Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen. Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben.
Een leuk konijnen denkspel, knaagmateriaal, een snackbal voor het speuren naar brokjes of een snuffelspel waar jouw konijn snacks kan winnen. Eigenlijk alles wat met knagen, graven, snuffelen, gooien en scheuren te maken heeft kan jouw konijnen vermaken.
In het wild hebben konijnen altijd wat te doen. Ze hebben daarom veel vermaak nodig. Graven, knabbelen, rennen en springen: konijnen zitten nooit stil en ontdekken altijd wel iets nieuws. Als huisdier hebben de veelzijdige knaagdieren daarom veel vermaak en uitdaging nodig.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Bijten in draden of meubels waar ze weten dat ze niet in mogen bijten: Het konijn is boos of verveeld, geef haar iets anders te doen. Graven: graven is natuurlijk gedrag van konijnen.
De beste manier om het vertrouwen van uw konijnen te winnen, is door simpelweg veel tijd in de buurt door te brengen, terwijl ze u, wanneer ze dat willen, kunnen benaderen. Door rustig bij ze te zitten, laat u uw konijnen zien dat ze niet bang hoeven te zijn en dat u te vertrouwen bent.
- Diverse spulletjes om aan de mat te bevestigen zoals wilgen- of fruitboomtakjes, flessendoppen, speelballetjes, wc rolletjes en/of denneappels. Hoe maak je het? Bind met het henneptouw of raffia alle speeltjes vast aan de mat. Heel simpel, maar je konijn zal er zeker veel plezier van hebben!
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
Het gedrag van een konijn
Maak daarom nooit te veel lawaai, praat er zachtjes tegen en loop er nooit achter om ze te vangen. Maar ga bijvoorbeeld op ooghoogte communiceren met je konijn of op de grond zitten. Wacht tot ze naar je toekomen en laat ze aan je hand snuffelen voor je ze aait.
Kies dan voor speelgoed met geluid erin zoals bijvoorbeeld een bal met een belletje. Speelgoed wat je konijnen stuk mogen scheuren of waar ze aan kunnen knabbelen zorgt ook voor meer activiteit in het hok. Zorg dat je enkel speelgoed koopt wat geschikt is voor konijnen, zodat het spelen veilig gebeurt.
De meeste konijnen vinden oppakken niet leuk.Doe dit dus alleen als het nodig is, maar zorg wel dat u weet hoe het moet. Gebruik liefst steeds dezelfde methode en koppel er eventueel een woord aan (zoals 'optillen') zodat het konijn weet wat er gaat gebeuren.
Net als de meeste dieren maken konijnen gebruik van lichaamstaal om te communiceren. De stand van de oren en de houding van het lichaam zijn signalen die ons iets vertellen over zijn gemoedstoestand en intenties. Voor een goede relatie met uw konijn is het dan ook zeker belangrijk dat u zijn 'taal' leert herkennen.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk! Als u een al wat ouder konijn in huis heeft genomen, weet u bovendien niet wat het dier heeft meegemaakt.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Konijnen trekken zich van nature graag terug in hollen, dus een schuilplaats in het hok stellen ze enorm op prijs. Dit kan je al heel eenvoudig maken met een kartonnen doos, waar ze ook lekker aan kunnen knagen, of door een deel van het hok af te dekken.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.
Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.