Nog zo'n toffe tip: maak voor elk kind een eigen autotasje! Vul deze met boekjes, vingerpopjes, kleine autootjes, stickers en kleine snacks. Zo kunnen zelf bepalen wanneer ze waar zin in hebben. Genoeg om te proberen, maar het blijft altijd weer een uitdaging.
Kinderen begrijpen al wel de vaste volgorde van dingen, maar nog niet wat ze met elkaar te maken hebben. Een kind snapt alleen regels op het moment dat ze gegeven worden. Daarbij zijn regels gekoppeld aan degene die ze geeft en de situatie waarin ze gegeven worden.
1 - 2,5 jaar
Gemiddeld zegt het kind rond de eerste verjaardag het eerste woordje. Deze woorden zijn vaak belangrijke mensen in de omgeving (papa, mama), dieren (poes, hond), speelgoed (auto, bal) of groeten (doei, daag). Vaak gebruiken kinderen een ander (makkelijker) woord.
De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.
Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor dreumesen tot twee jaar: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan 8 speeltjes. Heeft je kind meer? Leg de rest dan eens uit het zicht en ruil de speeltjes waar je kind het minst mee speelt wekelijks om.
Al vanaf een hele jonge leeftijd kunnen kinderen in een zandbak spelen. Eigenlijk al vanaf het moment dat ze zelf kunnen zitten en dingen vastpakken. Meestal is dit tussen de 6 en 9 maanden. Ga bij jonge kinderen (1 tot 3 jaar) voor een kleine zandbak.
Elke twee uur stoppen is zeker noodzakelijk. Alleen al om zelf even rust te nemen, iets te eten of te drinken, om de beurt even de benen te strekken en dan vooral even na te kijken of baby nog wel van alle gemakken voorzien is.
Een kind van 1 jaar slaapt ongeveer 11 tot 13 uur per nacht. Overdag slaapt hij meestal een uurtje 's ochtends en een uurtje 's middags. Een kind van anderhalf jaar doet vaak alleen aan het begin van de middag één slaapje. Veel kinderen van deze leeftijd vinden afscheid nemen bij het naar bed gaan moeilijk.
Kinderen van 13 maanden gebruiken actief gemiddeld 10 woorden en op de leeftijd van 1 jaar en 9 maanden 50 woorden. Binnen de actieve woordenschatontwikkeling is echter weer een enorme variatie tussen kinderen.
Bij een afgesloten zandbak (bijvoorbeeld met een houten deksel of met een zeildoek) hoef je het zand niet jaarlijks te vervangen. Controleer wel ieder voorjaar of het zand nog voldoende schoon is. Overigens nog een tip: zorg ervoor dat regenwater goed weg kan lopen onder de zandbak.
Vanaf ongeveer 3 jaar hebben je kinderen dus de leeftijd dat ze helemaal zelfstandig op een gewoon schommel zitje kunnen. Deze zitjes komen in allerlei varianten voor je schommel. Welke je kiest? Dat heeft helemaal met je persoonlijke voorkeur te maken.
Het lopen gaat steeds zelfverzekerder. Knieën zijn licht gebogen, schouders gaan meer naar achteren en de armen meer gestrekt langs het lichaam; de voeten worden platter neergezet. Je peuter van 1,5 jaar kan nu ook leren de trap zelf op te lopen. Laat hem eerst een voetje op de tree zetten en dan de tweede voet erbij.
Op zoek naar een cadeau voor een baby van 6 tot 12 maanden? Door een baby veel liggend te laten spelen, wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Een leerzaam activity-center, maar ook mobiles, speelkleden en speelfiguren zijn op deze leeftijd favoriet.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Vierde fase: Vanaf 12 maanden passeren de eerste echte woordjes de revue. Je kindje kan nu verbanden leggen tussen woorden en de betekenis ervan. Denk aan 'mama', 'papa' en 'bal'. Echte zinnetjes komen er nog niet uit, maar in de hersens kan een enkel woord een hele zin omschrijven.