Bij het invullen van de aangifte moet de belastingplichtige de beperking tot 11,20 euro per oppasdag zelf toepassen. In Vak X, Rubriek B, code 1384-71 mag u dus maximum 11,20 euro vermenigvuldigd met het aantal opvangdagen invullen. Dit geeft recht op een belastingvermindering tegen 45 procent.
De uitgaves voor kinderopvang geef je op je belastingfiche in Vak X, Rubriek B, code 1384-71 in. Het bedrag dat je ingeeft, is gelijk aan het aantal dagen opvang vermenigvuldigd met het betaalde bedrag, met een maximum van 14,00 euro per dag.
Een kind dat op 1 januari 2007 jonger is dan drie jaar geeft recht op een bijkomende belastingvrije toeslag van 470 euro. U vraagt die aan in code 1038 van vak II. De toeslag van 470 euro geldt enkel indien u voor dat kind geen oppaskosten aftrekt in vak VII van de aangifte.
De uitgaven voor kinderopvang die maximaal aangegeven mogen worden voor aanslagjaar 2022 zijn beperkt tot een bedrag van 14,00 euro per oppasdag per kind. Deze dienen aangegeven te worden onder code 1384 van de aangifte.
U brengt de uitgaven voor de opvang in op uw belastingaangifte. Hebt u een kind dat jonger is dan 3 jaar, dan zult u bij het invullen van uw belastingbrief een keuze moeten maken: Ofwel kiest u voor een verhoging van de belastingvrije som. Voor het aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021) bedraagt die verhoging 610 euro.
Is kinderopvang aftrekbaar? De kinderopvangkosten zijn niet meer aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je dit van de Belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.
Alleenstaande ouders met kinderen ten laste kunnen mogelijk nog een bijkomende belastingvermindering genieten voor hun kosten voor kinderopvang. Deze maatregel geldt enkel voor echte 'alleenstaanden' en niet voor 'feitelijk samenwonenden'. Daarom werd een code 1101 ingevoerd.
Gebruikt u uw in het buitenland gelegen woning in het buitenland voor uzelf en/of verhuurt u ze aan particulieren? Vermeld het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen in uw aangifte bij code 1106/2106 (vak III, A. 2). Vermeld vervolgens de gegevens van uw onroerend goed in punt B van ditzelfde vak.
Om recht te hebben op de belastingvermindering vermeldt u op uw aangifte voor de personenbelasting onder de juiste rubriek het bedrag van de door u betaalde interesten en kapitaalaflossingen.
Maar je hebt ook recht op een verhoging van de belastingvrije som indien je kinderen of andere personen ten laste hebt. Kijk o.a. de code 1030 goed na. Fiscaal co-ouderschap vind je terug onder de codes 1034 en 1036.
Op die datum was u gehuwd. U moet de codes 1002 én 1003 aankruisen in vak II van uw belastingaangifte. Met die laatste code informeert u de fiscus dat u gehuwd bent in 2014. Uw huwelijkspartner kruist eveneens diezelfde codes aan op zijn of haar belastingbrief.
Uitkeringen zonder anciënniteitstoeslag: a) gewone uitkeringen (wettelijke en aanvullende): 1260-01 ........................... 2260-68 ........................... b) aanvullende uitkeringen van december 2019 (overheid):
Bij het invullen van de aangifte moet de belastingplichtige de beperking tot 11,20 euro per oppasdag zelf toepassen. In Vak X, Rubriek B, code 1384-71 mag u dus maximum 11,20 euro vermenigvuldigd met het aantal opvangdagen invullen. Dit geeft recht op een belastingvermindering tegen 45 procent.
Bij de kinderdagverblijven hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag over maximaal 140% van het aantal gewerkte uren. Werkt een ouder 8 uur per dag, dan mag hij die dag 11 uur opvang declareren bij de belastingdienst. Voor de BSO geldt dat 70% van de gewerkte uren in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
Leningen met betrekking tot niet-eigen woningen (buitenverblijven en opbrengstwoningen) gelegen in de Europese Economische Ruimte kunnen nog steeds recht geven op federaal langetermijnsparen (code 1358/2358) en gewone interestaftrek (code 1146/2146).
Het kadastraal inkomen (KI) van het gedeelte van het onroerend goed dat men voor beroepsdoeleinden gebruikt, dient men in te vullen bij code 1105 op de aangifte van de personenbelasting.
Gebruikt uw ex-partner het gehuurde deel van de vroegere gezinswoning wel voor zijn of haar beroep, dan kan hij of zij de betaalde huur als beroepskosten inbrengen en dan moet u naast het KI ook de ontvangen huurinkomsten aangeven (KI in code 1109 en huur in code 1110).
code 1390: uitkeringen verschuldigd door de belastingplichtige; code 1392: uitkeringen verschuldigd door de belastingplichtige en echtgenoot samen, bv. aan de (schoon)ouders. Verder vermeldt u ook de gegevens van de genieter (naam, voornaam en adres) van de onderhoudsuitkeringen.
Op enkele uitzonderingen na: codes zoals 1061, 1084, 1090, 1288 en 2288 voegt de fiscus automatisch toe, en die groepeert hij onder “Administratieve gegevens”. Dat is het percentage van de gemeentebelasting, volgens de gemeente waar je op 1 januari van het aanslagjaar woonde.
De opnemingen voor aanslagjaar 2021 van voorheen belastingvrije reserves tegen het verlaagd tarief van 15 % of 10 %, moeten respectievelijk worden vermeld bij de nieuwe code 1482 en code 1483.
De Belastingdienst garandeert dat je inkomen op 1 juli is vastgesteld indien je je aangifte voor 1 april doet. Er bestaat een kans dat de Belastingdienst nog aanvullende informatie (zoals een kopie van de jaaropgave) bij je opvraagt voordat de definitieve beschikking kinderopvangtoeslag 2021 wordt vastgesteld.
Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor schoolgaande kinderen. Uw kind kan hiervoor terecht bij een kindercentrum (bijvoorbeeld kinderdagverblijf) of gastouder. Staat het kindercentrum of de gastouder geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP)?
De gegevens van de fiscale attesten worden in februari 2023 opgeladen via Belcotax-On-Web; Ouders zullen hun fiscale aftrek rechtstreeks zien verschijnen in hun belastingaangifte van 2023 (aanslagjaar 2022).