Hagelschotziekte is een specifieke schimmel-aantasting in de Prunusachtigen, zoals de steenvruchten: kers, perzik, kwets, pruim, abrikoos. De aandoening werd voor het eerst beschreven door Franse pomologen in 1853, en komt nu wereldwijd voor. De aantasting verschijnt op jonge bladeren en slapende knoppen.
Knip dan de aangetaste delen weg of verwijder de hele plant in ernstige gevallen. Vernietig dit plantenafval door het bijvoorbeeld te verbranden. In ons tuincentrum zijn diverse bestrijdingsmiddelen te krijgen die goed helpen tegen allerlei soorten plantenziektes. Kom dus vooral eens bij ons langs.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Een bladvlekkenziekte kun je herkennen aan gele en roodachtige vlekken. Langzamerhand zullen deze vlekken bruin gaan kleuren en uiteindelijk zwart.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Huisjesslakken eten alleen dode bladeren en doen geen kwaad in je tuin, behalve de segrijnslak (je herkent hem aan het slangachtige motief op zijn huisje, zie de foto hieronder). Verder zijn het vooral naaktslakken (bijvoorbeeld de wegslak en de gevlekte akkerslak) die wél graag van levende plantenbladeren eten.
Rupsen. Er zijn veel verschillende soorten rupsen, qua kleur en grootte. Vooral kruidachtige planten, heesters en bomen zijn vatbaar. Rupsen laten grote onregelmatig gevormde gaten achter in bladeren en zijn vaak goed zichtbaar op de plant te vinden.
De vorm van het blad van de gatenplant zorgt ervoor dat het water bij regen niet bij de omringende planten terecht komt, maar direct naar beneden valt. Bij groot, dicht blad stroomt het water namelijk van de plant af en dankzij de gaten kan het door het blad heen vallen en komt het bij de eigen kluit terecht.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Gelukkig is meeldauw niet direct schadelijk voor je gezondheid en heeft het vooral nadelige effecten voor planten. Echter is het met name bij kamerplanten met meeldauw wel extra opletten, omdat meeldauw wel schadelijk kan zijn voor de luchtwegen als er sporen van meeldauw in de lucht gaan zitten.
Valse meeldauw herkennen
Valse meeldauw is te herkennen aan het grijze schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Bovendien zorgt de schimmel voor gele vlekken op de bovenkant van het blad die soms bruin verkleuren. Deze vlekken zijn niet makkelijk weg te vegen.
Problemen met een te natte of droge plant oplossen. Haal de plant uit de pot om de aarde en de wortels te bekijken. Bladeren met bruine punten duiden meestal op een probleem met water geven, en kunnen veroorzaakt worden door zowel te veel als te weinig water.
Het mycelium kun je zien als de wortels van de plant en de paddenstoel als de vrucht. Het mycelium van een schimmel kan enorm groot worden. De grootste schimmel ter wereld is de Armillaria, ook wel beter bekend als de Honingschimmel of Honingzwam.
Roetdauw is een ziekte die veroorzaakt wordt door schimmels zoals Capnodium of Fumago salicina. Deze schimmels ontwikkelen zich op de honingdauw die uitgescheiden wordt door sapzuigende insecten, zoals bladluizen, kaswittevlieg, schildluizen, bladvlooien en cicadelliden.
Hoe herken je een geïnfecteerde plant? De bacterie Erwinia Amylovora veroorzaakt de ziekte en zorgt voor volgende symptomen: Bruinzwarte verkleuring, verdorring en verschrompeling (als door vuur verschroeid) van bloesems, bladeren en twijgen. Slijmdruppels op de plant.
Galmijten zijn mijten die gallen vormen. Ze leven en planten zich voort in de gallen of bladeren van de planten. Ze overwinteren zelden in de gallen maar in de knoppen van waardplanten of op beschutte plekjes. Galmijten zijn maar 0.06-0.4 mm groot en met het blote oog dus niet te zien.
Knip alle aangetaste plantendelen weg en verbrandt deze, zodat de besmetting wordt stopgezet. Schimmels houden niet alleen van natte en warme omstandigheden, maar ook van plantenafval dat op de grond ligt. Ze verplaatsen zich via deze resten van plant naar plant.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.