Verder leven de valkparkieten in het wild nabij open beboste savannen, woestijnachtige gebieden en grassteppes. In deze gebieden staan vooral zaden van grassen, insecten larven, bladknoppen, vruchten en noten op het menu.
Een valkparkiet kun je het beste een gevarieerd menu van pellets, parkietenzaad, groenten en vruchten geven. Daarnaast kun je ze als lekkernij af en toe wat zaden en noten geven, of wat trosgierst. Het is belangrijk dat je vogel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, mag je je valkparkiet naast de pellets ook gewoon nog zaadvoer, groente, fruit, en af en toe wat eivoer en trosgierst geven, alleen mag dat niet meer tot de hoofdvoeding bestaan. Wanneer je pellets geeft, dienen deze 75% van de hoofdvoeding te zijn.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Sommige parkietensoorten moeten iedere dag eten, doen ze dit niet, dan krijgen bepaalde bacterién in hun ingewanden de touwtjes in handen en gaan ze na een dag of drie dood Een parkiet kan best een paar dagen zonder eten.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten!
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Valkparkieten eten ook graag verse groenten zoals wortelen, selderij en broccoli. Als een valkparkiet niet gewend is groenten te eten, kan het nodig zijn ze heel klein te snijden, zodat de valkparkiet ze kan oppakken met zijn tong in plaats van er naar te pikken.
Zelf heb ik 24 valkparkieten en een edelpapegaai. Ik denk dat de kosten van de valken ongeveer op 50 euro per maand liggen, terwijl de kosten voor onze edel op ongeveer 300 euro per maand ligt (dat komt vooral door veel soorten verse biologische groentes en fruit die hij dagelijks nodig heeft).
Geef elke vogel daarnaast ook dagelijks tenminste een of twee sessies van zo'n 15 minuten gerichte aandacht, bijvoorbeeld door hem iets te leren. Vogels die alleen gehouden worden, hebben meer aandacht van u nodig. Reken er dan op dat u zeker zo'n anderhalf uur per dag met de vogel bezig moet zijn.
De maagkiezel is nodig om de zaden in de krop te vermalen. (zorg er wel voor dat het voor valkparkieten geschikt is, er zijn namelijk meerder grootte maagkiezel). Grit (vogelmineralen) zijn ook noodzakelijk. Het zorgt voor goede ontwikkeling van een goede eischaal en skelet vorming van jonge vogels.
Parkietjes drinken weinig, maar hebben evengoed elke dag schoon en vers water nodig.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Valkparkieten kunnen als ze willen erg hard bijten, tot bloedens aan toe. Over het algemeen zal dat niet zo snel gebeuren als je een tam valkje hebt. Als een tam valkje in het nauw komt te zitten en je wilt je valkje helpen, kan het valkje uit angst hard bijten.
Ga rustig op het toilet zitten en laat je vogeltje zijn weg zoeken. Ga hem langzaam aan proberen bij je te krijgen. Ga hem niet al te veel dwingen, dat werkt alleen maar averechts. Vanwege de kleine ruimte kan je valkparkiet niet weg vliegen en moet hij dus in de buurt blijven.
Om je vogel te leren draaien begin je met iets lekkers in je hand, een zaadje bijvoorbeeld. Deze houd je aan één kant van je vogel en tegelijkertijd herhaal je de opdracht (zeg bijvoorbeeld: 'draaien, draaien, draaien'). Als hij een klein stukje draait, geef je hem het zaadje.
Het kan wel zes maanden duren voordat deze vogels tam genoeg zijn om met mensen en andere huisdieren in huis om te gaan. Zolang je dit begrijpt wanneer je een nieuwe valkparkiet in huis haalt, zal je niet voor een grote verrassing komen!
Houdt jouw valkparkiet alstublieft niet alleen!
In het begin is het nog leuk dat hij niet van je zijde wijkt, maar zodra hij jouw aandacht als je aanwezig bent gaat opeisen wordt het vervelend. Hij zal dan noodgedwongen reageren op jouw onoplettendheid met doordringend geschreeuw.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Het verschil tussen een volwassen mannelijke en een vrouwelijke valkparkiet (wildkleur – zoals deze voorkomt in het wild) is goed te zien. De mannelijke valkparkiet heeft fellere kleuren dan het vrouwtje. Het vrouwtje heeft strepen aan de onderkant van de staartveren en vleugelpennen.
Dit betekent dat hij niet helemaal op zijn gemak is, en ze doen het ook wel eens als ze niet voldoende lucht krijgen door hitte of doordat er iets vast zit in zijn keeltje.