Met ruzie geef je namelijk aan wat je wel en niet fijn vindt. Je geeft je mening maar ook je grenzen aan. Stellen vertellen vaak: 'Zo'n ruzie gaat meestal nergens over, de stomste dingen. ' Hoogleraar Catrin Finkenauer vertelt in Quest: 'Totale harmonie bestaat niet.
Conflicten zijn niet leuk. Maar is het slim om onenigheid altijd uit de weg te gaan? Het is niet goed om nooit ruzie te maken, zegt hoogleraar jeugdstudies Catrin Finkenauer, die relaties bestudeert aan de Universiteit Utrecht. In relaties worden onherroepelijk belangen en verlangens geschonden en dat schuurt.
De functie van conflicten binnen relaties aangaan en uitvechten is dat meningen en gevoelens worden geuit die anders onderhuids voortwoekeren en de relatie op den duur ontwrichten. Je neemt standpunten in en geeft grenzen aan naar de ander.
Af en toe ruzie hebben of een flinke discussie aangaan met je partner, is normaal en zelfs gezond. Wanneer je relatie goed zit, kan je makkelijk de discussie of ruzie naast je neerleggen. Heb je dagelijks of wekelijks ruzie? Dan gaat er iets fout in de relatie.
'En in een relatie heb je geen controle over hoe de ander zich gedraagt of wat hij/zij/die denkt. Dat kan op bepaalde momenten bedreigend aanvoelen. Het is dus ook belangrijk om die controle los te durven laten, maar als je als persoon niet sterk in je schoenen staat, kan dat moeilijk zijn en zorgen voor ruzies.
Tel in stilte tot 10
Tijdens die 10 seconden denk je na: is het de moeite om hier boos over te zijn? Op die manier krijg je meer tijd om na te denken en zal je minder snel ruzie maken. Je zal merken dat na 10 seconden de boosheid veel minder is.
Wat zijn grenzen? Grenzen creëren fysieke en emotionele ruimte tussen jou en anderen. Ze laten mensen zien hoe je behandeld wilt worden, wat oké is voor jou en wat niet. Grenzen zijn essentieel in alle relaties met je ouders, kinderen, vrienden, baas, enzovoort.
Serge: 'Ruzie ontstaat op het moment dat een grens overschreden of een verwachting niet ingelost wordt. Mensen voelen zich miskend en reageren. Die reactie is altijd op een miskende manier, meestal met een negatieve emotie en soms heel heftig.
In een relatie met veel ruzie, doe je elkaar onnodig veel pijn. Juist als je probeert verschillen te negeren of weg te poetsen, kun je niet jezelf zijn bij je partner en elkaar geen veilige basis bieden. Een ander nadeel is dat negatieve patronen steeds sterker worden.
De resultaten tonen aan dat het er best geregeld bovenarms opzit in de huisgezinnen. De doorsnee ouder gaat per jaar gemiddeld 2.184 keer met zoon- of dochterlief in de clinch. Omgerekend komt het neer op 182 ruzies per maand, 42 per week, of zes per dag. En elke ruzie duurt gemiddeld acht minuten.
betwisting, bonje, botsing, controverse, different, disharmonie, geschil, heibel, kif, kift, meningsverschil, misverstand, mot, onaangenaamheid, ongenoegen, onmin, onvrede, ruptuur, ruzie, stront, strubbeling, strubbelingen, trammelant, tweedracht, tweespalt, twist, verdeeldheid, verscheurdheid, woorden, wrijving.
Extreme jaloezie. Hun controle verliezen als ze bij jou zijn, zoals opeens een woede-uitbarsting krijgen door iets kleins. Agressief zijn naar anderen of naar voorwerpen toe. Controlerend gedrag, zoals beslissen of je iets mag doen met je vrienden of beslissen wat je mag dragen.
Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door negatieve patronen en gedragingen die schadelijk zijn voor één of beide partners. Deze patronen kunnen variëren van emotioneel misbruik en manipulatie tot fysieke agressie.
Als je partner onredelijk tegen je doet, kan dat bij jou negatieve emoties oproepen. Om beter om te gaan met die negatieve emoties, is het belangrijk verstandig te blijven reageren. Probeer rustig te blijven en laat je partner weten hoe hij of zij jou laat voelen.
Relatiepatroon Afstand – Verbondenheid. Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Je moet over alles kunnen praten met elkaar en jezelf kunnen zijn in de relatie. Vertrouwen hebben in elkaar en afspraken hebben met uw partner voor elkaar zijn en innerlijk is het belangrijkste en zeker geen geheimen hebben. Ik vind het belangrijk dar je respect voor elkaar hebt en elkaar vertrouwt. Elkaar vertrouwen.
Steeds hoger oplopende ruzies. Een gevoel van tekortschieten, dat je nooit zal kunnen bieden wat je partner van je nodig heeft. Het idee dat je partner gewoon niet zijn/haar best doet voor jou/jullie. Het gevoel “op slot” te zitten of een muur op te trekken in het contact met je partner.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie.