Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop. Deze bevatten vooral suiker en geen of weinig vet.
Jam zonder suiker bestaat helaas niet, omdat jam van fruit wordt gemaakt en fruit nu eenmaal fruitsuikers bevat. Maar daar waar er bij gewone jam heel veel suikers aan worden toegevoegd om een zoete smaak te krijgen, gebeurd dit bij de jam van Low Carb Club niet.
Halvajam. Ja echt jam! Aardbeien jam of 4 vruchtenjam, deze jam is laag in calorieën en dus een prima broodbeleg voor wanneer je wilt afvallen. Hier geld wel dat er gezonder broodbeleg te vinden is, maar in de categorie jammen is dit de beste.
Hoewel fruit een bron is van vitaminen (vooral vitamine C), bevat confituur bijna geen vitaminen meer. Die gaan verloren tijdens de bereiding. Confituur bevat ook veel minder vezels en mineralen dan vers fruit.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Hero Minder zoet aardbeien jam is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Hero Minder zoet aardbeien jam is een prima keuze uit zoet beleg als dagelijks extraatje.
1 de Beste Jam extra aardbei | Dirk.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Zoet beleg zoals AH Aardbei fruitspread minder suiker is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. AH Aardbei fruitspread minder suiker is een prima keuze uit zoet beleg als dagelijks extraatje.
Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop.
Meng geleidelijk 1 zakje Pec (natuurlijk geleimiddel) met 1 kg fruit en breng aan de kook. Wanneer de mengeling begint te koken, voeg je 1 kg suiker toe. Met Pec Plus heb je minder suiker nodig.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Groente en fruit, zoals paprika, tomaat, avocado, banaan, aardbei en komkommer.
Helaas bevat gewone jam (vaak veel) suiker of bijvoorbeeld fructosesiroop, glucosesiroop of vruchtenconcentraat en daarom is geen enkele 'gewone' jam in een koolhydraatarm/keto menu, ook niet als er bijvoorbeeld 'light' op staat of 'minder suiker' of zelfs 'geen suiker toegevoegd'.
Help mijn jam, confituur of gelei is te dik!
Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten. Sommige vruchten bevatten zoveel pectine dat je zelf (haast) niets hoeft toe te voegen. Cranberry's bijvoorbeeld.
Citroen is onze ab-so-lute favoriet als we zelf confituur willen maken. Dit gele vruchtje versterkt niet alleen de smaak, het is ook een natuurlijke pectine-bom, waardoor de confituur vanzelf dikker wordt. En alsof dat niet genoeg is, zorgt citroen er ook voor dat de kleur van het fruit goed behouden blijft.
Pec bevat pectine, een natuurlijk geleermiddel op basis van appel of citrusvruchten. Het brengt de kooktijd terug tot 1 minuut per kilogram fruit.
Magere vleeswaren (18-23 kcal)
De top 10 magere vleeswaren luidt als volgt (kcal per plakje): kalkoenfilet (15 kcal), runderrookvlees (15 kcal), fricandeau (18 kcal), kipfilet (19 kcal), beenham (19 kcal), runderlever (20 kcal), casselerrib (20 kcal), schouderham (20 kcal), achterham (20 kcal), rosbief (23 kcal).
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
'Confituur' is een ander woord voor jam. 'Fruitbeleg' wordt op dezelfde manier gemaakt maar er is als zoetmiddel geen suiker gebruikt maar bijvoorbeeld appeldiksap of agavesiroop. Zit er minder dan 60% suiker in een jam of beleg dan krijgt het een fantasienaam als 'fruitspread'.