Stomen en hetelucht
Je kan 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst. Daarnaast kun je ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Met een combi-stoomoven kun ja naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht.
De AEG BPB351020M is een inbouw stoomoven die we terecht terug vinden als Beste Koop stoomoven. Deze AEG stoomoven is met 71 liter inhoud geschikt voor grote gerechten. De oven heeft een maximale temperatuur van 300 graden Celsius en is hierdoor zeer geschikt voor het bakken van pizza's.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Door gebruik te maken van stoomovens blijven mineralen en vitaminen namelijk beter bewaard in uw maaltijd. Hierdoor blijft tevens de smaak beter behouden in uw voedsel. Daarnaast heeft u geen boter of vet meer nodig om uw maaltijden te bereiden, want de stoom doet het werk.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Combi-stoomovens
Deze ovens zijn multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken om te ontdooien, op te warmen, te pocheren en te grillen. Het voordeel van zo'n combi-stoomoven is dat je dus eigenlijk geen gewone oven (of magnetron) meer nodig hebt. Er zijn combi-stoomovens met een gedeeltelijke of volledige stoomfunctie.
Een van de modellen in deze categorie is de zwarte Miele DGC 6805 XL CLST Pureline. Deze heeft niet alleen vaste wateraansluiting, maar maakt ook nog eens gebruik van functies als een Kinderslot, een Timer, diverse automatische stoomprogramma's en maar liefst 150 unieke automatische programma's.
Wat is het verschil tussen een stoomoven en een oven met stoomfunctie? Een stoomoven kan maaltijden volledig met 100% stoom gaar stomen. Bij een oven met stoomfunctie wordt altijd de heteluchtfunctie gebruikt samen met de stoomfunctie.
Verschil in Functies
Doordat de combi oven ook meer op een oven lijkt, zijn de ovenfuncties ook beter dan bij een combimagnetron. Bij sommige apparaten kunt u de magnetron- en ovenfuncties gelijktijdig gebruiken. Dit heet gecombineerd koken, wat handig kan zijn om gerechten sneller te laten garen.
U kunt ook voedingsmiddelen ontdooien in uw stoomoven! Zet de temperatuur dan op 60 graden.
Stel de temperatuur wat lager in, zodat de taart geleidelijk aan kan garen, zowel van binnen als van buiten. Als je een taart op een te lage temperatuur bakt, zal de taart niet voldoende kunnen garen. Dan heb je alleen de baktemperatuur te verhogen. Een taart of cake moet vaak wel een uur in de oven.
Vaak levert dat tijdswinst op tijdens het koken. Je kan het principe vergelijken met een snelkookpan. Let op: dergelijke stoomoven heeft een watertoevoer en –afvoer nodig. Het is vooral belangrijk dat je met een dergelijke hogedrukstoomoven goed leert werken en weet wat je er wel of niet mee kan bereiden.
Onder druk stoomovens hebben een watertoevoer nodig. Hou hiermee dus rekening wanneer u dit type oven overweegt te kiezen of bij de installatie van een nieuwe keuken (water invoer en uitvoer). Zonder druk stoomovens werken zowel met externe watertoevoer als met een waterreservoir.
Als je stoom en hete lucht combineert, krijg je optimale vocht- en warmteniveaus, waardoor het voedsel aan de binnenkant zacht en sappig wordt en aan de buitenkant knapperig en bruin. Door de vooraf ingestelde kookprogramma's kan je makkelijker de juiste instellingen voor verschillende recepten en gerechten kiezen.
Een stoomoven heeft verschillende voordelen. Je bereidt eten een stuk gezonder omdat je geen olie of boter gebruikt. Daarnaast verliest je eten geen smaak of vitamines tijdens de bereiding en blijft de kleur en vorm behouden. Hierdoor ziet je eten er smakelijker uit dan wanneer je het kookt in een pan.
De watertank kan met 950 ml water gevuld worden. Bij te weinig water geeft de oven een signaal. Wanneer de tank vol is, geeft de oven dit ook aan. Als je toch teveel water hebt toegevoegd, komt dit rechtstreeks in de oven terecht via een overloopsysteem.
Met een stoomoven kun je jouw kookplaat deels vervangen. Groenten die je normaal in een pan kookt kun je namelijk ook in de stoomoven garen. De kooktijd is zo goed als gelijk (bekijk hier de stoomtijden van groenten), en het scheelt een hoop vaat! Je hebt namelijk geen grote pannen meer nodig, maar kleine stoombakken.
Met uw stoomoven krijgt u verschillende schalen bijgeleverd. Er bestaan twee soorten schalen: inoxplaten en stoomschalen met gaatjes. Stoomschalen met gaatjes (of geperforeerde schalen): zijn geschikt voor het koken van aardappels of andere groenten.
Je eten weer opwarmen kan ook erg smaakvol met stoom, het droogt niet uit en proeft alsof het net bereid is. Wel duurt het wat langer dan in de magnetron, ongeveer 10 min. Snel even iets opwarmen zoals een bekertje melk of zo dat kan helaas niet.
De 5 beste inbouwovens in een oogopslag
Siemens HM636GNS1- iQ700 - De beste inbouwoven van nu. Niet alleen een grill en een oven, maar ook een magnetronfunctie en een zelfreinigend programma. Bosch CMG633BB1 - serie 8 - Dankzij de geëmailleerde wanden maak je deze oven snel en eenvoudig schoon.
Zoals gezegd is een oven over het algemeen 60 centimeter breed (en diep). Dit is de meest toegepaste maat en groot genoeg voor het gezin. Krijgt u regelmatig gasten en/of gebruikt u veel de oven? Dan is een oven van 90 centimeter breed aan te raden.