Een chronische gastritis treedt op wanneer de maagwand ontstoken raakt. Bacteriën, te veel alcohol of andere irriterende voedingsmiddelen consumeren, bepaalde medicijnen, chronische stress of andere problemen met het immuunsysteem kunnen leiden tot ontstekingen.
In het geval van maagpijn door stress is het hormoon noradrenaline de voornaamste boosdoener. Dit is één van de stresshormonen die worden aangemaakt. Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen.
Maagpijn door stress. Stress zet je spijsvertering even helemaal on hold en zorgt voor aangespannen spieren. Voor sommige mensen kan dit leiden tot een pijnlijk of zeurend gevoel in de buik. Hierdoor zal ook de eetlust verminderen en de ademhaling snel en oppervlakkig worden.
Zeker als je spijsvertering ook nog eens vertraagd werkt door stress. Probeer daarom, hoe druk je ook bent, even de tijd te nemen voor een pauze en rustig te eten. Las af en toe een koffie- of theemomentje in dat kan geen kwaad.
Een maagontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie (Helicobacter pylori), maar wordt ook veroorzaakt door overmatig alcohol gebruik, pijnstillers en andere medicijnen. Een chronische maagontsteking kan leiden tot het ontstaan van een maagzweer. Klachten Een chronische maagontsteking geeft vaak geen symptomen.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust. Misselijkheid en overgeven. Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Een maagontsteking ontstaat als het slijmvlies van de maag ontstoken of geïrriteerd raakt. Vaak is het maagslijmvlies ook opgezwollen. Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Als u de maagbacterie heeft, krijgt u medicijnen: 2 soorten medicijnen tegen de bacterie (antibiotica), meestal amoxicilline en claritromycine. Deze neemt u 1 week lang. een maagzuur-remmer, meestal esomeprazol.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Het vecht- en vluchtmechanisme in je lichaam treedt dan in werking. Je lichaam produceert vervolgens allerlei stresshormonen waardoor je darmen van slag kunnen raken. Je kunt last krijgen van diarree, obstipatie, winderigheid en gebrek aan eetlust.
Pijnstillers als ibuprofen, diclofenac en naproxen (NSAID's) bevatten stoffen die het maagslijmvlies aantasten, waardoor het kan gaan irriteren. Heb je maagpijn? Overleg dan altijd met je arts of je pijnstillers als paracetamol mag innemen.
Mogelijke oorzaken van maagpijn zijn: Te veel en/of te snel eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid of pittig eten, vet eten, chocolade, pepermunt en citrusvruchten. Het drinken van bepaalde dranken, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, zure dranken en alcohol.
Een chronische maagontsteking kan ervoor zorgen dat je maagslijmvlies blijvend dunner wordt. We spreken dan van 'atrofische gastritis'. Dat komt vooral voor bij de auto-immune vorm van chronische maagontsteking. Door atrofische gastritis kan je op lange termijn een vitamine B12-tekort ontwikkelen.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Heb aandacht voor je hoofd. Een goede houding start met een goede ondersteuning van het hoofd. Maak gebruik van een kussen dat je hoofd 6 tot 9 cm omhoog tilt. Op die manier wordt de spijsvertering bevordert doordat deze houding voorkomt dat het maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
De klachten variëren van milde griepachtige symptomen tot een ernstige longontsteking met koorts, hoesten en kortademigheid. Daarnaast kunnen maag-darmklachten en een tijdelijk verlies van smaak en reuk voorkomen. Ouderen en mensen met chronische aandoeningen hebben een hoger risico op ernstige symptomen en overlijden.
Klachten die bij een acute maagslijmvliesontsteking op kunnen treden zijn: Pijn in de maagstreek. Misselijkheid. Een opgeblazen gevoel.