Esim (of e-sim) is een afkorting van 'embedded sim', en is in het leven geroepen om als opvolger te dienen voor de wereldwijd gebruikte plastic simkaart. Een e-sim doet in feite hetzelfde, maar zit ingebouwd in je telefoon.
De "E" staat voor Edge, dat is internet met snelheid tussen 2G en 3G. Het is dus inderdaad langzamer dan 3G.
Een H+ verbinding is een mobiele internetverbinding van 3.75G. Binnen de mobiele internetsnelheid geldt; hoe hoger de G hoe sneller de verbinding! H+ is dus sneller dan 3G maar iets trager dan 4G. Vaak zie je dit in beeld als providers bezig zijn met het verbeteren van hun (3G) netwerk verbinding.
In Android is de instelling iets minder verborgen. Ga naar het instellingen menu en kies voor 'netwerk'. Vervolgens kun je meteen al kiezen voor 2G, 3G of 4G. Als je geen 4G-verbinding hebt, kun je deze instelling het beste op 3G zetten.
E staat voor “Edge”, dit is een mobiele internetverbinding die tussen GPRS (1e generatie mobiel internet) en 3G ligt. Deze verbinding is vaak heel traag en kom je vooral tegen in gebieden waar geen 3G of 4G dekking is.
Het Edge-venster is standaard verborgen in aan de rechterkant van Samsung Galaxy-telefoons en wordt gebruikt om snel toegang te krijgen tot onder andere favoriete apps, contacten of taken. Het is op te roepen door de handgreep, een soort lipje dat aangeeft waar Edge verborgen zit, naar links te vegen.
Bereik controleren
Je kunt dit zien aan de streepjes die bovenin je scherm staan. Heb je hier een 'G' (gprs) of een 'E' staan dan zit je op een langzamer netwerk en zul je vertraging merken tijdens het internetten. Controleer het bereik op de dekkingskaart.
Staat er G, E, H+, GPRS, 2G of 3G in je scherm? Dan is je telefoon of simkaart mogelijk niet geschikt voor 4G of zorgen je instellingen ervoor dat je geen verbinding kan maken met het Vodafone 4G-netwerk.
Start je apparaat opnieuw op.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is. Zo niet, dan zet je mobiele data uit en wifi aan en check je het opnieuw.
In iPhone 12-modellen, iPhone 11-modellen, iPhone XS Max en iPhone XR kunt u een fysieke nanosimkaart gebruiken voor een mobiel abonnement en een eSIM voor een of meer andere mobiele abonnementen. Als u geen nanosimkaart hebt en uw aanbieder eSIM ondersteunt, kan een eSIM dienen als uw enige mobiele abonnement.
Vodafone is begonnen met de uitrol van edge in Nederland. Edge is een snellere variant van gprs en biedt snelheden tot 384kbps. De edge-dekking blijft beperkt tot gebieden waar het 2g-netwerk momenteel veel wordt gebruikt.
Roaming: uw mobiele telefoon in een ander EU-land gebruiken.
Wat kost een eSIM? Als je je normale simkaart wilt omwisselen voor eSIM, dan betaal je de eerste keer het bedrag (€ 5,09) voor een nieuwe eSIM. Wel kan je als je eSIM hebt, tot twee keer per jaar een nieuwe eSIM aanvragen.
Ga hiervoor naar de Instellingen van je telefoon -> Mobiel netwerk -> Opties Mobiele data -> Gesprekken en data. Staat hier 4G? Schakel hier meteen VoLTE in, als dit nog niet actief is. Dit doe je door op Gesprekken en data te klikken en VoLTE aan te zetten.
Check of 4G aanstaat
Bij Android zet je dit aan onder Instellingen - Meer - Meer netwerken/verbindingen - Mobiel netwerk - Netwerk operators.
eSIM bij Vodafone
Alle bestaande Vodafone klanten kunnen vanaf vandaag gratis en zonder extra kosten de eSIM activeren via een SIMWISSEL. Dit doe je door je huidige plastic simkaart te verwisselen voor eSIM. Ga hiervoor naar de eSIM wisselpagina van Vodafone, vul je gegevens in en vraag een nieuwe eSIM aan.
Edge screen
Je kunt gemakkelijk toegang krijgen tot je favoriete apps, taken, contact en meer vanuit de verschillende Edge-vensters. Zelfs als het scherm is uitgeschakeld, kun je informatie (zoals nieuws, gemiste oproepen, nachtklok en berichtmeldingen) bekijken op het Edge screen.
Edge lighting
Het Edge screen licht op wanneer je oproepen of meldingen ontvangt als je apparaat met het scherm naar beneden ligt.
4G+ is eigenlijk een uitbreiding van het 4G-netwerk zoals consumenten het nu al gebruiken. Het 4G-netwerk maakt gebruik van twee frequenties: 800Mhz en 1800Mhz. Bij 4G+ wordt 20Mhz van de 1800Mhz-frequentie gecombineerd met de 10Mhz van de 800Mhz-frequentie.