De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.
Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen. De lengte van de dracht is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje.
De temperatuursdaling gaat vaak gepaard met rillen. Onrust, nestbouw, graven en krabben wijzen op de naderende bevalling. Op dag van bevalling hebben veel honden vaak een verminderde eetlust en moeten ze vaker plassen en poepen.
De baarmoeder zal zich samentrekken en de teef gaat echt persen; zo worden de pups richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup in de bekkenholte wordt gedrukt, gaat de teef nog harder persen. Vaak doet ze dit liggend, gehurkt of staand.
De geboorte begint met de ontsluitingsfase, welke 6 tot 12 uur duurt.
Je herkent de weeën wanneer de hond meeperst nu heel duidelijk. Je ziet de buikspieren vanaf achter de ribben sterk samentrekken. De teef maakt daarbij vaak persgeluiden (zacht tot soms hard kreunen tijdens de persweeën).
Tussen het breken van de waterblaas en de geboorte van de eerste pup kan soms wel 4 uur zitten.De tijd tussen de daarop volgende pups zal variëren tussen de 5 minuten en de 2 uur. Wanneer een teef permanent aan het persen is maar de partus vordert niet, is het van uiterste noodzaak dat u de dierenarts inschakelt.
Na de bevalling zal de teef meer voer nodig hebben. Geef haar altijd vers drinkwater en een uitgebalanceerde en energierijke voeding verdeeld over 3-4 maaltijden per dag. In de 3e-4e week na de bevalling geeft de teef erg veel melk en is haar energiebehoefte erg groot, wel 4 keer zoveel dan normaal.
Het gemiddelde voor alle hondenrassen bedraagt vijf tot zes puppy's. Bij kleinere rassen zijn de nesten meestal kleiner, hoe groter het ras, hoe meer puppy's je kunt verwachten.
Hoeveel nestjes mag een hond krijgen? Moederdieren mogen niet te vaak in een korte periode drachtig zijn. Een hond mag in een periode van 12 maanden maximaal 1 nest krijgen.
Laat de lamp ongeveer een week hangen. De meest ideale temperatuur in de werpkist voor die eerste week is 20-22°C. Recht onder de lamp is de temperatuur 26-27°C. Voor moederloze pups is de temperatuur bij voorkeur hoger: 30-31°C.
Uiteindelijk zullen fokkers, afhankelijk van de nestgrootte en het ras, voor een gemiddeld nestje tussen de €3000 - €6000 kwijt zijn en hebben zij vele uren tijd geïnvesteerd in het grootbrengen van de pups. Sommige fokkers doen het als hobby, maar andere fokkers moeten er van leven.
Aanvankelijk moet de werpkist ten minste eenmaal per dag worden verschoond en vervolgens 2-3 keer per dag als de pups vaste voedsel beginnen te eten en als de moeder teef het niet voor hen opruimt.
BEVRUCHTING. Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten.
Voorbereiding: Zorg dat er een werpkist klaar staat voor uw hond in een rustige, warme omgeving. Leg handdoeken, betadine, keukenweegschaal, een schaar, een emmer en navelklemmen klaar. Zorg dat u op voorhand wat puppymelk in huis heeft en een spuitje of fles met speen voor het geval de pups niet goed willen drinken.
Geef vleeseters nooit bambix, brinta of andere pap om de melk dikker te maken. Al die granen zijn erg onnatuurlijk en moeilijk te verteren voor een pup of kitten. Planteneters kun je al vroeg wennen aan gras.
Duur van de dracht bij de hond
Er is een grote variatie in de lengte van de dracht. De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding.
Omdat de puppy's hun behoefte de eerste weken in de werpkist zullen doen, is het handig om puppy pads onder het vetbed te leggen. De puppy pads absorberen de urine zeer goed en lekken niet. Hierdoor kun je de werpkist schoon en hygiënisch houden.
Zorg dat er in de werpkist (groot of klein) altijd een warm deel en een koeler deel is. Pups moeten kunnen kiezen of ze in de warmte of juist op een koelere plek gaan liggen. Kan dit niet dan ligt het risico op uitdroging op de loer. Hun ogen en oren zijn misschien nog niet volledig ontwikkelt maar hun gevoel is prima.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
De meeste teven hebben een ovulatie tussen de 9e en de 14e dag. Het ideale tijdstip voor dekking of inseminatie is moeilijk exact te bepalen indien we enkele uitwendige kenmerken beoordelen zoals stareflex, verminderde vulvaire opzetting, kleurverandering en vermindering van het vaginale bloedverlies.
Een teefje mag maximaal 5 nestjes krijgen in totaal. Teefjes worden gemiddeld 2x per jaar loops. Een loopsheid duurt zo'n 3 weken. Tussen dag 10 en 14 van de loopsheid is meestal het moment dat ze gedekt kan worden.
Laten we zeggen gemiddeld 3,5 uur per dag gedurende 9 weken (220u). Daarnaast komen de nieuwe baasjes natuurlijk een pup uitzoeken, sommige komen nog graag een keer tussendoor kijken, enzovoort. We gaan uit van een nest van 8 pups, en ieder baasje komt gemiddeld 2 keer 1,5 uur langs (24u).