Ook als je je in de buurt van water bevindt, verbrand je sneller omdat water het zonlicht reflecteert. Maar planten zijn geen mensen. Het 'vergrootglaseffect' van waterdruppels is te miniem om bij planten verbranding te veroorzaken. Voor eens en voor altijd: ja, je mag planten water geven in de zon!
Eén ding is zeker: je kunt je planten beter niet midden op de dag water geven. Als je dit onder de volle zon doet, verdampt het water namelijk in een mum van tijd.Ook kunnen de waterdruppels op de bladeren als een vergrootglas werken, waardoor ze kunnen verbranden.
Veel mensen denken dat planten water geven als de zon schijnt de bladeren zal doen verschroeien. Dit is echter niet altijd het geval. Hoewel het waar is dat direct zonlicht ervoor kan zorgen dat waterdruppels als vergrootglazen werken en de bladeren verbranden, is dit alleen een probleem als de bladeren al nat zijn.
Beste tijdstip om planten water te geven
Koud water in de nacht kan dan schade verrichten, geef daarom bij voorkeur 's ochtends water. Bij felle zon raden wij het zeker af overdag water te geven, dit kan namelijk verbrandingsschade opleveren op beplanting en gazons.
Let op de standplaats, de grootte van de pot en het seizoen. Bij warm weer met temperaturen van 25 graden Celsius of meer is het verstandig om de planten in pot iedere dag van water te voorzien. Bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius om de 2 dagen en bij temperaturen van 12 tot 20 graden één keer per week.
Op een warme dag is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven, zo kan de plant de dag goed vol water en fris beginnen. De regel in de zomer in de moestuin, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren.Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje. Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten.
Als de zon heel fel schijnt, kun je die dag beter niet sproeien. Dat geldt voor alle bloemen en planten. Een waterdruppel gaat in de zon als een vergrootglas werken en geeft verbrandingsverschijnselen. Deze schade is onherstelbaar.
- Geen water in de volle zon
Geef de planten niet midden op de dag, maar vroeg in de ochtend of 's avonds water. Als je water geeft in de volle zon, verdampt het water nogal snel en kunnen de planten het minder goed opnemen. Daarnaast kunnen bladeren die overdag nat zijn verbranden in de zon.
Als wortels gaan rotten, dan lukt het ze niet meer om water en voeding op te nemen, en dan krijg je ongeveer deze symptomen: vergelend blad, slappe bladeren en slappe stengels. Het rottige is dat dit bijna dezelfde symptomen zijn als de symptomen veroorzaakt door te weinig water geven.
Een watergift om de 7 dagen -waarbij de grond goed doorweekt wordt- is voldoende voor veel potplanten in de zomer. Goed doorweekt is je potplant wanneer je het water er uit de onderkant uit ziet lopen. Het is beter om je tuinplanten minder vaak, maar wel extra uitgebreid water te geven.
Het is een moerasplant, dus zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig blijft. Als je te weinig water geeft, gaan de bladeren slap hangen. Het leuke van de Lepelplant, je kunt nooit te veel water geven! In de natuur (Amazone) staat de plant namelijk enkele periodes per jaar helemaal onder water, cool he?!
Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.
Bovendien is wortelrot heel gemakkelijk te herkennen aan zachte, bruine wortels. Als je wortelrot vermoedt bij je kamerplant, haal hem dan voorzichtig uit de pot en onderzoek de wortels. Het wortelstelsel van een gezonde plant is stevig en wit van kleur.
Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
Vaste planten/ heesters/ boompjes
Geef deze bij een standplaats in volle zon 5 tot 6 keer per week water. In halfschduw 3 tot 4 keer per week en in de schaduw volstaat 1 tot 2 keer per week.
Over het algemeen is de regel dat je de druppelslang 30 minuten tot een uur per keer aanzet. Vanwege de lage waterafgifte kan er relatief veel meters druppelleiding op de waterleiding aangesloten worden. Vaak wel tussen de 100 en 125 meter.
Wanneer de warmte meerdere dagen aanhoud is het verstandig de tuin water meer water te geven. Doe dit dan niet in kleine beetjes, maar geef liever 1 keer een flinke hoeveelheid meer water. Anders ben je de planten oppervlakkig water aan het geven en bereikt het water de wortels van de planten niet.
Een ander materiaal is vliesdoek , hiermee creeert u een microklimaat, als windbescherming of als vorstbescherming, waardoor zaden beter kiemen en planten beter gaan uitgroeien. Planten beschermen tegen zon, neem hiervoor een schermdoek of schermgaas als zonbescherming voor uw planten.
De meeste planten, zoals bijvoorbeeld vetplanten, vinden het prima als u een week weggaat. Bloeiende planten daarentegen zullen daar minder blij mee zijn. Die hebben na twee/drie dagen echt wel weer water en verzorging nodig.