De huid van honden kan, net als bij mensen, door de zon verbranden. Met name plekken waar weinig haar is, zoals de neus, randen van de oren en de buik, zijn hier gevoelig voor. Er bestaat speciale zonnebrand voor honden welke hiertegen kan helpen. Gebruik nooit zonnebrand voor mensen.
Laat je hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat je hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken.
Honden met lange of korte, en witte of zwarte vacht, het maakt geen verschil. Ze liggen al hijgend uitgestrekt in de tuin of op het terras op het heetst van de dag. Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D.
Zonlicht is voor je dier verreweg de belangrijkste bron van vitamine D. Verschillende studies tonen aan dat blootstelling aan ultraviolet licht de vitamine D-bloedspiegels met 150 mcg laat stijgen. De vacht bij honden en katten is een beperkende factor voor de aanmaak van vitamine D3 uit zonlicht.
Wanneer de temperaturen tussen de 25 en 30 graden zijn dan zal de temperatuur van het asfalt makkelijk 50 tot 60 graden zijn, de hond kan dan gemakkelijk zijn voetzolen verbranden. Laat de hond zoveel mogelijk in de schaduw en op het gras lopen om zijn pootjes te sparen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Daarnaast kan je hond een zonnesteek oplopen, tijdens het uitlaten met een hittegolf. Laat je hond daarom niet uit op de heetste uren van de dag, tussen 12 uur en 15 uur. Ga vroeg in de ochtend als het buiten nog wat frisser is, of later op de avond als het iets meer is afgekoeld.
Een zonnebril opzetten om de ogen van je hond te beschermen, is dus onder andere geadviseerd als hij aan chronische superficiële keratitis lijdt. Maar in bepaalde gevallen kan een zonnebril wel het comfort voor je hond verhogen. 'Bijvoorbeeld in situaties met veel sneeuw en fel zonlicht', verduidelijkt Goedele.
Er zijn verschillende redenen waarom honden rollen: Heel praktisch de hond rolt zich droog. Dit zie je meestal in zand of gras als de hond uit het water komt of op bijvoorbeeld een handdoek nadat ze gewassen zijn.
Smeer met zonnebrandcrème geschikt voor hond en kat. Vooral de dunbehaarde delen goed insmeren: oorranden, neus, rond de lippen, liezen en buik.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn. Doorgaans zal een verwarmde ruimte in de woning warmer zijn dan dat.
Als het warm is, kan dit iets hoger zijn, maar boven de 40,5 graden is dit te hoog! Je kan zelf simpel je hond temperaturen met een klassieke koortsthermometer (via de anus), zodat je dit ook snel kan checken als je vermoed dat het niet goed gaat. Bij hoge temperaturen is het altijd goed om je dierenarts te bellen.
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Honden hebben een heel ander systeem om hun lichaamstemperatuur op peil te houden dan de mens. Wij verliezen voornamelijk warmte door transpiratie, een snellere ademhaling en een snellere hartslag. Het verdampen van transpiratievocht onttrekt namelijk warmte aan het lichaamsoppervlak.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Een hond ligt graag op de bank, vooral omdat het gewoon zo lekker ligt. Daarnaast heb je vanaf de bank en mooi overzicht en… de bank ruikt zo heerlijk naar mens! Vooral als je alleen bent is dat heel erg troostend, veilig en comfortabel!
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Honden liggen op hun rug, simpelweg omdat ze het lekker vinden liggen. Ze liggen dan bijvoorbeeld te luieren in de zon en rekken hun poten nog eens even uit. Sommige honden vallen ook in deze houding in slaap. Het is ook een teken dat de hond zich veilig voelt.
Volgens een Duitse arts is jouw viervoeter niet de enige: steeds meer honden zouden bijziend zijn. Ze maakte daarom speciale hondenbrillen. De arts zou steeds vaker honden in haar kliniek krijgen waarbij het verre zicht verslechterd is.
Bijziende honden zijn niet zo ongewoon, zegt Ariane Petzold, dierenoogarts in Aken. Zij is in Europa een van de weinige specialisten voor oogaandoeningen bij dieren. „Bijziendheid komt ook voor bij katten en paarden.” Petzold onderzocht Knoxx destijds en liet voor hem een bril maken bij een opticien.
Bij de Duitse Herder, kruisingen daarvan en bij de (langharige) Teckel komt een erfelijke aandoening aan de ogen voor, die duidelijk verslechtert onder invloed van UV-straling. De aandoening komt zeer zelden ook bij Cairn Terrier, Groenendaeler en Collies voor.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ook dat u de handdoeken regelmatig ververst.
Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd. Koel de de hond dus op de buik, in de liezen en de oksels en niet op de rug.