Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
De mooie groene maar onopvallende bloemen trekken grote aantallen bijen, zweefvliegen, kevers en dagvlinders aan. In een met klimop begroeid bos blijken zelfs meer padden en kikkers te huizen, waarschijnlijk omdat er meer insecten zijn te vangen.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
De hele klimopplant, inclusief de bessen, is giftig voor konijnen. Klimop kan huidreacties en hartproblemen veroorzaken, samen met symptomen zoals lethargie en diarree en, in ernstige gevallen, toevallen en verlamming.
Reacties. klimop is licht giftig. Mijn ervaring is dat kippen heel goed in staat zijn om giftige planten en bessen te vermijden. Als ze dat niet konden dan waren er al lang geen kippen meer geweest.
De naalden en zaden zijn heel giftig voor honden en kunnen zelfs een hartstilstand veroorzaken. Voor ons ziet klimop er heel onschuldig uit – en voor honden ook. Maar dat is de plant absoluut niet: honden die aan klimop knabbelen krijgen last van buikpijn, braken en diarree.
klimop is zeer giftig voor valkparkieten, hang het aub nooit aan de volière, klimop groeit zeer snel, en voor je het weet kunnen ze er aan knagen, het is zeer giftig, voor alle vogels trouwens!
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
Er zijn overigens genoeg niet giftige klimplanten (maar dan niet wintergroen): klimrozen, hop, bruidssluier, druif, wilde wingerd of doornloze braam, of framboos. gewoon hedera( klimop) planten.
Leg een tak Hedera (klimop) in de container. Deze plant is giftig voor maden. Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand. Strooi daarom wat zand in de container en ze zullen uiteindelijk dood gaan.
Klimop - is zowel thuis als in de tuin aanwezig. Een giftige klimop kan fataal zijn voor een hond. Het veroorzaakt allergische reacties, irritatie, spijsverteringsverschijnselen (vooral diarree), spierspasmen en zelfs hallucinaties. Cyclamen - een mooie maar zeer gevaarlijke plant.
Voor vogels, insecten en spinnen vormt Klimop een ideale schuilplaats. Bovendien zorgt Klimop tot eind september, wanneer de meeste bloemen al zijn uitgebloeid, nog voor nectar. Vlinders, zweefvliegen en bijen profiteren hier graag van.
De klimop klimt met behulp van luchtwortels omhoog langs bomen en muren en is dus geen parasiet. Bomen gaan dus niet dood wanneer er klimop tegenaan groeit, maar kunnen wel, indien verzwakt, bezwijken door de flinke begroeiing. De plant klimt wel meer dan 10 meter hoog. De geur is kenmerkend.
Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Net als bij de meeste planten in deze lijst met giftige planten voor de mens is ook de klimop giftig bij inname. Het gaat dan zowel om de bessen als om het blad. Neem je de bessen en de bladeren toch in dan zal dit leiden tot koorts, sufheid, huiduitslag, overgeven en buikpijn.
Snoei op een bewolkte dag, en niet wanneer het vriest, zodat de klimplant goed kan herstellen. Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Hedera onderhouden
Als de bladeren bruine of gele randen/vlekken krijgen, of zelfs uitvallen, dan is dit vaak een teken van te veel water. Sla enige tijd het watergeven over en verminder daarna de periodieke watergift.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Om klimop in toom te houden moet hij 2 keer per jaar gesnoeid worden. Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben. De uiteinden kunnen dan de dakgoten, de paden bedekken of tot ver in de border zijn gegroeid. Ook de bossige groei aan de bovenkant kan topzwaar zijn geworden.
Maar ook vogels zoals mussen en mezen, zaten er graag in. Zelfs de ransuil maakt af en toe dankbaar gebruik van de boom. Want het is 's winters een goede verstopplaats, zo'n lommerrijke boom vol groenblijvende klimop.
2. Klimop bessen vogels. Rond februari en begin maart, juist op het moment dat er bijna geen bessen meer te vinden zijn, zijn de bessen van de klimop rijp. Daarom is Hedera helix voor de vogels zoals merels, mussen en vinken en andere besseneters een ontzettend belangrijke voedselbron.