Gemiddeld heeft Nederland 4,2 zonuren per dag. Dit is over een jaar gemeten en er zit een groot verschil tussen het aantal zonuren in de wintermaanden en het aantal zonuren in de zomermaanden (zie onderstaande tabel).
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
Jaarlijks schijnt de zon, volgens de KNMI, gemiddeld tussen de 1500 en de 1550 uur (min: 1400 uur & max: 1700 uur). Een jaar telt 8760 uren.
Over het algemeen geldt dat je minimaal 850 zonuren per jaar nodig hebt om zonnepanelen rendabel te maken.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Alkmaar is de zonnigste stad van Nederland met 2.515 zonuren per jaar, meer dan alle andere Nederlandse steden. We hebben het gemiddelde aantal zonuren per bekeken om uit te vinden wat de zonnigste gebieden van Nederland zijn.
Op kop staat in 2021 het weerstation in de gemeente Vlissingen met 1947 zonuren. Gevolgd door Hoek van Holland, Wilhelminadorp, Stavoren en Voorschoten.
Iets meer zon dan normaal
Met landelijk gemiddeld 237 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 218 uur was de winter iets zonniger dan normaal.
Volgens het KNMI hebben we in Nederland gemiddeld van 1.500 tot 1.550 zonuren per jaar. Dit betreft echter een landelijk gemiddelde, terwijl er regionaal sprake kan zijn van hele andere gemiddelden. In algemene zin ligt het aantal zonuren in het zuid en westen hoger dan in het noorden en oosten.
Ook in absolute getallen is de winter nog altijd het somberste seizoen met gemiddeld ongeveer 2,3 uur zon per dag (zomer: 6,7 uur per dag). Maar het sombere karakter komt dus steeds meer door de korte daglichtperiode en steeds minder door het bewolkte weer.
Normaal schijnt de zon in een heel jaar, gemeten in de klimaatperiode 1991-2020, gemiddeld 1774 uur. Juni was dit jaar een topmaand. De meteorologische zomer begon met een recordaantal van 328 zonuren, tegen 214 normaal.
In de schaduw maak je geen vitamine D aan – Fabel
Ook in de schaduw of met bewolkt weer maak je vitamine D aan, maar minder dan in de zon.
Probeer 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. Uw huid maakt dan vitamine D. Veel mensen hebben extra vitamine D nodig: als u een getinte huid heeft: uw hele leven.
Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland: hier schijnt de zon gemiddeld 10 tot 15 procent vaker dan elders in het land. In 2020 was Vlissingen de zonnigste gemeente: in totaal scheen de zon zo'n 2.135 uur.
De minste zonuren in Nederland vind je dan in het Oosten. Hoe meer landinwaarts, hoe verder het aantal zonuren afneemt. Zo hebben Venlo, Nijmegen en Enschede circa 1450 zonuren per jaar. Een stuk minder dan aan de kust dus!
1. Alicante, Spanje – gemiddeld 349 uren zon per maand. Het is officieel – Alicante is de zonnigste stad van Europa! Met een gemiddelde van 349 uren zon per maand, is Alicante de ultieme bestemming voor zonzoekende reizigers.
In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden. In het noorden is het duidelijk kouder dan in het zuiden en zuidwesten.
ASSEN - De temperatuur in Drenthe is vanochtend gedaald tot -9,5 graden. En daarmee is onze provincie het koudste plekje van Nederland, volgens RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
De zonnecellen, waar de panelen uit zijn opgebouwd, geleiden elektriciteit namelijk beter bij lagere temperaturen, waardoor ze beter werken. De opbrengst in de herfst- en wintermaanden is wel minder dan in de maanden met veel zonuren. Maar de panelen blijven energie opwekken, want er is wel gewoon zonlicht.
Overtollige stroom van uw zonnepanelen kunt u sinds kort wegschenken aan wie u wilt. U mag er ook geld voor vragen, maar dan loert de fiscus om de hoek. Sinds 1 juli kunt u het overschot aan elektriciteit dat uw zonnepanelen opwekken wegschenken of verkopen aan een familielid, een buur of een kennis.