Op het etiket is palmolie te herkennen als palmvet of kortweg palm. Vaak zit er ook een mengsel van oliën in een product, dat dan onder de noemer 'bevat plantaardige olie (palm)' erop staat.
Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
De beste manier om palmolie te vermijden is om de ingrediëntenlijst van producten te checken. Let wel: allerlei synoniemen worden ingezet om de slechte naam van palmolie te verdoezelen. Dat gaat van plantaardige olie tot palmoleïne tot palm stearine tot glyceryl.
Shea boter is een plantaardi g vet die gewonnen wordt uit de vruchten van de karité boom. Deze boom groeit niet op plantages, maar vrij op de Afrikaanse savanne . Zo is shea een duurzame alternatief voor palmolie. Gemaakt zoals je het thuis ook kan maken.
Palmolie is een plantaardige olie, afkomstig van het vruchtvlees van de palmvrucht. Een kleine hoeveelheid palmolie geeft Becel een smeerbare structuur. Becel gebruikt gecertificeerd duurzame palmolie.
Cacaopoeder bevat veel antioxidanten
Rauw cacaopoeder en rauwe chocolade bevatten veel van deze antioxidanten. Bittere en extra bittere chocolade minder, omdat meer dan de helft van de flavanolen tijdens het branden van de cacaobonen verloren gaat. Bij rauwe chocolade zouden de voedingsstoffen beter bewaard blijven.
Na lang testen kwam uiteindelijk de chocopasta van Poulain als beste naar voren. Nutella eindigde pas op de vierde plaats. De winnaar bevat geen palmolie en de smaak is volgens 60 millions de consommateurs perfect in evenwicht.
Ze bevatten veel suiker en de chocoladevarianten bevatten ook veel verzadigd vet. Daarom staan ze allemaal niet in de Schijf van Vijf. U kunt het best af en toe eens eten, maar niet te veel en te vaak.
Becel Pure, puur genieten!
Het is 100% plantaardig en geheel vrij van palmolie en conserveermiddelen. Dat is puur genieten op de boterham of een cracker met hartig of zoet beleg. En zoals je van Becel gewend bent, is Becel Pure van nature rijk aan Omega 3.
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda's, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie. Daardoor blijft het gehalte verzadigd vet laag, minder dan 1 gram per boterham. Dit staat gelijk aan zo'n 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet.
Palmolie zit in 60% van alle samengestelde producten die je in de supermarkt kunt vinden. Palmolie is een belangrijke bron van vetten in onze voeding. De plantaardige olie zit verwerkt in margarines, ijs, soepen, chocolade en koekjes. Maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen.
Zo heeft Marius Fabre verschillende zepen zonder palmolie erin. Maar, ook Speick heeft palmolie vrije zeep. Ook bij Aleppo kun je terecht voor palmolievrije zeep. In de producten Marcel's Green Soap zit RSPO gecertificeerde palmolie.
Wat is het probleem met palmolie? Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, met alle gevolgen van dien: De lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan verliezen hun leefgebied.
Een van de minst gezonde plantaardige oliën is palmolie, die ook in de verharde vorm onder de naam palmvet wordt gebruikt en verkocht. Deze olie kom je vaak tegen in verschillende soorten chips, pizza, chocolade, cake en broodjes.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Kwatta Chocoladepasta puur is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Kwatta Chocoladepasta puur kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Of die palmolie zorgt voor harde boter, weten de fabrikanten, aldus de boer. Maar ja, die houden hun geheimen geheim. Dus reist Ersin Kiris naar een expert op het gebied van diervoeding, Jan Speerstra. Die geeft 'dieetadvies' en ja, met dat palmvet is de fabrikant blij omdat die er goede boter van kan maken.
De unieke mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en bevat van nature Omega 6 . Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.