Als reden voor de verhoging geven verzekeraars vaak de gestegen schadelast de schuld: ze hebben naar eigen zeggen te maken met meer en/of duurdere schades. In de meeste gevallen blijft de stijging beperkt tot 10%. 1 op de 13 panelleden kreeg een forsere verhoging, van meer dan 20% tot soms boven de 50%.
Ook nadat je de verzekering hebt afgesloten kan je premie helaas nog stijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je vaak schade rijdt of als je grote aanpassingen aan je auto doet. Verzekeraars mogen ook zelf beslissen dat ze tussentijds de premie van hun verzekeringen verhogen. Deze stijging geldt dan voor alle verzekerden.
Verhogingen van tientallen procenten kunnen onredelijk aanvoelen, maar volgens een uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) mag het. Dit mag bij verlenging van de polis, maar ook bij het claimen van veel schades op de betreffende verzekering.
Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder.
Na een aanrijding hoef je niet meteen meer premie te gaan betalen. Een verzekeraar werkt de schadecijfers van individuele autoverzekeringen namelijk maar één keer per jaar bij.
Eén schade kost u vijf schadevrije jaren. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. U verliest echter niet bij alle schadeclaims opgebouwde schadevrije jaren.
Claim je 1 of meer autoschades die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je meestal 5 schadevrije jaren. Met 15 jaar of meer val je na een claim altijd terug naar 10 jaar schadevrij.
U heeft nog geen schadevrije jaren en wordt door de verzekeraar op basis van uw leeftijd ingeschaald op trede 7. Dat betekent dat u 45% korting op de premie krijgt. Als u het komende jaar geen schade claimt bij de verzekeraar stijgt u naar trede 8 en gaat het kortingspercentage omhoog naar 50%.
Hoeveel schadevrije jaren verlies ik na een ongeluk? U raakt schadevrije jaren kwijt door een schade te claimen bij uw verzekeraar. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Uw woonplaats heeft een invloed op de hoogte van uw premie. Uw autoverzekering is duurder als u in de stad woont en rijdt. Het risico op ongevallen stijgt immers op plaatsen met een hoge verkeersdichtheid. Of als u, zoals in de stad, moet parkeren in drukke straten.
Je kan jouw verzekering opzeggen door een aangetekende opzegbrief naar jouw verzekeraar te sturen. Vermeld zeker het volgende in jouw opzegbrief: Je naam en adres. Je polisnummer.
Een verzekering tussentijds opzeggen is niet mogelijk. De verzekeraar kan alleen aan het einde van een contractperiode de polis beëindigen. Een verzekeraar dient je tijdig te informeren zodat je op zoek kunt gaan naar een andere verzekeraar.
Het verschil in de autoverzekering per postcode gebied wordt veroorzaakt door het risico op schade in dat gebied. De autoverzekeraar houdt bij hoeveel aanrijdingen er plaatsvinden in een bepaald postcodegebied. Hoe meer aanrijdingen in een postcodegebied hoe groter de kans op schade.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
Bij de Consumentenbond kwam in 2022 de WA autoverzekering van Inshared als beste uit de test (testoordeel 9). Direct daarna kwamen HEMA, Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Vereniging Eigen Huis.
Hoewel je in eerste instantie duur verzekerd bent, kun je tussen je 18e en 24e maar liefst 6 schadevrije jaren opbouwen. Na 6 jaar vervalt ook nog eens de premietoeslag voor jongeren onder de 24 jaar, waardoor jouw auto na 6 jaar ineens véél goedkoper verzekerd is.
Check je huidige opzegtermijn
De meeste autoverzekeraars hanteren een contract van 1 jaar dat na afloop dagelijks opzegbaar is, met 1 maand opzegtermijn. Er zijn echter ook autoverzekeraars die geen contractstermijn hanteren en bij wie je je autoverzekering per direct kunt opzeggen.
Schadevrije jaren zijn maar beperkt geldig. Als je je autoverzekering opzegt, blijven je opgebouwde schadevrije jaren bij de meeste autoverzekeraars maximaal drie jaar geldig. Heb je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam gehad? Dan raak je je eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijt.
Als je een motor hebt, bouw je ook schadevrije jaren op. Je kunt deze schadevrije jaren meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering of andersom.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar. Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.
Wanneer het aantal jaren dat je schade weet te voorkomen oploopt, stijg je steeds een stukje op de bonus/malus ladder. Door te stijgen op de bonus/malus ladder, stijgt ook je no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd.
Negatieve schadevrije jaren vervallen na 3 jaar
Sommige verzekeraars laten ze vier of vijf jaar meetellen. Het is hierbij belangrijk dat de schadevrije jaren de volledige periode niet in gebruik zijn geweest. Positieve schadevrije jaren vervallen ook als ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering.