Zwitserland is net als vorig jaar het meest innovatieve land ter wereld, gevolgd door Zweden, de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, volgens de 2019 editie van de Global Innovation Index (GII).
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
Voor het dertiende opeenvolgende jaar staat Zwitserland op de eerste plaats in de Global Innovation Index, die tientallen indicatoren in meer dan 130 landen samenbrengt.
Bovenaan staat wederom Singapore, op de voet gevolgd door Zweden en Hong Kong. De positie op de index wordt bepaald door een aantal factoren waaronder besteedbaar inkomen, demografische ontwikkelingen, technologische infrastructuur, instituties en innovatie.
In 2020 waren alle tien lijstvoerders in de algemene rangschikking op Canada na West-Europese landen en waren de onderste drie landen in de lijst Guinee, Jemen en Libië. In de loop van de jaren verandert de ranglijst. Bovenaan staan westerse landen zoals Nederland, Ierland en in 2020 Zweden.
IJsland staat op nummer 1.
De gemiddelde prijs van breedbandinternet in ons land is net 43 euro. Dit is iets boven het Europese gemiddelde van ruim 30 euro.
Innovatievermogen volgens de European Innovation Scoreboard
Nederland behoorde tot 2015 tot de groep van sterke innovatoren, vanaf 2015 was Nederland innovatieleider. In 2021 was Nederland een sterke innovator en in 2023 wederom een innovatieleider.
Op landenniveau behoort Nederland in 2023 tot de groep innovatieleiders (een score boven de 125% van het EU-gemiddelde). In 2021 behoorde Nederland tot de groep sterke innovatoren (tussen de 100%-125% ten opzichte van het EU-gemiddelde = 100%). Nederland scoort ruim boven het EU-gemiddelde.
De top tien wordt gecompleteerd door Samsung, Moderna, Huawei, Sony en IBM. Net zoals afgelopen vijf jaar is meer dan de helft van de bedrijven op de lijst gevestigd in Noord-Amerika. Opvallend is dat Europa steeds meer terrein verliest, met drie minder multinationals dan in de 2021-editie.
Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.
Innovatie is een proces waarbij de basis gevormd wordt door ideeën die gegenereerd worden door het creatief benaderen van bepaalde probleemstellingen. Deze ideeën ondergaan een ontwikkeling die leidt tot een prototype van product, dienst, proces of een combinatie ervan.
Van vernieuwing is sprake als doelen en functies (van een organisatie) moeten veranderen. Een innovatie is geen op zichzelf staande gebeurtenis, maar een proces (Fullan, 2001) dat verband houdt met de (veranderende) omgeving en met de organisatie waarin de innovatie plaatsvindt.
Waarom is innovatief zijn belangrijk? Door te blijven innoveren, zorgen bedrijven ervoor dat bedrijfsprocessen efficiënter, goedkoper, kwalitatiever of bijvoorbeeld duurzamer worden. Innovatie leidt daarmee niet alleen tot betere bedrijfsresultaten, maar zorgt ook voor een voorsprong op concurrerende bedrijven.
Uit onderzoek blijkt dat een innovatief bedrijf zich beter onderscheidt, effectiever concurreert en nieuwe marktmogelijkheden beter benut. Dit zijn belangrijke factoren voor het voortbestaan van ondernemingen. Denk dus eens na hoe jij probeert te anticiperen op ontwikkelingen en wat de toekomst is van jouw bedrijf.
Dat Nederland het goed doet, blijkt uit ontwikkelingen op wat langere termijn. Het land staat er nog beter voor dan vroeger: we leven langer en gezonder, zijn veiliger, gemiddeld hoger en beter opgeleid, een heel stuk rijker en hebben al met al flink geprofiteerd van globalisering en vrijhandel.
In internationaal opzicht is Nederland een rijk en welvarend land, met een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, relatief goed en toegankelijk onderwijs en zorg, en een relatief veilige leefomgeving.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit de landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten en is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de positie van de Koning is vastgelegd in de Grondwet of Staatsregelingen van de vier landen.
In Moldavië tref je volgens het onderzoek de slechtste wegen aan, beoordeeld met een 2,6. Bosnië-Herzegovina volgt met een 2,8 en ook in Roemenië en Oekraïne (beiden een score van 3) is het slecht gesteld met de kwaliteit van de wegen.
Het WEF (World Economic Forum) kijkt elk jaar naar de staat van de wegen van de 141 deelnemende landen en dit jaar komen we er zeer goed vanaf. Het Nederlandse asfalt staat met 90,5 punten van de 100 op de tweede plaats. Alleen Singapore scoorde beter met 90,9 punten.
De Keltische tijger boekte solide verbeteringen in alle belangrijke categorieën en staat nu zelfs op de eerste plaats wat betreft economische prestaties. De bronzen medaille ging naar Zwitserland, dat volgens IMD de beste infrastructuur en de meest efficiënte overheid heeft.