Afrikaantjes zijn echt goede buren van tomaten. Afrikaantjes, ook wel stinkertjes genoemd, zorgen ervoor dat de aaltjes uit de grond blijven. Tomatenplanten zijn namelijk gevoelig voor aaltjes. Tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren.
Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.
Als borderplant heeft het afrikaantje een extra, gunstige bijkomstigheid: ze werken goed tegen aaltjes. Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten. Het gevolg is dat de planten verzwakken of zelfs dood gaan. Aan afrikaantjes kunnen aaltjes echter beter niet beginnen, dat overleven ze niet.
Zet ze aan de rand van de moestuin of gewoon naast en tussen de groenten. Het ziet er heel vrolijk uit.
Tagetes, beter bekend als afrikaantjes, zijn een goed alternatief voor bepaalde chemische ontsmettingsmiddelen in de tuinbouw. In de bloemen zit luteïne die geschikt is voor toepassingen in food en feed. Om deze stof te winnen, worden in Drenthe proeven gedaan om de teelt aantrekkelijker te maken.
Afrikaantjes tegen slakken
Een manier om slakken te voorkomen in je tuin is door het zaaien van afrikaantjes. Het klinkt gek, maar toch is het een effectieve wijze om (naakt)slakken af te weren. Het kan ook zeker in de moestuin geen kwaad om wat afrikaantjes in te zaaien tussen de gewassen.
Hoe zeer afrikaantjes ook houden van standplaatsen in de volle zon, ze kunnen niet tegen een droge bodem. Voor een mooi bloementapijt moet je daarom, vooral in de warme zomermaanden, niet vergeten regelmatig water te geven.
Ze kiemen na 7 dagen. Als de plantjes wat groter zijn en 4 tot 6 blaadjes hebben kun je ze uitplanten op de uiteindelijke plek van bestemming. Zet ze dan ongeveer 20 tot 40 cm uit elkaar.
Goede buren van tomaten
Als je tomaten met bloemen en kruiden in één pot wilt zetten, kies dan planten die dezelfde behoeften hebben. Bijvoorbeeld basilicum en goudsbloemen. Basilicum smaakt heerlijk met tomaat. Knaloranje goudsbloemen zijn eetbaar, zorgen voor meer kleur en trekken bestuivende insecten aan.
Afrikaantjes hebben echter nog een belangrijk wapen in de strijd tegen ongewenste insecten. Hierbij kun je denken aan mieren, maar ook witte vliegjes laten de planten liever links liggen zodra er Afrikaantjes in de buurt zijn.
Drentse lelietelers pionieren met afrikaantjes (Tagetes patula) voor verduurzaming van hun teelt. De oranje zomerbloeiers zijn geweldig voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers. Het inzaaien gebeurt als biologische bestrijding van het zeer schadelijke wortellesieaaltje.
Daarnaast zijn Afrikaantjes ook handig wanneer je een moestuin hebt. Je kunt ze dan het beste om de rand van de moestuin planten. Zo vorm je als het ware een natuurlijke barrière tegen aaltjes. Wat natuurlijk ook kan is het Afrikaantje gewoon gebruiken voor zijn prachtige bloesem en hem in je border planten.
Ze lokken nuttige insecten of weren juist schadelijke insecten. Bijvoorbeeld stinkertjes (Tagetes), deze mogen dan wel wat stinken, maar het is een ideale plant voor in de moestuin. Wie slim is plant dus wat stinkertjes naast zijn aardbeien, bietjes, tomaten en aardappelen.
Afrikaantjes zijn niet giftig; je kunt ze zelfs eten. Gebruik de bloem van de Afrikaan in bijvoorbeeld salades.
Goudsbloemen fleuren je bak op. De planten verbeteren de bodem, weren schadelijke insecten en nare aaltjes in de mix en trekken nuttige insecten aan. Kortom: goudsbloemen horen in elke moestuin ð.
wordt hoog en heeft grote bloemen. herfst gooi je de uitgebloeide planten dan niet op de composthoop, maar je spit ze onder. En het zijn uitstekende snijbloemen! Afrikaantjes uit de Patula Groep, met enkele bloemen en lange stelen, blijven in een vaas zeker tien dagen mooi.
Deze vrolijke plant bloeit met oranje en gele bloemen. Hierdoor kunnen ze jouw tuin goed opfleuren. Maar je tuin een leuke kleur geven in de bloeitijd van juni tot en met oktober is niet het enige wat het Afrikaantje doet.
Groenbemester. Uitgebloeide afrikaantjes zijn een goede groenbemester. In plaats van ze op een composthoop te gooien, spit je ze onder en bemest zo de grond.
In een bloembak of bloempot kan je het hele jaar door zaaien, maar buiten in de tuin kan het vanaf half maart tot eind mei. Afrikaantjes bloeien doorgaans tussen juni en oktober. Ze kunnen niet tegen vorst.
Meer moestuinmaatjes vind je hieronder: Aardappels: afrikaantjes, bonen, dille, erwten, knoflook, koolsoorten, munt, oost-indische kers, spinazie, spruiten.
Tagetes afrikaantjes bonita worden veel gebruikt ter bestrijding van aaltjes (nematoden) en stikstof productie. Pratylenchus penetrans is een vrijlevend wortellesieaaltje.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Tagetes is een eetbare bloem die je vast en zeker onder een heel andere naam kent: het Afrikaantje. Dat is een populaire tuinplant, maar ook een vaste gast in veel keukens. Je kunt de tagetes namelijk eten.