Een classificatie is een indeling van menselijk functioneren. Er zijn er verschillende: de ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health, Omaha System, Residence Assessment Instrument (RAIview) en NNN (NANDA-I-NIC-NOC).
Het is een gids voor de dagelijkse praktijk van zorgverleners en een hulpmiddel om de acties en uitkomsten van de zorg voor cliënten beter te kiezen, sorteren en vastleggen.
Het Nanda classificatiesysteem en de Gordon functionele gezondheidspatronen worden vaak gebruikt om anamnese te verzamelen in de verpleegkunde.
Classificaties zijn er in soorten en maten. Meest voorkomende in Nederland en België zijn NANDA, NIC, NOC, Omaha System, ICF en RAI.
Een classificatie is een gestandaardiseerde terminologie die we gebruiken voor het vast- leggen van de verschillende stappen in het verpleegkundig proces. Met een classificatie leg je gegevens vast en orden je ze in bepaalde categorieën.
De classificatie helpt bij het identificeren en vastleggen van aandachtsgebieden, acties en uitkomsten van en voor cliënten. Het vergemakkelijkt de communicatie met elkaar en met de cliënt.
Met de SBAR-methode (Situation, Background, Assessment, Recommendation) kunt u de communicatie over een patiënt tussen verschillende hulpverleners (bijvoorbeeld tussen de arts en de verpleegkundige) verbeteren. De SBAR-methode kent in Amerika zijn oorsprong en is vertaald naar de Nederlandse situatie.
Een classificatiesysteem, ook wel een typologie, categorisatie, rubricering of kortweg een classificatie (hoewel deze laatste term ook voor de activiteit van het classificeren wordt gebruikt) is een schema volgens welke men objecten kan indelen naar een of meer eigenschappen of kenmerken.
Gordon is geen classificatie. Toch geven we hier in dit overzicht wel kort informatie over haar patronen. Waarom? Gordon onderschrijft de principes van de verpleegkundige diagnostiek maar is in Nederland vooral bekend als assessmentinstrument.
Dit nieuwe classificatiesysteem, ontwikkeld in overleg met experten en de omroepen, biedt een duidelijke en herkenbare classificatie van inhoud, zodat ouders en voogden weloverwogen keuzes kunnen maken. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van minderjarigen."
Omaha System is een classificatiesysteem, terminologie- en codestelsel voor zorg en welzijn. Het is een gids in de dagelijkse praktijk van zorgverleners en een hulpmiddel om de acties en uitkomsten van de zorg voor cliënten beter te kiezen, sorteren en vastleggen.
Voordelen van werken met NNN
Het verpleegkundig domein wordt meer zichtbaar en draagt zo bij aan meer verpleegkundige zeggenschap. Minder registratielast en daardoor tijdbesparing. Verpleegkundigen spreken dezelfde taal wat resulteert in betere rapportages, (e-)overdrachten en eenduidiger werken.
De classificaties Nanda, NIC en NOC (NNN) ondersteunen het volledige proces van verpleegkundig redeneren. Dit is het proces waarin de verpleegkundige bepaalt welke zorg de patiënt/cliënt nodig heeft en waarom. Een cyclisch proces van anamnese tot evaluatie en zo nodig bijstellen van de zorg.
Deze 4 domeinen bestaan uit de woon-en leefomstandigheden, participatie (het sociale leven van de cliënt), mentaal welbevinden en autonomie, en het lichamelijk welbevinden en gezondheid. Met behulp van de vier domeinen wordt uw levenskwaliteit gewaarborgd.
Conceptuele modellen in de verpleegkunde worden, zoals gezegd, gevormd door een beschrijving van de vier centrale concepten 'mens', 'omgeving', 'gezondheid' en 'verple- gen'. Deze modellen kunnen uit de praktijk ontstaan, waarbij de concepten vooral vanuit de praktijk worden beschreven.
Het gaat om de ideeën van de eigen persoon. De beleving van de eigen vaardigheden, het zelfbeeld, de eigen identiteit, het gevoel van eigenwaarde en het algemene patroon van emoties. Ook de lichaamshouding, motoriek, het oogcontact, stem en spraakgebruik maken deel uit van dit patroon.
De P staat voor probleem en beschrijft waar de cliënt klachten of gezondheidsproblemen heeft. De E staat voor etiologie en beschrijft de oorzaak van het probleem. De S staat voor symptomen en beschrijft de bijbehorende klachten of verschijnselen.
Wat is Omaha System? Het Omaha System is een classificatiesysteem voor wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners waarin ze de gezondheidstoestand, acties en uitkomsten van de zorg voor cliënten vastleggen. Het vergemakkelijkt de communicatie met elkaar en met de cliënt.
Classificatie in engere zin is de activiteit en het resultaat van het indelen of het samennemen van objecten (ook verschijnselen, processen) in verschillende groepen of klassen, op grond van overeenkomst in eigenschappen. Een classificatiesysteem is het geformaliseerde resultaat van deze activiteiten.
Wellicht het grootste pluspunt: in Omaha System kun je zowel problemen, interventies als resultaten geclassificeerd vastleggen. Het sturen op resultaten wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Ook gegevens over de zelfredzaamheid van de cliënt en de inzetbaarheid van het steunsysteem kunnen eenduidig worden vastgelegd.
Classificatie betekent het toewijzen van items in categorieën, of kan ook worden gedacht aan geautomatiseerde besluitvorming. Hier introduceren we classificatiemodellen door middel van logistieke regressie, zodat u een springplank krijgt naar complexere en interessantere classificatiemethoden.
RSVP: waarbij op basis van de stappen Reason, Story, Vital signs en Plan informatie wordt gecommuniceerd (deze methode is gebaseerd op de SBAR-methode). Hiermee voert u op een gestructureerde manier efficiënt een gesprek op kritische of stressvolle momenten.