Het hormoon en neurotransmitter Oxytocine is een van de belangrijkste ontspanning- en gelukshormonen. Oxytocine zorgt voor ontspanning, herstel en verbondenheid. Het is de noodzakelijke tegenhanger van onze stresshormonen adrenaline en cortisol.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Endorfine werkt pijnverzachtend en serotonine zorg ervoor dat we minder gevoelig zijn voor afwijzing van anderen. Dopamine veroorzaakt een snel en intens gevoel van blijdschap. Dan is er ook nog oxytocine, het geluksgevoel dat onder andere vrijkomt wanneer mensen met elkaar knuffelen.
Oxytocine is een hormoon. Het zorgt dat spieren van de baarmoeder en melkklieren samentrekken. Om weeën op te wekken bij een bevalling (infuus). Ook na de bevalling om veel bloedverlies te voorkomen (infuus of injectie).
Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact: een fijn en liefdevol moment dat je met een ander deelt. Momenten van aankijken, aanraken en knuffelen. Maar ook samen lachen, of iets leuks met iemand anders doen. Zoals muziek luisteren, wandelen of koken.
Baby's die geboren worden met een overvloed aan kunstmatige oxytocine, kunnen last krijgen van onvoldoende natuurlijke productie van oxytocine, net als bij de moeder. Dat kan weer zorgen voor een verminderde reflex voor het zoeken naar de borst en goed aanhappen, met borstvoedingsproblemen tot gevolg.
Ze komen vooral voor in avocado's, bananen, zuivelproducten, peulvruchten, zeevruchten, allerlei noten en zaden, vlees en dan vooral gevogelte dus kip en kalkoen, tofoe.” Endorfine wordt vooral aangemaakt als iemand een cacao-houdend product eet, zoals chocolade. Ook hete pepers zorgen door de aanmaak van endorfine.
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker en langer stress waardoor ons lichaam denkt dat we in een noodsituatie zitten.
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het wordt geproduceerd in ons brein, in de hypothalamus en versterkt sociale banden tussen mensen. Zo speelt het hormoon bijvoorbeeld een cruciale rol bij de geboorte van een kind: oxytocine zorgt er dan mede voor dat ouders en kind een band krijgen.
De stof endorfine is een pijnstiller die het eigen lichaam maakt en die vrij komt bij een orgasme. Het heeft een vergelijkbare werking als morfine. Bij vrouwen helpt het hormoon oestrogeen, dat wordt afgescheiden tijdens een orgasme, bij bijvoorbeeld menstruatiepijn.
Oorzaken van een serotonine tekort
Wanneer voeding te weinig (complete) eiwitten en dus aminozuren bevat, kan er een tekort aan deze bouwstof ontstaan. Een teveel aan geraffineerde koolhydraten zorgt daarentegen voor verstoring van de bloedsuikerspiegel en het serotoninegehalte.
Zo kun je bij een dopamine tekort moeilijker bewegen, verlies je je zin in seks, heb je moeite met (vooruit) denken en is de kans groot dat je om de twee minuten in een huilbui uitbarst omdat je je emoties niet meer onder controle kunt houden. In ernstige gevallen gaat het tekort zelfs richting depressie.
Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme. Ze lijken op opiaten in hun vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk.
Wanneer je regelmatig oxytocine gebruikt als drug, bestaat de kans dat je eraan verslaafd raakt. Je lichaam went aan het hormoon, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde ontspannende effect te ervaren. Een verslaving ligt dan op de loer.
Oxytocine heeft invloed op:
Vriendschappen; Liefdes relaties en seks (maar ook bij flirten en oogcontact); Gevoel van veiligheid; De samentrekking van de baarmoeder, bijvoorbeeld tijdens seks of een bevalling.
De zes boodschapperstofjes en neurotransmitters dopamine, serotonine, oxytocine, adrenaline/noradrenaline, endorfine en fenylethylamine worden “gelukshormonen” genoemd.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Vermijd stress en leer jezelf een fijne anti-stressroutine aan, zodat je altijd tot rust kan komen. Neem je rust. Yoga en muziek luisteren zijn bijvoorbeeld effectieve manieren om je lichaam tot rust te laten komen en je cortisolwaarde te verlagen. Slaap voldoende, minimaal acht uur per nacht.
Het is aangetoond dat consumptie van voldoende omega 3 (EPA/DHA) vetzuren zorgt voor een verlaging van de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Bij een hoog cortisol is gezonde voeding dus en dat je voeding voldoende omega 3 vetzuren bevat. Je kunt een visolie supplement nemen om hiervan voldoende binnen te krijgen.
Doordat de Synthetische Oxytocine voor een weeën storm zorgt, kan de baby in zuurstofnood komen. Dit zorgt vaak voor meer complicaties en uiteindelijk, als het niet 'snel genoeg' geboren wordt, het kindje met de tang/ vacuümpomp of zelfs met een spoed keizersnede gehaald wordt.
De onderzoekers concluderen dat vrouwen die oxytocine tijdens de bevalling krijgen een grotere kans hebben op depressie en angst in het eerste jaar post partum.
Naast andere boodschapperstoffen is oxytocine een van de gelukshormonen waardoor je je beter gaat voelen. Oxytocine werkt als een neurotransmitter in de hersenen en zorgt voor een positief gevoel. Het hormoon oxytocine speelt vooral voor, tijdens en na de geboorte een belangrijke rol.