De aangiftebrief inkomstenbelasting waarin u wordt verzocht om aangifte te doen over 2018 ontvangt u begin 2019 nog op papier. In de toekomst ontvangt u de aangiftebrief inkomstenbelasting alleen nog digitaal.
Op dit moment stuurt de Belastingdienst een deel van zijn berichten digitaal (bijvoorbeeld de voorschotbeschikking toeslagen), sommige digitaal en op papier en sommige alleen op papier.
Want wij versturen honderdduizenden brieven per week. En soms wel een miljoen per dag. Deze brieven printen we meestal 's nachts. Het printen van al die brieven kost tijd.
Als u geld aan ons moet betalen - en niet op aangifte betaalt -, krijgt u van ons een brief of een (naheffings)aanslag met betaalinformatie of een acceptgiro. Uw aanslagen kunt u altijd terugvinden in Mijn Belastingdienst, Mijn Belastingdienst Zakelijk of Mijn Toeslagen.
De Belastingdienst gebruikt in bepaalde gevallen e-mail om met burgers en ondernemers te communiceren. Maar wij vragen u nooit in een e-mail om via een link geld over te maken of persoonlijke gegevens door te geven.
De brief wordt verstuurd in een witte envelop
Op de achterkant van de verklaring staat hoe we hebben bepaald dat de ouder geen fraudeur met kinderopvangtoeslag is. De brief kunt u niet digitaal ontvangen.
Soms lukt dat niet om binnen 3 maanden een bericht te sturen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties: U woont in Nederland en werkt in België. U hoeft in Nederland geen belasting te betalen over uw salaris.
Hierin staan al uw aanslagen inkomstenbelasting en bijdragen Zvw die u nog moet betalen. Mét alle betaalinformatie, zoals het betalingskenmerk. Om in te loggen hebt u uw DigiD nodig.
De boodschap is vaak dat u een belastingteruggaaf krijgt of juist dat u een bedrag moet betalen. Bij e-mail: U wordt gevraagd om op een link te klikken of een bijlage te openen. Bij e-mail: De afzender eindigt niet op @belastingdienst.nl.
Als u problemen heeft gehad met de Belastingdienst en / of gewoon wilt weten of u op de lijst staat, kunnen wij voor u een brief sturen naar de Belastingdienst. Via een dergelijke brief kunt u afdwingen dat u inzage krijgt in uw "dossier" bij de Belastingdienst.
Hebt u uitstel gehad voor het doen van uw aangifte? Dan tellen we de periode dat u uitstel hebt gehad bij de termijn van 3 jaar waarbinnen wij u een definitieve aanslag moeten sturen. U moet aangifte inkomstenbelasting 2021 doen en hebt 4 maanden uitstel gekregen.
Als je op 1 januari 2022 niet meer dan €50.650,- aan spaargeld of beleggingen hebt, betaal je geen vermogensrendementsheffing. Voor fiscale partners ligt de belastingvrije grens bij €101.300,-. Het spaargeld en beleggingen die je belastingvrij mag hebben is groter dan voorgaande jaren.
Bij opzet bedraagt de boete 50% van de belasting die u opzettelijk hebt verzwegen. Bij grove schuld is dat 25%. Hebt u opzettelijk of met grove schuld inkomen uit sparen en beleggen niet of onjuist aangegeven (box 3 inkomen)? Dan is de boete 150% van de belasting die u opzettelijk hebt verzwegen.
E-biljet Een verkorte aangifte voor particulieren. Niet alle rubrieken die voor de belasting van belang zijn, komen hierin voor. F-biljet Voor de erven in het geval dat een belastingplichtige in de loop van het belastingjaar is overleden. M-biljet Voor de aangifte van mensen die emigreren of in Nederland aankomen.
De snelste manier om te zien of u belasting moet betalen, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in, en u ziet meteen wat u moet betalen.
Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn als die van je bank of webwinkel, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie. Kijk goed naar de domeinnaam waarvan je de e-mail hebt ontvangen.
Oplichters sturen namelijk sms-berichten over een betalingsachterstand. Via de link kunt u eenvoudig betalen. Doe dit niet! De sms wordt verstuurd als een 'alert' van de Belastingdienst.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.
Vraagbaak: Kan belastingdienst op je bankrekening zien? De fiscus heeft geen directe inzage in je bankrekening en het betalingsverkeer.
U vindt het betalingskenmerk en het bedrag op uw aanslag of beschikking in Mijn Belastingdienst, Mijn toeslagen of bij uw aangifte in Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Om de Belastingdienst te kunnen betalen heb je het betalingskenmerk nodig. Dit kun je zelf opzoeken met de zoekhulp van de Belastingdienst. Je hebt dan het aanslagnummer, aangiftenummer of beschikkingsnummer nodig. Dat nummer staat rechtsboven op de aanslag of beschikking die je eerder van de Belastingdienst kreeg.
Weet je niet meer zeker of je een aangiftebrief gekregen hebt? Als je niet meer zeker weet of je zo'n brief ontvangen hebt, log dan in op Mijn Belastingdienst. Als je een aangiftebrief hebt gekregen vindt je deze terug onder 'Belastingjaar 2021' en 'Correspondentie'.
Voorlopige aanslag of definitieve aanslag
De belastingopgave was dan immers nog niet definitief goedgekeurd. Heb je echter wel een definitieve aanslag ontvangen dan geldt de regel dat de fiscus daarop in principe niet meer kan terugkomen.