De hippiecultuur is een echte jeugdcultuur en kwam op in het midden van de jaren 60. 'Hippies' worden gezien als de "makers" van de flowerpower beweging en zijn daarom voor altijd verbonden met de seksuele revolutie, muzikale en sociale revolutie(s) van de jaren '60 en begin jaren '70. De release van Sgt.
De hippies wilden één zijn met de natuur. Ze waren voor de vrede, vrije liefde en najagen van plezier. Ook waren ze tegen de de kapitalistische, materialistische maatschappij. Tegen bezit, zekerheid en macht.
Het fenomeen hippies was een jeugdcultuur uit de tweede helft van de jaren 1960 en het begin van de jaren 1970. Hippies waren idealistische jongeren, die de wereld wilden verbeteren.
Flowerpower was in late jaren 60 en vroege jaren 70 een artistieke jeugdcultuur uit de Verenigde Staten. De term zou voor het eerst zijn gebruikt door de dichter Allen Ginsberg in 1965.
De leefwijze van de hippie was gericht op vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier. De vrijheid omvatte ook seksuele vrijheid, waarbij seksuele taboes (bijvoorbeeld op openbare naaktheid) werden doorbroken en de vrije liefde (ook buiten vaste relaties om) werd bedreven.
In hun vrije tijd gingen ze vaak naar dingen doen zoals: · Hasj roken. · Tegen geweld Naar concerten gaan. · Vrede Party's geven.
Hippies waren gek op de natuur en aten het liefst onbespoten. Vaak verbouwden ze hun groenten zelf. Het milieubewuste van de hippies is nog zoiets wat anno 2012 nog bést wat meer doorgevoerd kan worden.
De hippiecultuur is ontstaan door jongeren en oorlogsveteranen uit Vietnam. Ze hadden genoeg van het geweld en ze wilden een vrije maatschappij. Ook wouden ze rekening houden met de natuur en met de liefde. De naam 'hippie' is overgenomen uit Amerika, waar de hippie beweging in 1965 in Californië en New York begon.
Hippies hielden van psychedelische rock, een combinatie van rock, blues, country en western, volk en reaggae. Deze meeste muziek was eenvoudig en emotioneel. De muzikanten leefde hun muziek die, net als drugs, bedoeld was om het bewustzijn te 'vergeten'.
De eerste hippies waren studenten uit San Francisco en Greenwich Village in New York. Ze luisterden naar psychedelische muziek, gebruikten hallucinerende drugs, deden aan vrije seks, kleedden zich kleurrijk en lieten hun haar groeien.
Hippie kleding, ook wel flower power kleding genoemd komt uit de late jaren 60 en de vroege jaren 70. De kleding kenmerkt zich door vrolijke bloemenprints en uitlopende broekspijpen.
Schoenen. Kies de juiste soort sandalen of slippers. Hoewel hippies graag blootsvoets liepen, droegen ze vaak sandalen als blote voeten niet praktisch waren. De sandalen die vaak met hippies worden geassocieerd zijn Birkenstocks.
Ouderwetse kleding gecombineerd met bontjassen (die écht wel kunnen!) en zakhorloges of hippe truckercaps. Weer een andere hippie kledingstijl zijn de felle prints, vaak met bloemen, geometrische patronen of oosterse motieven. Daarbij draagt men vaak plateauzolen.
Vanaf 1960 verdienden Nederlanders meer en kregen méér vrije tijd. Ze hoefde niet meer op zaterdag te werken en kinderen hoefde niet meer op zaterdag naar school. De Nederlanders hadden het nog nooit zo goed gehad. Steeds meer mensen kochten elektrische apparaten, zoals een platenspeler of een bandrecorder.
Jongeren mochten hun verdiende geld zelf nu besteden. Ze kochten platen met hun favoriete muziek, kleding, sigaretten en een brommer. Jongeren gingen er ook anders uitzien dan de ouderen. Ze droegen andere kleren: de jongens leren jacks en spijkerbroeken, de meisjes wijde petticoats onder hun rokken.
De hippies vonden dit leiden tot onnatuurlijkheid, kunstmatigheid en milieuvervuiling. De hippies vonden dat de mensen in de maatschappij zich teveel richtten op werk, geld, bezit en status. Ze vonden dat de mens in harmonie met de natuur moest leven, en niet teveel bezig zijn met de maatschappij.
Een hippie is een volger van de hippiebeweging die eind jaren zestig in Amerika ontstond. Deze mensen keerden zich tegen te gevestigde maatschappij en wilden vrijheid, plezier en creativiteit.
Ontleend aan Amerikaans-Engels hippy, hippie 'id. ', met als oudste attestatie these would be hippies [1953; OED] en afgeleid van hip, maar zie hierna. Hippies waren in de jaren 1960 in de VS een waar fenomeen en sinds ca. 1967 in lichtere mate ook in Nederland.
Voor vrouwen zijn de jaren 60 dus ontzettend divers. Zij begonnen deze jaren met A-lijn rokken, blouses en nette schoenen en gingen vanaf daar zo naar de minirok en de hippie-stijl. Aan het begin van deze jaren zat je dus nog goed met een pastelkleurige rok en een nette haarband in je haar.
Veel vegetariërs waren er toen nog niet. Echt populair werd vegetarisme pas toen de hippiebeweging in de jaren 1960 het principe omarmde.
De roklengte werd langer en vrouwen droegen prachtige maxi-jurken met bloemenprints, maar ook gehaakte items, flared jeans en sandalen zijn herkenbaar voor de kleding trends uit de jaren 60. In 1964 werd de minirok geïntroduceerd door mode-icoon Mary Quant. De roklengte kwam voor het eerst boven de knie.
Dames stijl 1960's: Schoenen
In de jaren 50 droegen de meeste vrouwen hoge hakken, maar hier kwam verandering in. Vanaf 1960 werden hakken lager, of zij verdwenen zelfs helemaal. Platte schoenen zoals sneakers en sandalen werden erg trendy.
De hippie kleding kenmerkt zich door het gebruik van felle kleuren, zoals geel, roze, paars en blauw. Een typisch hippie kostuum voor vrouwen zijn de fleurige jurkjes en wijde broeken met bloemenmotief. Deze outfits combineert u met hippie pruiken, peace kettingen en grote oorbellen.
Kikkers, hippies en soulkikkers verschijnen in de jaren '60. In de jaren '70 komen daar de metalheads, disco's, rasta's, punkers, skinheads en hiphoppers bij. Uit deze verschillende jeugdculturen verschijnen, als vertakkingen, weer allerlei jeugdsubculturen.