Frisse, vaak jonge champagnes hebben vaak smaken van (witte) citrusvruchten. Deze gaan goed samen met lichte gerechten als bijvoorbeeld witvis of zeevruchten. Maar bijvoorbeeld vintage champagnes hebben zich qua smaak langer ontwikkeld, zij gaan beter samen met zwaardere gerechten als gevogelte of kalfsvlees.
Bessen en champagne zijn een klassieke combinatie. Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Traditioneel gezien is er niets tegen om de biscuits roses gecombineerd te nuttigen met een andere klassieker uit de regio: de bruisende champagne! Ook een rode wijn uit de wijngaarden van de Champagne past er goed bij. Van de mensen in Reims mag je ze zelfs gewoon soppen in je glas.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut. Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Heerlijk met een handje gezouten nootjes of kaaskoekjes. Champagne met vis is ook een goede combinatie, vooral als er in het gerecht ook brood of iets romigs terug is te vinden.
Champagne Brut
De meeste Brut champagnes zijn fris, droog en vriendelijk en hebben voldoende zuren. Geniet hiervan tijdens een borrel met vrienden. En snoep daarbij een oestertje, een blini met gerookte zalm, of zoute stengels van bladerdeeg.
Demi-sec champagne: een champagne met extra suiker waardoor deze goed combineert met licht pittige gerechten, zoals curry. Een demi-sec champagne is ook ideaal met taart en cake. Een demi-sec champagne is ook de champagne om te combineren met een oliebol.
Bij een mooie droge Champagne kan je gerust aan de naturel chips, gezouten cashewnoten of kaaskoekjes eten.
Cava heeft vaak een iets lagere zuurgraad dan veel champagnes, waardoor het een zachter en gladder gevoel in de mond geeft. Perfect om de vettigheid van gebakken of gefrituurd voedsel te compenseren. Voor cava's met een hoger suikergehalte zijn de fruitige smaken een aanvulling op gevogelte en varkensvlees.
1. Champagne wordt (terecht) door velen beschouwd als aperitief (komt van het Latijn aperire = openen, opent de maaltijd en de appetijt). Dat komt door de vele zuren in champagne die de maagzuren doen werken en de honger opwekken.
Pinot Noir & Spijs
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Ook bij nagerechten en zelfs sommige kaassoorten (Brie en Camembert) kan Crémant lekker zijn. Extra aanraders qua combinaties: een toastje gerookte zalm of forel, een voorafje met gevogeltepaté en kaasfondue - die laatste kan machtig zijn, en dan kan een Crémant de smaak lekker verfrissen.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut . Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Camembert en cider
De beste combinaties komen vaak uit dezelfde regio. Dat is ook het geval bij camembert en cider uit Normandië. Appelcider haalt namelijk de melkaroma's uit de camembert naar boven.
Zwarte peper intensiveert de smaak van de aardbeien waardoor hun zoetigheid meer naar voren komt. Een spannende combinatie die zeker de moeite waard is eens te proberen. Ook lekker heerlijk een bolletje ijs.
Probeer ze eens te serveren met fijne snippers verse munt of wat balsamico en basilicum. Of pureer enkele aardbeien, verwarm de puree en meng met stukjes verse aardbei tot ze lauw zijn. Kortom, je kan eindeloos creatief zijn om de vruchten op een originele en smaakvolle manier te serveren.
Prijs per persoon: € 39,50 p.p. Vanaf 2 personen: € 34,50 p.p.