Daarmee is alle verwarring de wereld nog niet uit, want in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden behoort roodbaars tot de schorpioenvissen en niet tot de zeebaarzen. Wat dan weer wel kristalhelder is, is de smaak. Roodbaars is een prima vis, die je in de winkel doorgaans gefileerd koopt.
De roodbaars eet voornamelijk haring en diepzeegarnalen. De smaak van de roodbaars word bepaald door wat hij eet, doordat de roodbaars voornamelijk haring eet, is hij erg smakelijk en vet. Veel mensen vinden dat de roodbaarsfilet een garnaal achtige smaak heeft, dit komt doordat de zeebaars ook diepzeegarnalen eet.
De zeebaars (Dicentrarchus labrax) is een straalvinnige vis die behoort tot de orde van de baarsachtigen. Het dier komt voor in de Atlantische Oceaan, de Zwarte Zee, de Middellandse Zee, en in de zuidelijke Noordzee, waar het zowel in open zee als in kustgebieden zwemt, én in zoet- en zoutwater.
De roodbaars is een opvallende verschijning, door zijn specifieke kenmerken: grote ogen, een brede bek, een fel oranje-rode huid, stevige schubben en stekels. De roodbaars is een behoorlijk 'stekelige' vis: de rugvin heeft 15 stekels en de aarsvin heeft er drie.
Roodbaars is goed voor de gezondheid omdat het een vette vis is met de juiste vetten. Het eten van de roodbaars levert levertraan met veel vitamine A. Bij een bord met roodbaars wordt 5 procent aan gezond vet naar binnen gewerkt en 22 procent aan eiwit.
U kunt zeebaars kopen voor €24.50 per 500 gram.
Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Zeebaarsfilet bak je in een paar minuten gaar in een koekenpan of grillpan. Laat het vel eraan zitten, dit wordt heerlijk knapperig gebakken. Gebruik (olijf)olie of geklaarde boter. Besprenkel de filets met citroen- of limoensap en bestrooi ze met zout en peper.
Controleer of de graten uit de filets zijn. Dit doe je door met je vinger tegen de vleug van de vis over het vlees gedeelte te strijken. Je kunt ze er met een pincet uithalen of met een punttangetje. Peper en zout de filets aan beide kanten.
De roodbaars is een mooie rode vis met een fijne smaak en een stevige structuur.
Over het algemeen zijn de groene bladgroenten ook nitraatrijk en in combi met vis ontstaan nitrosmines en dit zijn wel schadelijke stoffen. Daarom worden ook vaak worteltjes als groente gegeten, zij bevatten geen nitraat.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Van 1 maart tot en met 31 maart 2022 mogen recreatieve vissers twee exemplaren van zeebaars per persoon en per dag bijhouden. De MCRS bedraagt 42 cm.
Wat voor vis is een lekkerbekje? Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Een hele vis weegt ca. 550 gram (1-2 pers.) De zeebaars is een veelzijdige vis: hij leent zich voor alle bereidingswijzen. Gebruik alleen niet teveel kruiden, dat overstemt de fijne smaak.
Verse Zeebaars kopen kan nu bij uw OnlineVismarkt. Deze vis wordt duurzaam gevangen en heeft hiermee een milieuvriendelijk afkomst, daarnaast wordt de vis na vangst direct in vacuümpapier verpakt en gekoeld naar u verzonden. Zo blijft de vis in top conditie. Zeebaars kopen doet u dan ook het best bij uw OnlineVismarkt.
Stevig van structuur, verfijnd van smaak
Witvis is een verzamelnaam voor (de naam zegt het al) witte vis met een stevige structuur. Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op.
U betaalt voor 700 gram verse griet filet €37,95. Deze vis is te lekker om te laten liggen!