Kippenlevertjes zijn een heerlijke snack voor uw hond en kunt u rauw of bevroren geven aan uw hond. Lever is een vitaminerijk eiwit dat veilig is voor uw hond om te eten. Het bevat vitamine A, B-vitamines, ijzer, koper, zink, essentiële vetzuren en meer.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Actieve en drachtige honden mogen tot 40 gram per kilo lichaamsgewicht.
Breng de kippenlevers in ruim water aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Doe de levers in een vergiet, spoel ze af onder ruim koud water en laat deze uitlekken. Verwarm boter in een koekenpan en bak hierin de levers rondom bruin. Bestrooi deze met weinig zout, peper en kerriepoeder.
Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
Ongeveer 15% tot 20% van de totale hoeveelheid voedsel mag bestaan uit orgaanvlees. Orgaanvlees werkt wel laxerend dus geef de hond niet teveel orgaanvlees in een maaltijd. Wanneer de hond snel diarree van orgaanvlees krijgt kun je bij het orgaanvlees wat vleesbot voeren.
Lever is een goede, natuurlijke mineralenbron van zink, mangaan, selenium en ijzer – honden die brokken eten, hebben vaak tekorten aan deze mineralen. Honden met huidproblemen en dekreuen hebben baat bij lever, omdat er zink in zit. Het is goed voor alle honden, omdat er selenium in zit.
Het verschilt per dier welke voeding het beste bevalt. Let er wel altijd op dat het vlees van een betrouwbare maker komt en dat er aan de hygiënevoorschriften is voldaan. Ook is het zo dat hoe meer men afwisselt in het diersoort van de vlees, hoe beter het voor de hond is. Denk aan variatie in kip, eend, kalkoen, etc.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor de bereiding van kippenlevers. Hierbij is het namelijk van belang dat je ze schoonmaakt door alle zeentjes en vliesjes weg te snijden. Dep de levertjes vervolgens droog met een stukje keukenpapier en ze zijn klaar voor de pan of oven.
Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren. Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren. Natuurlijk moet het vlees dan wel goed afgedekt zijn.
Er zitten 32 kilocalorieën in 1 stuk (25 gram) kippenlever. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kippenlever'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Is gehakt eten gevaarlijk voor een hond? Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.
Rauw hondenvoer bevat veelal alleen maar dierlijke grondstoffen, waarbij diverse organen en spiervlees als erg smakelijk worden ervaren. Vers vlees vormt dus een goed alternatief voor kieskeurige honden die bijvoorbeeld hun brokken slecht eten of last hebben van verteringsproblemen.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af. Er zijn duidelijk risico's verbonden aan het voeren van rauwe vleesvoeding, terwijl het bewijs voor de vermeende voordelen twijfelachtig is.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (25 gram) kippenlever, waarvan 0,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees. Eet het gerust indien u ervan houdt, maar overdrijf er niet mee. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Is kip goed voor een hond? Kip is rijk aan eiwitten met essentiële aminozuren die de spieren van jouw hond in de loop van de tijd helpen ondersteunen. Bovendien bevat het Omega 6-vetzuren waarvan wordt aangenomen dat deze over het algemeen gezond zijn voor meerdere delen van het lichaam.
Zolang je de kip goed kookt en samen met de rijst naturel is dan is het geen enkel probleem om je hond in beperkte portie rijst met kip te voeren. Zorg er wel voor dat je de kip niet bakt, maar kookt dit in verband met olie of boter wat erg vet kan zijn. Hierdoor kan je hond last krijgen van zijn maag en darmen.
De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden. Dus 375 gram in de ochtend en 375 gram in de avond.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.