Hoe vertel je je kind dat je zwanger bent. Vertel gewoon dat je een baby in de buik hebt en dat hij of zij grote broer of zus gaat worden. En wacht dan even de reactie van je kindje af. De een zal er heel blij mee zijn en er zelf misschien ook al wel om gevraagd hebben, maar een ander zal het wat minder leuk vinden.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Trek het kind dicht tegen je aan en til het in een soepele beweging mee omhoog (B+C). Span hierbij de brede rugspier goed aan. Let op dat je rug gestrekt blijft wanneer je het kind opgetild houdt (D).
Je baas vertellen dat je zwanger bent hoeft volgens de wet pas 3 weken voor je verlof. Natuurlijk is dit niet zo gepast om te doen en ook zal je buik de zwangerschap verraden. Vertel je werkgever van je zwangerschap daarom na ongeveer 12 weken.
Ga je je zwangerschap aankondigen met een cadeau, dan weten de aanstaande grootouders en de oom of tante to be vaak direct hoe laat het is. De familie wordt uitgebreid met een kleintje! Een subtiele verwijzing naar een baby kan zelfs al genoeg zijn om een lichtje te laten branden.
8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
Je maakt je minder druk om kwaaltjes en pijntjes
Veel vrouwen merken ook dat ze zich tijdens hun tweede zwangerschap minder druk maken om kwaaltjes en pijntjes. Je vraagt je niet bij elk kwaaltje af wat het zou kunnen zijn, want je herkent al veel van je vorige zwangerschap.
Je buik groeit over het algemeen sneller
Door een eerdere zwangerschap zijn je buikspieren nou eenmaal wat meer opgerekt waardoor ze niet meer zo stevig zijn als daarvoor. Daardoor is je zwangere buik bij een tweede kindje vaak wat sneller zichtbaarder voor anderen.
12 weken zwanger (3 maanden)
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Probeer hem of haar daarin mee te nemen, bijvoorbeeld door alle veranderingen uit te leggen. Vertel aan je kind wat jullie aan het doen zijn en waarom. Niet alleen krijgt hun moeder een grotere buik. Er komen ook nieuwe spullen in huis, er wordt een babykamer gemaakt en misschien moet je kind wisselen van kamer of bed.
Hoera, jullie zijn in verwachting! We zijn zo blij dat we weer een klein kindje in de familie mogen verwelkomen. Hopelijk gaat de zwangerschap voorspoedig en krijgen jullie een gezond kindje!
Als twee familieleden samen een kind krijgen, is de kans groter dat beide ouders dezelfde mutatie doorgeven aan het kind. Hierdoor hebben bijvoorbeeld neven en nichten meer kans op het krijgen van kinderen met een erfelijke aandoening. Dit geldt met name voor aandoeningen die autosomaal recessief overerven.
Over het algemeen zijn de andere kinderen in je gezin na enkele maanden tot een half jaar gewend aan de nieuwe situatie. Hierbij onze beste tips om het wennen makkelijker te maken: Hou vast aan de vertrouwde gewoontes en gebruiken van het oudere kind.
Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.
Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust!
De hormoonveranderingen in je lichaam veroorzaken de misselijkheid of het braken. En ieder lichaam reageert anders op hormoonveranderingen. Hierdoor heeft de ene zwangere vrouw meer klachten dan de andere.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!