijdt met jouw auto? Elke auto die de weg opgaat in Nederland moet verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Heeft de tegenpartij door jouw schuld schade, dan is die in ieder geval gedekt. Het maakt niet uit op wiens naam de auto staat of wie de verzekeringnemer is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nu.nl

Wie is er verzekerd bij een autoverzekering?

Een autoverzekering wordt gekoppeld aan de auto. Het maakt dus in principe niet uit wie rijdt in de auto. De bestuurder is verzekerd op de polis van de betreffende auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Populaire vragen