De meeste zeiljachten hebben minder schip boven water, daardoor zijn ze ook meer geschikt voor het IJsselmeer. Motorjachten hebben juist meer schip boven water en zijn daardoor minder stabiel, zeker met zware windstoten en storm. Sloepen en open zeilboten zijn niet geschikt voor het IJsselmeer.
In het hele IJsselmeergebied, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer moet u vaarbewijs II hebben. Uiteraard alleen indien uw schip sneller kan varen dan 20 km/uur of groter is dan 15 meter.
Klein Vaarbewijs 2
rivieren, kanalen en meren. de Eems/Dollard. de Waddenzee. het IJsselmeer. de Oosterschelde en Westerschelde.
Sneller dan 20 km/u
Je mag ook snel varen op het grote open water in Nederland, denk aan IJsselmeer en Markermeer. Let op: per snelvaargebied kan er verschil zijn of je er bijvoorbeeld juist wel of niet mag waterskiën. Kan je boot sneller dan 20 km/u? Dan heb je ook een vaarbewijs nodig.
In principe mag je overal in Nederland varen zonder vaarbewijs.
Hoeveel pk's 20 kilometer per uur is, is niet zo te zeggen. Het materiaal waarmee de boot is gemaakt, de grootte, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Het heeft allemaal effect op de snelheid.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
U heeft ook Vaarbewijs II nodig als uw vaartuig korter is dan 8 meter, maar een motor heeft van 25 pk of meer. Dit geldt voor zowel het varen op binnenwateren als voor het varen op kustwateren.
Het klein vaarbewijs II is geldig op 'rivieren-kanalen-meren', Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde. Het klein vaarbewijs II is ook een International Certificate of Competence (ICC) inland and coastal waters.
Zodra er namelijk water in het schip komt, zijn alle stabiliteitsberekeningen waardeloos geworden. Een aak in vissermanuitvoering, dus met alleen een voordek, kan heel gemakkelijk omslaan als hij zo schuin gaat dat hij water schept.
Je hebt geen vaarbewijs nodig voor roeiboten, zeilboten tot 7 meter lang en ook niet voor open motorboten tot die lengte, als die maximaal 13 kilometer per uur kunnen varen. Om zulke motorboten te besturen moet je wel minimaal 12 jaar oud zijn .
Tegenwoordig liggen er twee 150 pk Caterpillar motoren in en is de diepgang 100 cm. Wij varen nu al een aantal jaren dagelijks uit met toeristen, naar de zeehondenbank en onderweg gaan we sleepnetvissen. Daarnaast kun je met onze gids een stukje het wad op. Kijk hier voor onze expedities en de vaartijden.
De ecologische waterkwaliteit is ten opzichte van 2009 licht verbeterd. De biologische kwaliteitselementen scoren in de meeste waterlichamen matig tot goed. In het IJsselmeer en Markermeer treden nog enkele knelpunten op voor fytoplankton. Macrofauna scoort over het algemeen nog matig.
Bij de IJsselmeerkust is het water schoon genoeg om in te zwemmen en om in te snorkelen. De meeste stranden lopen langzaam af in het water en het is er bij de oever dus ondiep. Het ondiepe water warmt ook in het voorjaar op door de zon.
Vroeger kon het bij storm flink spoken op de Zuiderzee. Honderden schepen vergingen met man en muis in het woeste water; dijken rond de zee braken regelmatig door. Maar in 1932 kwam er een dijk tussen de Waddenzee en de Zuiderzee: de Afsluitdijk. De Zuiderzee heette vanaf toen IJsselmeer.
De 530 sloep vaart met een topsnelheid van 43 kilometer per uur met 2 personen met de Honda 40 pk buitenboordmotor.
Op zich is het niet heel moeilijk om je Vaarbewijs te halen, maar je moet het ook zeker niet onderschatten. Ongeveer 65% slaagt voor het Vaarbewijs examen, je moet dus echt wel even serieus aan de slag. Qua moeilijkheidsgraad is het halen van je Vaarbewijs te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs.
dan komt de boot bij zo'n 25 km/uur in plané en heeft een topsnelheid van 37 km per uur.
Wanneer gaat een boot in plane? Als een boot met grote snelheden gaat varen is het mogelijk om te planeren. Je kan het meestal al zien aan de golven die achter de boot vandaan komen. De boot verplaatst zich heel snel met kleine golven en weinig weerstand waardoor de boot sneller gaat.
Een kortstaart buitenboordmotor is gemeten van de onderkant ophanging tot aan de cavitatie plaat 45cm, het advies is dan ook om bij een spiegelhoogte van 43cm of minder te kiezen voor een kortstaart buitenboordmotor. Is dit bij u meer dan 43cm dan dient u te kiezen voor een langstaart buitenboordmotor.
Een kwalitatieve rubberboot kan ongeveer 10 jaar mee.