Réserve is een term in de oenologie, de wetenschap van het wijnmaken. Op etiketten kan de aanduiding "réserve" of reserve allerlei betekenissen hebben. Het hangt van de wetgeving in het land van herkomst af wat het precies betekent.
Crianza is een status van de Spaanse wijnwetgeving en betekent letterlijk: opvoeding. Deze wijnen hebben minstens twee jaar gerijpt, met een minimum van zes maanden op eikenhouten vaten. Witte en rosé wijnen hebben tenminste achttien maanden gerijpt.
Een kwaliteitswijn die gedurende tenminste 24 maanden op hout en fles geouderd is, waarvan minstens 6 maanden op eikenhouten vaten. Witte – en rosé wijnen hebben tenminste 18 maanden gerijpt. Ze mogen pas verkocht worden in hun tweede jaar.
Spanje: Een Rioja reserva uit Spanje moet ten minste 3 jaar hebben gerijpt. Wil je de wijn het label gran reserva geven? Dan moet de reserva 2 jaar op vat en 3 jaar in de fles gerijpt zijn.
Joven is een smaakaanduiding en betekent 'jong'. Een Rioja Joven heeft niet of heel kort in houten vat gerijpt. Daardoor smaakt hij opwekkend fris en fruitig. Rioja Joven is bedoeld om jong en eventueel gekoeld te drinken.
De druif Tempranillo is afgeleid van 'temprano', wat 'vroeg' betekent; de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst. Tempranillo kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto Fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel.
'Roble' betekent in het Spaans: eikenhout. Dit geeft aan dat de jonge wijn een korte, meestal minstens 1 maand rijping heeft ondergaan, in tegenstelling tot het type 'joven', hetgeen letterlijk jong betekent, en wijnen betreft die helemaal geen rijping op hout hebben ondergaan.
Meer over de wijn La Rioja
Rioja is dus geen druifsoort maar een wijnsoort. Het is een wijn die wordt samengesteld uit verschillende druivensoorten. De druif die de hoofdrol speelt is de tempranillo. Tempranillo wordt ook wel de koning van Spanje genoemd en is de meest verbouwde druivensoort in Spanje.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Een combinatie van de Pinot Noir Grand Cru van wijngaarden in de omgeving van Verzenay en de Chardonnay uit de Grand de Côte Blanc nabij Mesnil. De wijn heeft die kenmerkende elegante mousse met licht boertige tonen en heel mooi rijp, licht belegen fruit.
Wijn werd in Spanje al voor de Romeinse tijd geproduceerd. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt met een lengte van zo'n 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro. Een zij-rivier van de Ebro is de Rio Oja en daaraan ontleent het gebied zijn naam.
De lichte rode wijnen in Rioja hebben lichte smaken van aardbeienjam, zoethout en rood fruit zoals kersen. De krachtige Spaanse rode wijnen in Rioja hebben smaken met tonen van vanille, chocolade en tabak. Dit zijn de kenmerkende smaken voor Riojawijnen.
Sherry. De meest bekende van alle zoete wijnen van Spanje, sherry wordt geproduceerd in een kleine regio genaamd de "Sherry Triangle", die de steden Cádiz, Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa María omvat. De Sherry wordt gemaakt van de Palomino en Pedro Ximénez druiven, soms met inbegrip van een beetje Moscatel.
Een typische Rioja wijn bestaat uit ongeveer 60% Tempranillo, maximaal 20% Garnacha en geringere hoeveelheden Mazuelo en Graciano.
Rioja-wijnen kunnen zowel wit, rood als rosé zijn en, bij de witte wijnen zowel droog als zoet. Vroeger droegen zij zelfs de namen Rioja Chablis voor droog wit en Rioja Sauternes voor zoet wit.
De klassieke witte Rioja wijn is opgevoed in houten vaten en heeft een volle en rijke smaak. Tegenwoordig worden veel witte Rioja's niet op hout, maar volledig op stalen tanks gerijpt voor het behoud van fris fruit. Hierdoor zijn deze wijnen uit Rioja frisse en sappige witte wijnen.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
Het Barolo gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, genaamd de Langhe, een heuvelachtig gebied even ten zuiden van het stadje Alba. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een laat rijpende druif. De naamgeving komt waarschijnlijk van het woord Nebbia, dat mist betekent.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Rueda is een historische wijnstreek in Spanje ten noordwesten van Madrid. Het gebied is voornamelijk bekend door zijn witte wijn gemaakt van de Verdejo druif. Nederland is de grootste exportmarkt voor deze witte wijn.
De frisse verdejo wijn zijn herkenbaar en een zeer goed alternatief voor wijnen als de sauvignon blanc of de grüner veltliner. De druif is de enigste in zijn soort en is daarnaast ook een van de meest gebruikt witte druivensoorten in Spanje.
Beide wijnen smaken heel goed met rundvlees en kaas, al heeft Merlot een iets groter assortiment dan dat van Malbec. Daarnaast heeft Malbec zachtere tannine en een lagere zuurgraad dan Merlot, zelfs als de wijn jong is.
Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.