De belangrijkste diersoorten die tot vee gerekend worden zijn rund (zie ook rundveerassen), varken, schaap (zie ook schapenrassen) en geit. Daarnaast zijn er verschillende soorten pluimvee zoals kip, kalkoen, parelhoen, gans en eend. Soms rekent men de ezel tot vee, en ook wel het paard en verschillende pelsdieren.
Het gaat om varkens, koeien, kippen, schapen, geiten, eenden, kalkoenen en konijnen. Het grootste deel leeft in de vee-industrie, waar ze tegen zo laag mogelijke kosten zoveel mogelijk vlees, eieren of melk moeten produceren.
Rundvlees is het vlees van een rund. Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os.
Het vee had vroeger vaak een dubbele functie. Koeien waren trekdieren, maar leverden ook melk, vlees en mest.De mest werd gebruikt om de akkers te bemesten en om het vuur aan te maken. Kippen liepen vrij rond op het boerenerf en hielden de plaats vrij van ongedierte dat ze vingen en opaten.
Vee is een verzamelnaam voor een bepaalde dierengroep. Onder vee kunnen de volgende dieren worden verstaan: koe, varken, schaap, geit. Vaak worden kip, kalkoen, parelhoen, gans en eend ook als vee gezien maar het heet in de volksmond pluimvee.
Volgens de cijfers van FAOSTAT staat Macau op nummer 1 als meest veedicht land ter wereld.
En dat blijken er heel wat: zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, koeien, vossen en drie vogelsoorten.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Voorbeelden van herkauwers zijn: de geit, het schaap, het rund, de antilope, het hert en de giraffe.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
Algemeen. De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
Een boerderijdier is een dier dat leeft op de boerderij, deze dieren worden regelmatig gebruikt in de landbouw. Enkele voorbeelden van typische boerderijdieren zijn varkens, paarden koeien, kippen, schapen en geiten. Deze dieren kan je niet in je huis verzorgen. Bijna al deze dieren hebben een stal nodig.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
De dwergspitsmuis
Die vindt hij tussen de bladerlaag, in de begroeiing of in ondergrondse gangetjes. Dit kleine diertje kan niet langer dan drie uur zonder voedsel omdat hij een zodanig snelle stofwisseling en geen vetreserves heeft. Hij eet dus meerdere keren per dag.
Brein. In koeien huist een brein met bijna net zoveel kronkels en verbindingen als het onze. Een brein dat in verhouding groter is dan dat van een kat of een hond.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Een kween is een vrouwelijk rund waarbij in meer of mindere mate geslachtskenmerken van een stier aanwezig zijn.
Over het algemeen is jongvee eigenlijk al het vee dat nog geen koe is: vee dat nog niet gekalfd heeft. Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd.
Koeien kunnen met elkaar praten en communiceren ook met mensen. Dat concludeert taalkundig onderzoeker Leonie Cornips na 4 jaar veldonderzoek. Melkkoeien die in veel in stallen leven maken vooral 'afhankelijke' geluiden zegt zij in Villa VdB.
Een koe heeft botte tanden om het gras te malen.Deze beet zorgt voor kneuzingen. Een hond heeft scherpe tanden die een open en bloedende wond veroorzaken. Ook vogels kunnen bijten.
Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de geluiden van koeien in positieve en negatieve omstandigheden, zoals wachten op voer, afzondering van de kudde, hitte en kou.
Bij elkaar zijn er ongeveer 18,2 miljoen grotere veedieren (varkens, koeien, schapen en geiten en paarden). Dat bracht het CBS op 27 juni in een kleine animatie naar buiten. Het aantal pluimveedieren (kippen, kalkoenen, eenden) overtreft dit ruim: bij elkaar rond 107 miljoen.
Aantal veehouderijen in Nederland
In Nederland bevinden zich gemiddeld ruim honderd miljoen kippen, twaalf miljoen varkens en bijna vier miljoen runderen (CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek), 2019).
Meer melkvee
Het aantal runderen is sinds 1980 met ruim een kwart afgenomen. Het aantal daalde van 5,2 miljoen in 1980 naar 3,7 miljoen in 2006, waarna het weer toenam tot 4,3 miljoen in 2016. Daarna volgde weer een daling tot 3,8 miljoen in 2020.
Nooit drinken
Daar heeft een koala bijna nooit last van. Hij smult van de sappige blaadjes van een eucalyptusboom. Daar zit genoeg water in voor dit zoogdier. Drinken is daardoor niet nodig.