Met een extra glasvezelmodem kun je de FRITZ!Box ook gebruiken aan een glasvezelaansluiting. Omdat de FRITZ!Box de internetverbinding zelf opbouwt en controleert via de glasvezelmodem, zijn alle functies van de FRITZ!Box (bijvoorbeeld telefonie, firewall) ook in deze bedrijfsmodus onbeperkt beschikbaar.
Welk type FRITZ!Box krijg ik? Als je een glasvezelaansluiting hebt, of VDSL, dan krijg je de FRITZ!Box 7590. Heb je pairbonding (2 VDSL aansluitingen gecombineerd tot 1), dan sturen we de FRITZ!Box 7583.
1 FRITZ!Box met glasvezelmodem verbinden
Verbind de LAN 1-poort van de FRITZ!Box via een netwerkkabel met de LAN-poort van de glasvezelmodem (ONT, Optical Network Termination), bijvoorbeeld met de meegeleverde witte netwerkkabel.
Voor de 'gewone' ADSL/VDSL is er volop keuze: de alleskunners FRITZ!Box 7590 of 7530 bijvoorbeeld. Voor de zogenaamde bonded VDSL verbindingen is er de FRITZ!Box 7581. Heb je glasvezel dan is het even opletten welke aansluiting er in de meterkast zit.
De Fritz!Box 7590 is het topmodel van de AVM Fritz-routers. Fabrikant AVM belooft met deze router allereerst een supersnelle wifi verbinding. Daarnaast heeft de router mesh aan boord, waarmee je draadloos internet in het hele huis. Zoals alle varianten van de Fritz!Box heeft de 7590 ook veel extra opties.
Om de hogesnelheden van glasvezel te behalen dient de router geschikt te zijn voor glasvezel. Het is van belang dat de WAN-aansluiting van de router een hoge doorvoersnelheid heeft.
Netgear Orbi RBK 852
Als je op zoek bent naar de beste router voor glasvezel van 2022 is de Netgear Orbi RBK 852 een optie die hier zeker voor in aanmerking komt. Deze router staat in voor een datasnelheid van maximaal 6000 Mbps.
Daarnaast ligt de levensduur van een modem vaak rond de 10 jaar, afhankelijk van het abonnement van de eindgebruiker. Voor routers met WiFi is deze gebruiksduur slechts 3-5 jaar, omdat de technologie op WiFi gebied veel sneller evolueert en eindgebruikers steeds een betere WiFi willen.
KPN biedt nu de KPN Box 12 aan. Een nieuw generatie modem dat groener, sneller en gebruiksvriendelijker is. Bovendien maakt het modem gebruik van de nieuwste wifi technologie, namelijk Wifi 6. KPN is daarmee het eerste telecombedrijf in Nederland dat Wifi 6 integreert in het eigen modem.
Eigen Router:
Bij KPN is het niet mogelijk om enkel een eigen router in gebruik te nemen. Dit komt omdat de Experia Box van KPN geen "Bridge mode" ondersteund. Dit betekent dat de routing functionaliteit van een router/modem uitschakelt en de unit alleen nog als modem laat functioneren.
De FRITZ!Box 4040 is een klein maar krachtige WiFi router die op de Ziggo Connectbox kan worden aangesloten en biedt dual-WiFi tot wel 866 Mbit/s op de 5 GHz frequentieband en 400 Mbit/s op de 2,4 GHz frequentieband.
De aanschafsprijs van de 7590 is nu € 189. Na 2 jaar gebruik begin je dus al met terugverdienen als je jouw eigen FRITZ!Box 7590 koopt! De FRITZ!Box 7590 is de eerste FRITZ!Box met Nederlandstalige webinterface! Niet alleen de router, maar zelfs alle aangemelde DECT handsets!
Wil je meer mogelijkheden zoals, Hotspot functionaliteit, VPN toegang tot je eigen netwerk, ouderlijk toezicht en het prioriteren van apparaten dan is het mogelijk om je ExperiaBox te vervangen door een FRITZ!Box 7590. Je kunt deze huren bij KPN of zelf eenmalig aanschaffen waardoor je stukken voordeliger uit bent.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wanneer je glasvezel laat aanleggen door KPN Netwerk, is dat helemaal gratis! Tenminste, jij hoeft hier zelf niks voor te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden: Glasvezel is (binnenkort) beschikbaar op jouw adres.
Bekabeling naar je toestel
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Daarnaast kunnen routers verouderen. Het apparaat gaat gemiddeld 6 tot 8 jaar mee. Daarna kan het zijn dat de router zijn werk minder goed doet en je wifi-problemen ervaart. Hij is dan aan vervanging toe.
Modem versus router
De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten (desktop, laptop, printer, smartphone, tablet, ...).
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Via dit glas kunnen door middel van laserlicht digitale signalen worden doorgegeven. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp: hoe sneller signalen, des te sneller de verbinding via de glasvezelkabel. Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen.
Je kunt glasvezelinternet zelf aansluiten wanneer er al een glasvezelaansluiting je huis in gaat. Is er nog geen glasvezel aanwezig in jouw straat? Dan moet dit eerst aangelegd worden door een internetprovider of een glasvezelaanbieder.