Charcuterie zonder lactose of gluten (bvb. zuiver rundergehakt zonder toevoegingen, hesp, Gandaham, kippenham,…) (wel best ingrediënten checken!) Salami, préparé, vleesbrood, witte worst, paté, diverse soorten vleessalades,…
De Slagers leverworst van Kips is wel glutenvrij en is ook voorzien van glutenvrij logo.
Sandwich Spread van Heinz is glutenvrij.
Wist je dat oldskool Nutella ook gewoon glutenvrij is? Voor wie gestampte muisjes mist: deze muisjespasta is glutenvrij. En de kokospasta ook. Let op: ze kunnen wel sporen bevatten.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
#3: verlichting van darmklachten
Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Snickers en Bounty zijn glutenvrij. Mars, Twix en Milkyway. niet. Heinz Sandwich Spread is glutenvrij.
Gluten kunnen zich bovendien bevinden in voedingsproducten waar je ze helemaal niet verwacht, zoals sommige fijne vleeswaren (salami, hesp...), sauzen, klaargemaakte en samengestelde gerechten of schimmelkaas (de schimmels worden gekweekt op brood),...
Wel van die van Unox: varkensvlees, water, zout, varkensvet, citroenzuur, rundercollageen, stabilisator (E451,E452), geharde plantaardige olie, antioxidant E300, dextrose, rozemarijnextract, natuurlijk rookaroma, conserveermiddel E250, nootmuskaat, koriander, zwarte peper, chilipeper. Geen tarwe en geen ei dus.
Zo krijgt de saucijs een lekkere smaak zonder dat de kruiden overheersen. Onze saucijzen zijn ambachtelijk gemaakt zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, additieven (E-nummers), gluten of gistextracten. Ook geschikt voor een glutenvrij dieet dus.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Rundergehakt wordt het meest gebruikt voor gehaktballen, maar ander gehakt zoals kipgehakt of varkensgehakt is ook prima om een mooie glutenvrije gehaktbal van te maken. Ook erg belangrijk voor een goed balletje gehakt zijn paneermeel en ei om de gehaktbal bij elkaar te houden.
Zitten er gluten in kaas? Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Patat is glutenvrij.
Sommige cafetaria's of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.
Direct na het eten van een product met gluten, waaronder brood, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, een opgezette buik, buikpijn, energietekort, diarree of juist verstopping. Wanneer je elke keer nadat je iets met gluten eet, last hebt van buikpijn of een andere klacht, dan kan dit duiden op coeliakie.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: 'gewoon' maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Calvé mayonaise is glutenvrij. De yofresh vind ik ook erg lekker. De volgende puddingen van Mona zijn sowieso glutenvrij: Vanille, Bitterkoekjes, Kwark bosvruchten, Chipolata, Dame Blanche, Frambozen. Producten van Aviko zijn voorzien van gluten- en lactosevrije vermelding indien van toepassing.
P.S. De volgende De Ruijter-producten bevatten vanuit de receptuur geen gluten: Anijsstaafjes. Chocolade Hagel Melk en Puur. Royale Hagel Extra Puur.
Go-Tan Ketjap Manis is biologisch en geschikt voor een glutenvrij recept. Het is een onmisbaar basisingrediënt voor de Aziatische keuken en fusiongerechten. Ketjap geeft gerechten een zoete, hartige smaak en is geschikt als ingrediënt, marinade en saus. Deze Go-Tan sojasaus is vrij van gluten.