Een bore-out is een ziekte die te maken heeft met verveling, onderbelasting en desinteresse in het werk. Vaak wordt een bore-out veroorzaakt doordat je routinematig werk verricht, of wanneer je werkzaamheden uitoefent die onder jouw niveau liggen en er daarnaast weinig mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen.
Negen tips om van je bore-out te herstellen
Doe ook het tegenovergestelde: stel je voor wat je kunt bereiken als je wel iets verandert. Laat je inspireren. Zoek mensen op die goede ideeën hebben, ga naar seminars, trainingen, lees inspirerende boeken. Stel kleine doelen: als het lukt, motiveert het je verder te gaan.
De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out bepaald gedrag in de hand werken.
Bore-out of burn-out? Symptomen van een bore-out zijn eigenlijk best wel vergelijkbaar met de symptomen van een burn-out. Je bent snel geïrriteerd, je hebt een laag zelfbeeld, neemt geen initiatief meer en je voelt je futloos en/of komt moe over.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Dit breingedeelte is betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Hierdoor gaat een burn-out vaak ten koste van zaken zoals het denk- en leervermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, geheugen en het vermogen om beslissingen te nemen.
Of koester de verveling op werk en doe gewoon even helemaal niets. Ga een blokje om, doe een paar stretch-oefeningen, zit gewoon even in stilte. Jezelf pushen om creatief te zijn werkt niet. Onderzoek toont aan dat even niets doen, je juist productiever en creatiever maakt.
Een bore-out is een ziekte die te maken heeft met verveling, onderbelasting en desinteresse in het werk. Vaak wordt een bore-out veroorzaakt doordat je routinematig werk verricht, of wanneer je werkzaamheden uitoefent die onder jouw niveau liggen en er daarnaast weinig mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Verveling is een zeer ongezonde dagbesteding. Dieren en mensen raken depressief als ze voor een langere tijd zich gaan vervelen. Je leeft korter, en zal eerder ziek worden. Je verveeld je dood klopt niet, wel dat op den duur je zeker eerder sterft door de gevolgen van verveling.
De beste manier om verveling tegen te gaan is door te kijken naar gebeurtenissen in het verleden waarin jij je juist helemaal niet verveelde. Hoewel dit voor iedereen verschillend is, kunnen we veel leren door te kijken naar onze eerste werkdag.
Het langetermijngeheugen kan niet vol raken. Door hersenletsel of andere hersenziektes kan het wel worden aangetast.
Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een burn-out. Dit is het geval als je: moeilijk 'nee' kunnen zeggen. negatief bent over je eigen prestaties.
Een burn-out kan dus zowel leiden tot afvallen als ook aankomen in gewicht. Een stressreactie zorgt ervoor dat het lichaam kiest om in leven te blijven.
Burn-out: Fysieke en/of mentale instorting (fase 12)
Er komt helaas niets meer uit je. Al je plannen zijn omgevallen. Het leven dat je hebt opgebouwd stelt niets meer voor. Je ziet de zin en het nut van het leven niet meer in en je kunt zelfs zelfmoordgedachten hebben.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Niet iedere doelgroep verveelt zich evenveel op het werk. Onder jongeren tussen 18 en 34 jaar verveelt ongeveer 45% van de werknemers zich. Bij werknemers boven de vijftig ligt dit percentage slechts op 15%.
Vertel je bedrijfsarts hoe je hoofd momenteel werkt en dat je niet in staat bent om over je problemen na te denken. Vertel hem ook wat je wél doet op gebied van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen om je herstel te bevorderen.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Negatief zijn over je eigen prestaties. Perfectionistisch zijn. Je (te) sterk betrokken voelen bij werk. Erg gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan jezelf.