Hoeveel heelal zijn er?

Op dit moment zijn er verschillende theorieën. Er zijn wetenschappers die denken dat er sprake is van één oneindig groot heelal, waarvan wij maar een stukje zien. De verschillende heelallen delen dezelfde ruimte. Een andere theorie is dat verschillende universa als bellen in een vacuüm zweven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoeveel sterrenstelsels bestaan er in het heelal?

In het waarneembare heelal komen ruwweg zo'n honderd miljard sterrenstelsels voor. Die zijn niet allemaal even groot als ons eigen Melkwegstelsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astronomie.nl

Waar stopt het heelal?

Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kidsweek.nl

Hoe groot was het heelal voor de oerknal?

De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo'n 14 miljard jaar geleden. Het hele heelal zat toen in een belletje dat duizenden keren kleiner was dan een speldenknop. Het was heter en zwaarder dan alles wat we ons maar kunnen voorstellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Wat is het verste punt in het heelal?

Het sterrenstelsel HD1 lijkt op zo'n 33,4 miljard lichtjaar afstand van de aarde te staan. Daarmee zou dit het verste object zijn dat ooit is gezien. De extreme helderheid ervan stelt astronomen voor een raadsel. Het sterrenstelsel HD1 is mogelijk het verste object dat astronomen ooit hebben ontdekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op newscientist.nl

De Grootste Sterren & Planeten

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat is er na het heelal?

Op een bepaald moment is deze singulariteit begonnen met uitdijen en dat noemen wetenschappers de oerknal. De drijvende kracht achter de uitdijing van het heelal is donkere energie: een mysterieuze vacuümenergie die werkt als een soort anti-zwaartekracht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wat komt er na de Melkweg?

Vooruitzicht. Astronomen hebben, met behulp van gegevens afkomstig van de ruimtetelescoop Hubble, berekend dat de Melkweg waarschijnlijk over 4 miljard jaar zich zal samenvoegen met het Andromeda-sterrenstelsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is het eerste leven op aarde?

Het eerste bewijs voor leven op aarde komt van 3,5 miljard jaar oude fossielen van oeroude bacteriën. Wetenschappers denken daarom dat het eerste leven een cel was. Die cel zou bijna 4 miljard jaar geleden voor het eerst in onze oceaan hebben gezwommen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Wat is er groter dan het universum?

Het heelal dijt uit, waardoor de fotonen in de kosmische achtergrondstraling 45 miljard lichtjaar reisden om er te komen. Hierdoor heeft het zichtbare universum een doorsnee van circa 90 miljard lichtjaar. Toch is het heelal minimaal 250 keer groter, zo blijkt uit een nieuwe wiskundige berekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wie heeft de oerknal bedacht?

Grondlegger van de oerknaltheorie is de Leuvense hoogleraar en priester dr. Georges Lemaître. De term 'big bang' werd voor het eerst door Fred Hoyle in 1950 gebruikt als een denigrerende aanduiding om zijn afkeer van de theorie tot uitdrukking te brengen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe lang duurt het om 1 lichtjaar te reizen?

Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Hoe diep is het heelal?

De grens van het waarneembare heelal ligt dan dus op 50 miljard lichtjaar (een beetje meer, doordat het heelal intussen nog uitdijt). Die grens van 46 miljard lichtjaar om ons heen is dus de grens van het zichtbare heelal (niet de grens van het hele heelal).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hemel.waarnemen.com

Kan de zon vergaan?

Het einde van de zon

Dat gebeurt over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon is opgebrand. Een ster die geen waterstof en helium meer heeft om aan fusie-energie te komen zal in intensiteit afnemen maar heel erg opzwellen. De zon zal naar schatting zo groot opgeblazen worden dat de aarde erdoor wordt verzwolgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Kan je een ster kopen?

Dat kan dus niet, want sterren kun je niet kopen. Er zijn verschillende websites waar je een ster kunt 'kopen'. Voor een klein bedrag euro mag je je eigenaar noemen van zo'n hemellichaam. Bij de aankoop van de ster krijg je een certificaat met de hemelcoördinaten van je ster.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sterrenkids.nl

Wat is de grootste ster ter wereld?

VY Canis Majoris (VY CMa) is een type M superreus of hyperreus in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). Het is een van de grootste sterren die in het heelal zijn ontdekt. De straal van de rode ster is ongeveer 1420±120 maal zo groot als die van onze zon, waardoor onze zon er enkele miljarden malen in zou passen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Is de Melkweg te zien in Nederland?

Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien. De wetenschappers gebruikten onder meer satellietbeelden om de lichtvervuiling in kaart te brengen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nos.nl

Hoe hard was de oerknal?

Een geluid van 120 dB is vergelijkbaar met het geluid in een voetbalstadion, als het Nederlands elftal scoort. Zie de afbeelding hieronder. Credit: Neoseeker. Je ziet dat bij een rockconcert meer decibels worden geproduceerd dan tijdens de oerknal!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astroblogs.nl

Hoe ver kan je kijken in het heelal?

Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand. Langer antwoord: Hoe groter een telescoop is, hoe meer licht hij opvangt en hoe verder hij in het heelal kan kijken. Met het blote oog kun je niet verder kijken dan 2,5 miljoen lichtjaar - de afstand tot het Andromedastelsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoversterrenkunde.nl

Hoe zal het heelal verder evolueren?

Hoe het heelal verder zal evolueren hangt af van het feit of de gemiddelde dichtheid van materie boven of onder de drempelwaarde van circa 3 waterstofatomen per kubieke meter ligt. In een heelal met een gemiddelde dichtheid die hoger is dan de drempelwaarde zal de gravitatie uiteindelijk de bovenhand krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op urania.be

Hoe is het heelal geboren?

Het begint 13,8 miljard jaar geleden met een enorme explosie. Na deze oerknal bestaat het universum volledig uit heet plasma . Het heelal zet uit en koelt daardoor af. Zo'n 380 duizend jaar na de oerknal is het heelal zo ver afgekoeld dat elektronen en protonen samen waterstof atomen kunnen vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op npokennis.nl

Hoe oud is het water op aarde?

In de eerste paar honderd miljoen jaar werd de aarde (net als de andere planeten) wel bekogeld door talloze kometen: kleine hemellichamen die grotendeels uit ijs bestaan. Er is dan ook lange tijd gedacht dat het meeste water op aarde afkomstig is van kometen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoversterrenkunde.nl

Hoe ben ik ontstaan?

Oorspronkelijk komt de mens uit Afrika. Deze evolutie begon zo'n 10 miljoen jaar geleden, wanneer sommige mensapen op twee benen gaan lopen. Deze soort ontwikkelt zich door en verspreidt zich uiteindelijk over de aarde als de Homo sapiens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Hoe kan het dat de zon blijft branden?

Diep in de kern van de zon wordt waterstof omgezet in helium. Bij die reactie komt heel veel hitte vrij, zoveel dat wij die op 150 miljoen kilometer afstand kunnen voelen. In de zon brandt niets, want voor verbranding is zuurstof nodig en dat is er niet in de ruimte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Hoe groot is de ster?

De diameter van sterren kent een nog grotere variatie dan de massa. Zo hebben de kleinste hoofdreekssterren een diameter ongeveer gelijk aan die van Jupiter (143.000 km), terwijl de grootste diameters van sterren miljarden kilometers kunnen bedragen, zoals bij de zogeheten rode hyperreuzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Populaire vragen