Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen. als u bepaalde medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld bepaalde plaspillen en medicijnen tegen depressie of psychose).
Citrusvruchten en tropische sapjes zoals sinaasappel en ananas bevatten zuren die je blaas kunnen irriteren. Het kan ervoor zorgen dat het voelt alsof je vaker naar het toilet moet. Tomaten bevatten ook zuren.
blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol. verlies gewicht. medicatie kan regelmatig helpen bij een OAB. het toedienen van botox in de blaas kan ook helpen, maar moet regelmatig herhaald worden.
Grotere hoeveelheden alcohol zijn dan ook niet aan te raden. Bij een blaasontsteking is het altijd verstandig om veel te drinken om de blaas door te spoelen. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking. Als je alcohol drinkt is het aan te raden extra vocht te drinken.
Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
alcohol remt het diuretisch hormoon dat veel plassen tegengaat. Hierdoor krijgt alcohol een vochtafdrijvende werking en men zal na een flinke drinkpartij veel moeten plassen.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam, wordt door alcohol geremd. Hierdoor wordt meer vocht uitgescheiden via de urine.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.
Je plas lang ophouden hoeft niet schadelijk te zijn, zolang je blaas niet te vol zit. "Ga je je plas ophouden terwijl je blaas vol is en je een gevoel van aandrang hebt, dan gaat je bekkenbodem zich aanspannen. Dit kan klachten veroorzaken in de nieren of leiden tot infecties."
Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
Daarnaast kunnen ook emotionele factoren, medicijngebruik (plaspillen) of drinkgedrag (hoge vochtinname of alcohol drinken) een rol spelen. Je kunt ook last hebben van een overactieve blaas. Als je veelvuldig moet plassen, meer dan 3 liter per dag, dan lijd je aan polyurie.
Kan een overactieve blaas vanzelf over gaan? Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie. Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.
Ten eerste zijn er aanwijzingen dat alcohol het risico op een urineweginfectie kan verhogen als je urine meer geconcentreerd is, als gevolg van alcoholgebruik. Als je al een urineweginfectie hebt, kun je alcohol best vermijden.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Als je veel stress of angst ervaart spannen je spieren zich aan en komt er meer druk op je blaas. Dit geeft je vaker het gevoel dat je naar het toilet moet. Hoogste tijd om stress te verminderen. Bij stress gerelateerde plasklachten spreek je eerder over een overactieve blaas dan over een blaasontsteking.