Chinese restaurants gebruiken voornamelijk arachideolie (=pindaolie).
De Chinezen gebruiken meestal arachide (=pinda)olie. Die kan goed heet worden gemaakt en heeft een neutrale smaak. Ook maïskiem- zonnebloemolie zijn goede oliën. Ook die zijn plantaardig en zijn zelf vrijwel smakeloos.
Rijst Bakken In Olie Of Boter
Wat je wel moet doen is de olie of boter goed heet te laten worden. De olie mag echter niet roken, want dan kan je het niet meer gebruiken. Dus hete olie die niet rookt is perfect om je rijst in te bakken.
Extra vierge en gewone vierge olie zijn bij voorkeur te gebruiken als smaakmaker in koude dressings of gerechten. Bij een lange en hoge verhitting, komen er schadelijke stoffen vrij en juist daarom zijn deze types van olijfolie minder geschikt om bijvoorbeeld te wokken of te frituren.
Niet alle olies zijn geschikt om te verhitten. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie.
Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten. Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bovendien zijn tot 4% van de vetzuren giftige transvetten. Arachideolie is dus relatief ook gezonder om mee te frituren dan zonnebloemolie.
Het vetzuurprofiel van rijstolie is het gezondste alternatief wanneer we het vergelijken met andere plantaardige oliën. Het bevat bijvoorbeeld vier keer zoveel omega-6 en omega-3-vetzuren, hiervan is bekend dat het de effecten van vroegtijdige veroudering vermindert en onze stofwisseling op peil kan houden.
Zo heb je niet per se zonnebloemolie nodig om te frituren of te bakken. Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Rijstolie is rijk aan plantensterolen, rijker dan andere plantaardige oliën. Uit onderzoek blijkt dat plantensterolen vermoedelijk helpen het cholesterol te verlagen, kanker helpen voorkomen en het immuunsysteem helpen versterken. Ook is rijst een goede bron voor tocotriënolen, een vorm van vitamine E.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Samenvatting. Voor het bakken kan je gewone olijfolie, zonnebloemolie, arachideolie, kokosolie, druivenpitolie en koolzaadolie gebruiken. Voor roerbakken en frituren kan je rijstolie en kokosolie gebruiken (of speciale wokolie). Voor koude bereiding hangt het van je voorkeur af wat je wilt gebruiken.
Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren. Op kamertemperatuur is kokosolie gestold, maar vanaf 25°C wordt hij vloeibaar.
Je kunt zonnebloemolie gebruiken om in te bakken, te braden en te frituren, in dressings voor salades en in sauzen. Zonnebloemolie wordt - samen met bijvoorbeeld koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie - ook gebruikt in mengsels van olie, bijvoorbeeld slaolie of frituurolie. De olie kan worden verhit tot 220°C.
Marinades : Marinades worden vooral gebruikt om vlees malser te maken, maar door te marineren kan men een gerecht met vlees, vis, gevogelte of groente, ook een apart aroma geven. Daarom wordt voor marinades extra vierge olijfolie gebruikt.
Rijstolie kan worden gebruikt bij het bakken en braden op relatief hoge temperaturen: tot maximaal 225 graden. Vanwege dit vrij hoge verbrandingspunt is rijstolie populair in Azië. Bovendien is rijstolie in dit werelddeel een relatief goedkoop product, wat het aantrekkelijk maakt om in de keuken te gebruiken.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan.
Rijstolie heeft een mooie, neutrale smaak (hooguit een beetje nootachtig) en is ook daarom erg geschikt om in te bakken, wokken en frituren. Hoe te gebruiken? Gewoon zoals iedere plantaardige olie: bakken, wokken, frituren, grillen, maar je kunt er ook lekkere mayonaise of vinaigrette mee te maken.
Is sojaolie gezond? De typen vetzuren in sojaolie lijken op die van zonnebloemolie. Sojaolie bevat relatief weinig ongezonde verzadigde vetzuren en relatief veel gezonde onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op de gezondheid.
Arachideolie bevat veel meervoudig onverzadigde vetten en wordt vanwege het hoge rookpunt vaak sterk verhit. Hierdoor is deze oliesoort vatbaarder voor oxidatie.
Raapzaadolie is een van de belangrijkste cholesterolbestrijders voor gebruik in de keuken. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren, heeft een goede verhouding tussen enkel en meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat van alle spijsolien het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren.
Is zonnebloemolie gezond? Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Zonnebloemolie is een van meest gebruikte oliën om in te bakken en braden. Het wordt vaak aangeprezen als een gezond product, omdat het een hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren bevat.