De Gewone dakplataan, vroeger ook wel bekend als de 'Platanus Acerifolia' zijn snelgroeiende boomsoorten en laten zich gemakkelijk leiden. Zo heeft u relatief snel een mooi volgroeid groendak én schaduw in uw tuin. Dakplatanen worden hierdoor ook wel parasolbomen genoemd.
Een dakboom is een boom waar de takken in parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Dakbomen worden daarom ook veel bij terrassen toegepast. Heerlijk om onder te zitten en daarbij een romantisch gezicht. Heel populair zijn de dakplatanen (Platanus acerifolia) en dakmoerbeien (Morus).
Populaire soorten zijn de dakplataan, moerbei (zonder vruchtjes), amberboom en moeraseik. De plataan en moerbei hebben grote bladeren en schermen het zonlicht erg goed af, terwijl de andere soorten het zonlicht eerder filteren. Alle details over deze bomen vind je bij onze tuintip over dakbomen.
Parasolbomen zorgen overigens niet alleen voor een fijne schaduwplek, maar ook voor veel sfeer door prachtig gekleurde bladeren of een sierlijke bloei. 200-300 cm.
Dak-Plataan of Platanus x hispanica
De meest gebruikte en snelst groeiende boomsoort voor dakbomen is de Plataan. De plataan valt op met zijn zeer grote bladeren en op latere leeftijd ook het afschilferende schors.
Plataanboom (Platanus hispanica acerifolia) De plataanboom staat bekend om zijn grote bladeren en snelle groei. Hij biedt uitstekende schaduw en is een geweldige keuze voor parkachtige ruimtes. 7. Witte abeel (Populus Alba) De witte abeel heeft zilverachtige bladeren die schitteren in het zonlicht.
De snelst groeiende boom uit deze categorie is de lei-haagbeuk, die ook bekend staat onder de naam Carpinus Betulus.
Bomen, welk soort dan ook, moeten minimaal 2 meter uit de erfgrens met de buren geplant worden. Daarnaast is het voor dak- en leiplatanen prettig als ze een flink plantgat krijgen, zodat ze goed breeduit kunnen wortelen. De plantafstand tussen dakplatanen kan 4 tot 6 meter bedragen.
Stel u plant een dakplataan in uw terras in een plantvak van 0,60x0,60 voor het gemak gaan we er van uit dat de bodemstructuur goed is en de boom tot op 1.20m diepte kan wortelen. Normaal dringt er namelijk tot op een diepte van 1.20m zuurstof door in de bodem.
Denk dus aan wintergroene, bladhoudende soorten zoals de Steeneik (aanrader), hulst (een beetje oudbollig) of Laurier (kan ook op stam, de donkergroene Portugese laurier is naast haag ook solitair als kleine boom / heester geschikt).
Het witsel beschermt de boomstam tegen vorstscheuren en zonnebrand. In de winter kan de bast van de boom beschadigd geraken door scheuren in de schors. Een witte stam weerkaatst het zonlicht beter, zodat de verhitting van de stam beperkt blijft.
Welke bomen voor kleine tuinen hebben maar weinig onderhoud nodig? Wie onderhoudsarme bomen voor kleine tuinen zoekt, kiest het beste voor een van de ruimtebesparende en meestal onderhoudsarme kleine bolbomen of zuilvormige sierbomen, zoals de sierkers 'Globosa' of de lijsterbes (sorbus aucuparia 'Fastigiata').
Om je dakplataan in model te houden, snoei je die scheuten elk jaar terug tot op 2 cm van de gesteltakken. Dat kun je doen net voordat het bruine blad afvalt of tijdens de rustperiode in de winter, als het niet vriest. Is de groei erg sterk, kort dan de eenjarige scheuten rond juni/juli alvast met de helft in.
Platanen groeien goed de wat steviger en goed doorlatende gronden, en houden van kalk. Zonder snoei worden het flinke bomen (tot 30 m hoog) met een brede, dicht bebladerde kroon. Ze verdragen flinke snoei, en kunnen geleid worden.
Een plataan is een snel groeier en groeit in de stamomtrek 2,5 cm en in de hoogte 50 cm tot 100 cm per jaar.
In gunstige omstandigheden kan de boom wel 30 tot 60 centimeter per jaar groeien.
Om de dakplataan te snoeien, knip je alle takken die naar boven groeien af. Zo groeit de dakplataan wel in de breedte, maar niet in de hoogte. Ook knip je alle scheuten af die er de vorige zomer op zijn gegroeid. Deze snoei je terug tot op 5 centimeter.
Als u van plan bent om een plataan in de zomer terug te knippen doet u dit het beste bij donker en vochtig weer. Door het vocht komen de haartjes minder snel los en heeft u er minder problemen mee. Als het blad in de herfst is afgevallen heeft u er (bijna) geen last meer van.
Vul losse grond gemengd met bemeste tuinaarde/tuinturf aan tot deze de juiste diepte heeft om de boom er in te planten. Bepaal vervolgens de zijde waar de boompaal moet staan. Veelal is 1 boompaal per boom voldoende, plaats de paal aan de zijde waar vandaan meestal de wind komt.
Welke groenblijvende bomen zijn geschikt als bescherming tegen inkijk? Bladhoudende bomen die goed geschikt zijn tegen inkijk zijn onder andere de Europese hulst, de wintergroene liguster of de Europese taxus. Ze hebben een dicht gebladerte of naalden en kunnen ook allemaal als heg worden geplant.
Traditioneel komt men dan al snel uit bij coniferen als groenblijvende bomen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kunt u denken aan hulst, steeneik, Portugese laurier of verschillende rhododendrons.
Wanneer je een snelgroeiende boom zoekt dan is de treurwilg een goede keuze. Deze treurvorm boom kan op bijna alle grondsoorten geplant worden maar houdt wel van een zonnige standplaats. De treurwilg is een populaire boom in Nederland.