Een aanrader is de Genutrain S of de Genutrain met siliconen van Bauerfeind. Of bekijk hier de goedkopere variant van dezelfde kniebrace: de Genu kniebrace van het merk CARE. Bent u ernstig geblesseerd aan de meniscus? Kijk dan eens naar de SecuTec Genu van Bauerfeind.
Helemaal tijdens het sporten, waarbij de knie intensief wordt gebruikt, kan een brace verdere klachten voorkomen. Ook na een meniscusoperatie of een meniscusblessure is het aan te raden om tijdens het sporten een scharnierende kniebrace te dragen.
Een gescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf. Soms kan de scheur gehecht worden, maar meestal zal het gescheurde gedeelte van de meniscus verwijderd worden. Er wordt zo weinig mogelijk van de meniscus verwijderd, om de schokabsorberende functie van de meniscus zo goed mogelijk te bewaren.
De meniscus is een stuk kraakbeen dat vrijwel los tussen het onder- en bovenbeen ligt. Het zorgt voor extra balans, maar vooral voor schokdemping. Een scheur in de meniscus veroorzaakt vaak slot- en pijnklachten. Een scheurtje in de buitenkant van de meniscus kan zelf genezen doordat hier een goede bloedvoorziening is.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.
Mag je fietsen met een gescheurde meniscus? Het wordt aangeraden om te blijven bewegen als je niet veel pijn hebt, de knie niet erg dik is geworden en als je nog op het been kan staan. Je mag dan dus ook fietsen als je last hebt van een gescheurde meniscus. Dit zorgt ervoor dat de knie sneller herstelt.
Geef uw knie een paar dagen rust als de knie erg dik en pijnlijk is. U kunt paracetamol nemen (maximaal 4 keer per dag 1000 mg). Probeer de knie steeds meer te bewegen: buigen en strekken, er voorzichtig op gaan staan en stukjes lopen.
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
Symptomen. Een scheur in de meniscus geeft verschillende klachten, zoals pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie, afhankelijk van welke meniscus beschadigd is. De knie kan ook reageren met zwelling als de meniscus gescheurd is. Ook kan de knie 'op slot' gaan.
Een aanrader is de Genutrain S of de Genutrain met siliconen van Bauerfeind. Of bekijk hier de goedkopere variant van dezelfde kniebrace: de Genu kniebrace van het merk CARE. Bent u ernstig geblesseerd aan de meniscus? Kijk dan eens naar de SecuTec Genu van Bauerfeind.
Na een scopie varieert de hersteltijd van de meeste patiënten tussen de 2 en 6 weken. Na een scopie met hechtingen is een herstelperiode van 3 tot 6 maanden niet ongebruikelijk. Meestal verloopt het herstel vanuit zichzelf en is begeleiding (bijvoorbeeld door een fysiotherapeut) niet nodig.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Een brace biedt knieondersteuning en helpt bij het voorkomen van pijn en slijtage aan het kniegewricht. Met een kniebrace kun je weer makkelijker bewegen tijdens het dagelijkse leven of tijdens je favoriete sport. Kort samengevat, een kniebrace: Biedt ondersteuning aan de knie.
Om een herhaling van de blessure te voorkomen is het verstandig om de brace tijdens het sporten te blijven dragen. Een sportbrace gaat ongeveer één tot anderhalf jaar mee, daarna wordt de ondersteuning minder en is de kans op een nieuwe blessure groter.
Een kniebrace met baleinen is dan een betere keuze aangezien deze wel voldoende stevigheid en bescherming biedt maar uw bewegingsvrijheid niet teveel inperkt. Daarentegen zijn sporten als skiën, fietsen en tennis wel goed uitvoerbaar met een "scharnierbrace" . U heeft dan veel bescherming en ondersteuning.
Vooral draaibewegingen en diepe kniebuigingen zijn een grote belasting op de menisci, waarmee deze bewegingen problemen kunnen veroorzaken. Chronische overbelasting kan de oorzaak zijn van meniscusletsel, maar meestal is een trauma de oorzaak van problemen.
Hoe kun je het herkennen? Voel je na een krachtige draaibeweging van de knie plots pijn ter hoogte van de gewrichtsspleet (waar de botten van boven- en onderbeen op elkaar komen), dan is een meniscusscheur waarschijnlijk. Soms kan de knie blokkeren of zwelt ze op.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Oorzaken gescheurde meniscus
Een scheurtje in de meniscus kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of door werk. Uw knie draait dan, terwijl hij belast wordt en uw voet nog op de grond staat. Maar ook door slijtage kan de meniscus beschadigen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.
Een meniscus kan ook van het kapsel afscheuren en daardoor verschuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet goed op elkaar passen: de knie kan 'op slot schieten'. Dit betekent dat u uw knie niet goed kunt strekken.